Jan Jaroch
21. ledna 2024 • 12:50

Vaidišová, Kvitová a další. Když Češky ničí jedničky, tečou slzy i nervy

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
2
  • Video se připravuje ...

    Už jen střet se světovou jedničkou na grandslamovém turnaji je pro české tenistky svátek. A zdolat ji? To je událost, na kterou se nezapomíná. Za posledních 20 let se to podařilo šestkrát. Zvládly to i dvě teenagerky. Nicole Vaidišová v sedmnácti srazila na Roland Garros 2006 Amélii Mauresmovou, devatenáctiletá Petra Kvitová při US Open 2009 přemohla Dinaru Safinovou. To bylo do soboty také naposledy, co jakákoliv náctiletá hráčka na grandslamu takto zazářila. Pak přišla Linda Nosková… Kdo jsou její české předchůdkyně? Projděte si české výhry proti světovým jedničkám na grandslamech za posledních 20 let 

  • Karolína Muchová – Ashleigh Bartyová (Aus.) 1:6, 6:3, 6:2

    čtvrtfinále Australian Open 2021

    Covidový ročník 2021 bez diváků a ve čtvrtfinále stojí na druhé straně kurtu domácí světová jednička Ashleigh Bartyová. Karolíně Muchové, tehdy světovému číslu 27, hrozí zprvu debakl. Prohrává 1:6 a 0:2, hotová beznaděj. Točí se jí hlava, o game později se nechá ošetřit a odchází do šatny. Vrací se jako nová hráčka, získává 7 z dalších 8 her. A nadechuje se k průlomové výhře kariéry.

    Australian Open: Muchová prohrávala, pak porazila světovou jedničku!
    Video se připravuje ...

  • Kateřina Siniaková – Naomi Ósakaová (Jap.) 6:4, 6:2

    3. kolo Roland Garros 2019

    Mělo to být rutinní třetí kolo pro japonskou světovou jedničku Naomi Ósakaovou. Kateřina Siniaková však měla na kurtu Suzanne Lenglenové jiné plány a hladce ve dvou setech ukončila její pouť turnajem. Proti velkému výkonu Češky stála bída favoritky. Světová jednička spáchala 38 nevynucených chyb za pouhých 77 minut hry. Poslední čtyři vítězné fiftýny české vítězky měly původ v Japončiných minelách.

    Kateřina Siniaková v roce 2019 porazila tehdejší světovou jedničku Naomi ÓsakaovouFoto Profimedia.cz

  • Karolína Plíšková – Serena Williamsová (USA) 6:2, 7:6

    semifinále US Open 2016

    Asi životní turnaj Karolíny Plíškové, jíž bylo v tu dobu 24 let. Do US Open 2016 nepřešla na grandslamu přes 3. kolo, v New Yorku v něm však zdolala Venus Williamsovou a v semifinále i její mladší sestru Serenu, tehdy světovou jedničku. Williamsová si mohla na centrkurtu plíce vykřičet a tvář formovat do výhrůžných grimas, po holce z Loun tyhle psychologické ataky sklouzly jako po ledě. 6:2, 7:6, odchod. Spolu s titulem ze Cincinnati to tehdy byla její jedenáctá výhra v řadě.

    Serena Williamsová gratuluje Karolíně Plíškové k postupu do finále US Open v roce 2016Foto Profimedia.cz

  • Petra Kvitová – Dinara Safinová (Rus.) 6:4, 2:6, 7:6

    3. kolo US Open 2009

    Tři odvrácené mečboly, světová jednička Dinara Safinová na lopatkách. Velkou půlnoční show ve Flushing Meadows zosnovala tehdy devatenáctileté česká hvězda ve vývoji Petra Kvitová. Nadchnul především způsob, jakým Kvitová, momentálně až 72. tenistka světa, zničila světovou jedničku. Safinová měla daleko k top formě, proti české naději však předvedla nejlepší zápas ve Flushing Meadows. Přesto odcházela z kurtu Luise Armstronga zdevastovaná. Česká dračice vyhrála na vítězné údery 47:12! Navíc smazala i tři mečboly za stavu 5:6 v poslední sadě.

    Petra Kvitová se v roce 2009 radovala ve třetím kole US Open z výhry nad tehdejší světovou jedničkou Dinarou SafinovouFoto Profimedia.cz

  • Nicole Vaidišová – Amélie Mauresmová (Fr.) 6:7, 6:1, 6:2

    4. kolo Roland Garros 2006

    V sedmnácti ohromila Nicole Vaidišová svět, poprvé se protloukla do grandslamového čtvrtfinále a z něj pak přes Venus Williamsovou ještě dál. Předtím však skolila největší domácí naději Amélii Mauresmovou, když na centrálním dvorci Philippe Chatriera hrála proti mexickým vlnám a sborovému skandování „Amelííí“. „Jeden z nejlepších zápasů v životě. Zvlášť proto, že jsem se po prohraném setu zvedla a hrála pak bez chyb,“ líčila tehdy.

    Nicole Vaidišová po své výhře nad tehdejší světovou jedničkou Amélií Mauresmovou na Roland Garros 2006Foto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud