Jan Jaroch
26. října 2021 • 20:16

Billie Jean King Cup v Praze: šatny s Hradem, ale systém ničí českou sílu

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
  • České tenistky čeká příští týden finále Billie Jean King CupuČeské tenistky čeká příští týden finále Billie Jean King CupuFOTO: Koláž iSport.cz

    Můj dům, můj hrad. Ať šlo o Davis Cup či Fed Cup, čeští tenisté a tenistky ještě nikdy v pražské O2 areně neprohráli zápas. Od pondělí, kdy se startuje zápasem s Němkami, budou tuhle šnůru hájit Barbora Krejčíková a spol. při Billie Jean King Cupu. Na mistrovství světa tenisových družstev je už téměř vše nachystáno, český výběr čeká první trénink ve čtvrtek. Češky patří mezi favoritky, nový formát však nedává týmu takovou výhodu jako ten starý fedcupový.

  • Šatna s Hradem

    Zázemí pro dvanáct týmů v pražské O2 areně se již dokončuje. Chystat se hráčky budou v šatně, v které má každá místo se jménem. Češky sedí po pravici kapitána podle žebříčkového umístění. Kabiny krášlí velkoformátová fotografie Pražského hradu s Karlovým mostem, nechybí zázemí pro fyzioterapii a někde vana pro ledovou lázeň. Odtud budou české tenistky vyrážet k zápasům, v pondělí je čeká Německo, ve čtvrtek Švýcarsko. Pouze vítěz skupiny postoupí do pátečního finále.

    Šatna českých tenistek pro finále Billie Jean King Cupu
    Šatna českých tenistek pro finále Billie Jean King Cupu

  • Krejčíkovou čekají galeje

    Těší se jak malá, startu v O2 areně obětovala zbytek sezony. Barbora Krejčíková je největší hvězdou BJK Cupu. Hráčka, jež byla po většinu kariéry zvyklá na hrstku diváků u svého kurtu, najednou bude v centru dění na domácím stadionu pro 12 000 fanoušků. „Nejvíc se těším na arénu, jak to tam bude bouřit. Doufám, že to pak na kurtu zvládnu, protože už teď o tom přemýšlím a třesou se mi nohy,“ líčila nedávno.

    Šampionku Roland Garros čeká těžká šichta. Zápasy se hrají v jednom sledu na dvě dvouhry a závěrečnou čtyřhru. Začíná se soubojem dvojek, pak přijdou na řadu týmové jedničky (Krejčíková by měla čelit v pondělí Angelique Kerberové a ve čtvrtek Belindě Bencicové). A za nerozhodného stavu by ji navíc čekal soudný debl po boku Kateřiny Siniakové.

    „Bára bude hrát singl jako druhá a mezi zápasy je pauza jen třicet minut, ať se děje co se děje. To je pro ni velmi těžký,“ uvědomuje si kapitán Petr Pála, jak vysilující šichta může Krejčíkovou čekat. Ta již deklarovala, že je připravena na všechno a půjde do každého zápasu, do něhož ji kapitán nasadí.

    Výlet Barbory Krejčíkové na Route 66 Výlet Barbory Krejčíkové na Route 66Foto Twitter Barbory Krejčíkové

  • Debl: česká výhoda oslabena

    Jsou olympijskými vítězkami, šampionkami letošního Roland Garros, na deblovém žebříčku jim patří třetí (Siniaková) a čtvrté místo (Krejčíková). Žádný tým pro Prahu nemá takovou sílu ve čtyřhře jako Češky. Jenže pozor, stejně jako je vachrlaté a částečně dílem štěstí střetnutí jen na tři zápasy, podobně je tomu u čtyřhry.

    Ta se totiž nebude hrát tradičním stylem, ale kvůli rychlejšímu průběhu bez výhod v jednotlivých gamech. To znamená, že za stavu 40:40 získává game ten tým, který vyhraje příští bod. Místo potenciálního třetího setu se pak navíc hraje pouze supertiebreak do deseti bodů. „To jde bohužel proti nám, nebudeme mít v deblu takovou výhodu, jako bychom měli normálně. Ale zase co si vybavuji, tak Katka s Bárou na olympiádě zvládly hned tři supertiebreaky za sebou,“ poznamenal kapitán Pála.

    Zlato pro Krejčíkovou se Siniakovou! Švýcarky zdolaly ve dvou setech
    Video se připravuje ...

  • Dýka do zad z Mexika

    Fakt, že čtyři dny po finále BJK Cupu startuje v mexické Guadalajaře Turnaj mistryň, je dýkou do zad pražského podniku. Jediná z hvězd, která si troufla na tenhle dvojboj, který znamená přechod z haly pod otevřené nebe i přesun do nadmořské výšky 1 500 metrů, kde se navíc bude hrát s beztlakými tenisáky, je ze singlistek Barbora Krejčíková.

    Ze španělské nominace se na poslední chvíli odhlásily Garbině Muguruzaová a Paula Badosaová, které si účast v Mexiku vybojovaly v posledních dnech. Kvůli stejnému problému chybí Karolína Plíšková či Aryna Sabalenková. V Praze tedy budou startovat jen dvě hráčky z top 10 (Krejčíková a Švýcarka Belinda Bencicová) a další tři tenistky, které figurují v elitní dvacítce pořadí WTA (Angelique Kerberová, Anastasia Pavljučenkovová, Elise Mertensová).

    Mezi lákadla lze ještě počítat dvě grandslamové šampionky Victorii Azarenkovou a Sloane Stephensovou. Suma sumárum – tohle je pole pro slušně obsazený turnaj střední kategorie WTA, mistrovství světa tenisových družstev, jak si BJK Cup říká, by ale zasloužilo víc.

    Vondroušové překazila sen o zlatu, teď Bencicová učarovala Ostravu
    Video se připravuje ...

  • Bez rozhodčích

    Na dvou modrých kurtech O2 areny bude k vidění kromě tenistek jen hlavní rozhodčí a sběrači. Jak se v poslední době stalo v tenise trendem, čárové rozhodčí nahrazuje technika. V Praze bude využit upgradovaný systém Hawk Eye Live, který hlásí dopady míčků či chybu nohou při podání v reálném čase. K této praxi se přistoupilo vzhledem ke covidové pandemii, kdy je cílem co nejvíc omezit počet osob nutných k chodu utkání. Přímo u kurtu budou sedět celé týmy, mají už připravená pohodlná křesla, před kterými ještě přibudou obrazovky.

    V úterý finišovaly v O2 areně poslední přípravy na finále Billie Jean King CupuFoto Czech News Center / Rusinova Maria

  • Vstupenky: stále je jich dostatek

    Po první vlně zájmu prodej vstupenek zpomalil. První dva dny se bude hrát souběžně v hlavní hale (kapacita 12 000 míst) a v menší O2 universum (2000 míst), od středy dál bude v permanenci pouze centrkurt. Na české zápasy je zatím vyprodáno pouze 55 procent kapacity haly, na úterý a středu 45 procent. Největší zájem byl o semifinále (pátek) a finále (sobota), na poslední kola jsou vstupenky rozebrány ze dvou třetin. „To svědčí o tom, že jsou čeští fanoušci optimističtí a věří v postup. Stále jsem přesvědčení, že se prodej zrychlí a na české zápasy bude vyprodáno,“ uvedl tiskový mluvčí českého týmu Karel Tejkal.

    V pražské O2 areně vyrostl kurt pro finále Billie Jean King CupuFoto Czech News Center / Rusinova Maria

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud