Jan Jaroch
8. října 2020 • 08:30

Proč Kvitová září? Hraje dospěle, na síti vládne. Pomalá antuka jako plus

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
4
  • Česká tenistka Petra Kvitová dosáhla fantastického úspěchu, v Paříži postoupila do semifinále French OpenČeská tenistka Petra Kvitová dosáhla fantastického úspěchu, v Paříži postoupila do semifinále French OpenFOTO: ČTK/AP

    Petra Kvitová si v Paříži vede skvěle. Díky postupu do semifinále má jistý návrat do TOP 10 světového žebříčku a může se vrátit i na pozici české jedničky. Na Roland Garros se ji ale v posledních letech příliš nedařilo, na antukovém grandslamu je v semifinále po dlouhých osmi letech, co ji tam dovedlo? 

  • Ukazuje dospělý tenis

    Není to v jejím podání zběsilá salva pumelic od základní čáry, protože jen s tou se na Roland Garros dá těžko uspět. Kvitová se ve třiceti prezentuje jako vyzrálá hráčka, hraje na kontrolované riziko, svůj tradiční tenis mixuje s náběhy na síť, občas sáhne i po kraťasu. „Jsem ráda, že tenis teď vidím trochu jinak,“ pochválila se. Tlačí soupeřky, ale také je trpělivá, konstruuje výměny.

    Hotovo za 77 minut. V kterých aspektech Kvitová Siegemundovou přejela?
    Video se připravuje ...

  • Vládne na returnu

    Dokáže dokonale trestat slabší podání soupeřek, což je její oblíbená disciplína. Ostré returny jsou její klíčovou zbraní, byť je třeba uznat, že zatím nepotkala žádnou velkou servismanku. I proto brejkuje své protivnice průměrně pětkrát za zápas, sama si vlastní podání prohrála pouze jedenáctkrát (2,2 gamu na zápas).

    Petra Kvitová v utkání s Němkou SiegemundovouFoto Reuters

  • Na síti jako doma

    Sama říká, že v současných pařížských podmínkách je nutností dohrávat výměny na síti a káže si, že na ni musí vyrážet ještě víc. Předvedla na ní už řadu delikátních zásahů, za něž sklidila potlesk. Její turnajová bilance je 44 vítězných náběhů z celkem 61, což je úspěšnost krásných 72 procent.

    Petra Kvitová po úspěšném útoku na sítiFoto ČTK/AP

  • Pomalá antuka? I plus

    Nářky nad chladem a pomalými podmínkami jsou soundtrackem letošního antukového mistrovství Francie, není však pravidlem, že pomalé kurty úplně ničí útočné hráčky. Kvitová sice musí ve výměně někdy zahrát o winner víc než na betonu, na druhou stranu má i na své údery víc času, je u nich správně nohama.

    Petra Kvitová ve čtvrtfinále French OpenFoto Reuters

  • Dobrý los

     

    Je dobře známé, že abyste uspěli na grandslamu, musí vám hrát do karet i štěstí. Kvitové se na turnaji dvakrát povedlo dokončit zápas těsně před tím, než začalo pršet. Netrpěla dlouhými průtahy, nemusela se na kurt vracet ještě druhý den. A vylosování měla také velmi příznivé. Jen pohleďme na žebříčkové postavení jejích soupeřek: Siegemundová 66., Čang Šuaj 39., Fernandezová 100., Paoliniová 94., Dodinová 118.

    Česká tenistka Petra Kvitová dosáhla fantastického úspěchu, v Paříži postoupila do semifinále French OpenFoto ČTK/AP

Vstoupit do diskuse
4
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud