Jan Jaroch
19. ledna 2020 • 19:00

Příběhy Australian Open: Lov gigantů, konec hvězdy i domácí naděje

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
  • Hlavní příběhy Australian Open? Rekordman Novak Djokovič i loučící se Caroline WozniackáHlavní příběhy Australian Open? Rekordman Novak Djokovič i loučící se Caroline WozniackáFOTO: koláž iSport.cz

    Show musí pokračovat, i když hořící Austrálie řeší mnohem závažnější problémy, než kdo se za dva týdny stane šampionem úvodního grandslamu roku. Ve světle přírodní katastrofy zvedá v pondělí oponu Australian Open, jež slibuje přinést řadu příběhů. Sport přináší půltucet story, které během něj můžete sledovat.

  • Dotkne se někdo Djokoviče?

    Roger Federer má svůj Wimbledon, Rafael Nadal Roland Garros. A na modravém betonu v Melbourne Parku je vládcem Novak Djokovič. „Od chvíle, co jsem tam vyhrál v roce 2008 první grandslam, moje love story s Austrálií nekončí,“ vyznává se dvaatřicetiletý borec, sedminásobný australský šampion, jenž rozjel novou sezonu velkolepě. Srbsko dotáhl k triumfu v premiérovém ročníku ATP Cupu, vyhrál všech šest svých singlů i obě čtyřhry. Konkurentům poslal jasný vzkaz, když přemohl na betonu podeváté za sebou Rafaela Nadala i novou ruskou hvězdu Daniila Medveděva. Cokoliv jiného než osmý Djokovičův titul z Melbourne by bylo překvapením.

    V Melbourne Parku je vládcem Novak DjokovičFoto Profimedia.cz

  • Už jste dospěli?

    Tak kdy už? Kdy už konečně povstane mladý šampion a rozbije na grandslamu trojblok Novak - Roger – Rafa? Tahle otázka visí v mužském tenise již hodně dlouho. Poslední tři sezony nepustili Djokovič, Federer a Nadal nikoho ke grandslamovému titulu, ale je čím dál zřejmější, že aspiranti začínají utahovat šrouby. Dominic Thiem trápil Nadala v loňském finále Roland Garros, Daniil Medveděv dostal Španěla ve finále US Open do pátého setu a nechybělo mnoho, aby triumfoval. Útok nové generace nakonec dokonal Stefanos Tsitsipas, šampion Masters v Londýně. „Tihle tři předvádějí skvělý tenis, dokazují na největších turnajích, jak dospěli a že nás mohou porážet,“ prohlásil pokorně Djokovič.

    Stefanos Tsitsipas či Dominic Thiem můžou potrápit tři tenisové gigantyFoto Reuters

  • Margareto, já tě dám

    Mnozí se domnívají, že pokud by Serena Williamsová zvládla loňské finále US Open, už by ji u tenisu nic nedrželo a skončila by. Jenže legendární Američanka prohrála na grandslamu po návratu z mateřské všechna čtyři finále. A tak i v osmatřiceti letech rozjíždí další profesionální sezonu, ačkoliv kdysi tvrdila, že pokud by tak dlouho hrála tenis, mají ji ostatní z kurtu odvléct. Američanku ale dál pohání závratná meta – konečně získat ten prokletý čtyřiadvacátý titul a vyrovnat absolutní rekord Margaret Courtové. Pro svou melbournskou misi se naladila v novozélandském Aucklandu, kde se schovala před těžkou konkurencí a konečně v roli mámy získala první titul. Na grandslamu ale už nebude kam uhýbat.

    Serena Williamsová si při převzetí trofeje v Aucklandu vzala do náruče dceru Alexis OlympiiFoto ČTK/AP

  • Pevné nervy, Ashleigh

    Kdo je poslední Australankou, která kdy vyhrála domácí grandslam? Musíte se vrátit až do roku 1978 k triumfu Chris O´Neilové, která tehdy coby nenasazená dosáhla kariérního vrcholu. Letos však domácí národ vzhlíží ke světové jedničce Ashleigh Bartyové, dívce z plakátů, jež má přerušit 42 let půstu. Ta příští dva týdny ponese na svých bedrech ohromný tlak. Po loňské hvězdné sezoně ověnčené titulem z Roland Garros i Masters a nástupem na trůn, musí ve třiadvaceti letech prokázat doma nervy ze železa. „Průlom má za sebou, teď musí hájit svou pozici. Na jednu stranu je to složitá role, na druhou ale jen tak odhalíte svůj skutečný potenciál. Já to měl podobně a nakonec se mi v téhle roli zalíbilo. Je lepší být obhájce, než uchazeč. Snad to Ashleigh bude vnímat podobně,“ radí Roger Federer. Jak říkala Billie Jean Kingová – tlak je výsadou těch nejlepších.

    Obří euforie Ashleigh Bartyové krátce po vítězství závěrečného turnaje sezonyFoto Reuters

  • Roger versus Rafa. Bude remíza?

    Jeden jich má dvacet, druhý devatenáct. Poprvé v kariéře jde Rafael Nadal do grandslamu s tím, že může dorovnat rekordní zisk svého rivala Rogera Federera. Jenže australský beton je Nadalovým nejméně úspěšným lovištěm. V Melbourne dokázal vyhrát pouze jednou v sezoně 2009, od té doby ale další čtyři prohrál a je druhým největším otloukánkem dějin za Andym Murraym, jenž ztratil v Melbourne všech pět titulových zápasů. Podceňovat však španělského bojovníka nelze, zlášť pokud mu někdo umete z cesty Novaka Djokoviče.

    Rafael Nadal pomohl Španělsku k celkové výhře nad Uruguayí v rámci ATP CupuFoto Reuters

  • Sbohem, Caroline

    Na kurtech, kde ze se sebe před dvěma lety strhla nálepku hvězdy bez grandslamu, se nyní Caroline Wozniacká rozloučí s kariérou. V pouhých devětadvaceti letech odehraje Dánka poslední turnaj, a pak už se nadobro vrhne do nového života. „Vždycky jsem si říkala, že až přijde čas, kdy mě budou zajímat víc jiné věci než tenis, tak skončím. V posledních měsících jsem si uvědomila, že v životě je mnohem víc věcí mimo kurt, po kterých toužím. Jednou z nich bylo vzít si Davida a založit s ním rodinu,“ zmínila červnový sňatek s bývalým americkým basketbalistou Davidem Leem. Do tenisového důchodu ji žene i revmatoidní artritida, kterou trpí.

    Caroline Wozniacká se na Australian Open rozloučí s kariérouFoto Reuters

     

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud