6.4.2019 • 05:00

Zrozená za úsvitu! Jména keňských běžců v Praze jsou jako ze Hry o trůny

Vstoupit do diskuse
0

Zima se blíží a královna Za bouře zrozená už míří do Západozemí ovládnout Sedm království. Zatímco seriálový hit odpočítává posledny dny do startu poslední řady, v sobotu v Praze bude o vítězství v půlmaratonu bojovat Dívka zrozená za úsvitu, aspoň tak zní překlad jména keňské favoritky Fancy Chemutaiové.



Keňští běžci vládnou, jejich jména ale můžou mást i zapálené atletické fanoušky. Borců se jménem Kiprop je třeba v první stovce historického žebříčku půlmaratonu hned sedm.

„Říkali jsme si, to je samý Kiprop, samý Kipsang, kdo se v tom má vyznat?“ durdí se na oko manažerka elitních závodníků Jana Moberly. „Tak jsem se jednoho manažera zeptala, proč se jmenují všichni stejně, ještě všichni od K. On mi řekl: Spousta jmen má podklad díky tomu, za jakých podmínek se dítě narodilo.“

V tom to vězí. V Africe se při vybírání jmen používá mnoho způsobů, děti se jmenují podle lidských emocí, pořadí v rodině nebo podle dne v týdnu. V Keni se často lidé rozhodují podle situace za porodu.

Podle jména tak poznáte, že Fancy Chemutaiová se narodila někdy během svítání. Favorit mužského závodu Stephen Kiprop zase přišel na svět v období prudkých deštů.

„V dešti běhám rád, nevadí mi to,“ směje se Kiprop.

Legendární nizozemská běžkyně s keňskými kořeny Lornah Kiplagatová se podle jména narodila v noci. Jméno rekordmana pražského maratonu Eliuda Kiptanuie odkazuje na to, že jeho matka prožila extrémně těžký porod. Vítěz loňského maratonu v Neapoli Abel Kipchumba se narodil v nemocnici.

Jméno Kibet například znamená, že se dítě narodilo za téměř pravého poledne. Další populární jméno, které nosí například bývalý slavný vytrvalec Henry Rono, je dokonale popisné. Označuje syna Kiprona a Kiprono, který se narodil ve chvíli, kdy už ovce a kozy odcházely z pastvy. Komu by to nestačilo, bylo to zřejmě mezi pátou a šestou hodinou.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}