Jan Jaroch
21. května 2022 • 19:52

Příběhy Roland Garros: strach o Rafu, žhavé mládí a konec mušketýra

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Patnáct dní, celkem 891 utkání napříč všemi soutěžemi. A na jejich konci noví či staronoví majitelé Poháru mušketýrů a Suzanne Lenglenové. Roland Garros 2022 servíruje rekordní prize money 43,6 milionu eur (přes miliardu korun) a mnoho úchvatných příběhů. Jaké jsou ty největší?

  • Zastaví někdo bouřící Igu?

    Bude se po dvou letech zase hrát Poland Garros? V pandemickém roce ohromila tehdy devatenáctiletá Polka Iga Šwiateková svět, holka z 54. místa žebříčku ukradla pařížský titul a naprosto rozcupovala konkurenci. Letos se vrací jako světová jednička, 28 zápasů neporažená hráčka, jež kam přijde, tam vítězí. Dauhá, Indian Wells, Miami, Stuttgart, Řím – to je seznam jejích letošních vítězných bitev. Za pět měsíců sezony vydělala už 4 miliony dolarů, víc než jakýkoliv jiný muž. Po konci kariéry jedničky Ashleigh Bartyové se okamžitě objevil nový šerif ve městě. Je jím velká fanynka Rafaela Nadala, jejíž ladný pohyb je přirovnávaný ke Steffi Grafové a hrou na kontrolované riziko je v současnosti téměř nedotknutelná. Bude třeba obří výkon, aby bouřící Igu někdo odstavil od druhého poháru Suzanne Lenglenové.

    28

    Tolik zápasů je na WTA Tour neporažená Iga Šwiateková.

    Iga Šwiateková kralovala i v Římě Iga Šwiateková kralovala i v ŘíměFoto ČTK / AP / Alessandra Tarantino

  • Carlito, tvůj čas je teď

    Když Rafael Nadal vyhrál poprvé Roland Garros, bylo mu 19 let a v žebříčku trůnil na pátém místě. Jiný Španěl, devatenáctiletý Carlos Alcaraz, je momentálně šestý a do Paříže míří jako žhavý favorit. Vše nasvědčuje tomu, že se historie může opakovat. Ti dva nakonec bydlí ve stejném pařížském hotelu. „Nemám limity. Můj cíl je grandslamový titul, jsem připravený,“ vzkazuje rodák z Murcie, jenž má letos ze všech nejlepší zápasovou bilanci (28:3) i nejvíc titulů (4). Po triumfu v Madridu si dal dva týdny volna, bude nachystaný a hladový. Zkrotit bestii jménem grandslam, když hrajete na tři vítězné sety, je jiný úkol. Ale tenhle kluk s uhrančivým pohledem a energií, která z něj stříká na metry daleko, je ale generační talent. Soupeři se musí připravit na dietu jeho kraťasů, ostré projektily z obou křídel a chytré mixování hry. Pokud získá Pohár mušketýrů, nikdo nemůže být překvapený.

    4

    Tolik titulů už letos získal Španěl Carlos Alcaraz.

    Carlos Alcaraz zvládl dramatický zápas s Novakem Djokovičem Carlos Alcaraz zvládl dramatický zápas s Novakem DjokovičemFoto Reuters

  • Strach o Rafu. Bude v pořádku?

    Nevídaná věc. Antukový král Rafael Nadal přijel do Paříže bez jediného letošního titulu na oranžové hlíně. Po březnové únavové zlomenině žebra vyděsil zástupy Rafanatics v Římě, kde už ve druhém zápase padl s Denisem Shapovalovem. Od druhého setu hrál s ukrutnou bolestí, kterou mu způsobuje nevyléčitelný Müller-Weissův syndrom, problém v klenbě chodidla. Je to náladové zranění, po dobrém dnu může znenadání přijít šeredný. „Nezranil jsem se, s tímhle zraněním žiju už dlouho,“ líčil Nadal, třináctinásobný šampion Roland Garros, jenž v milované Paříži nebude chybět poosmnácté za sebou. V jaké však bude kondici? Loni ztroskotal v úžasném semifinále na Novaku Djokovičovi a utrpěl teprve třetí pařížskou prohru kariéry, nyní má o soupeře navíc.

    0

    Bez jediného letošního titulu z antuky vstoupí do turnaje Rafael Nadal.

    Rafael Nadal se po zranění vrátil výhrou Rafael Nadal se po zranění vrátil výhrouFoto Reuters

  • Obhájce Djokovič se rozjel. V pravý čas

    Deportace z Austrálie, psychický otřes, minimum zápasů, čtyři porážky z úvodních 12 utkání sezony. Byl to krkolomný rozjezd roku pro jindy neotřesitelného Novaka Djokoviče. Ale temné časy netrvají věčně. V neděli, kdy startuje Roland Garros, mu bude 35 let a má co slavit. V generálce v Římě přemohl veškerou konkurenci, jako pátý v dějinách se přehoupl přes metu 1000 výher a na prvním místě žebříčku figuruje už 370. týden (absolutní rekord Steffi Grafové je 377). „Antuková forma mi vždy graduje okolo Říma. Titul nemohl přijít v lepší čas, jsem zase v kondici a cítím se skvěle,“ varuje obhájce titulu, jenž může u Seiny dorovnat Nadalových 21 grandslamů.

    1

    První titul sezony získal Novak Djokovič v pravý čas – při pařížské generálce v Římě.

    Světová jednička Novak Djokovič. Světová jednička Novak Djokovič.Foto ČTK

  • Night session: show i nebezpečí

    Už i do Paříže loni dorazila móda night session. Premiéra nočních zápasů byla však rozporuplná, kvůli covidovým opatřením a zákazu vycházení po jedenácté večer se dohrávaly bez diváků. Letos má show vypuknout se vší parádou, pořadatelé slibují muziku a velkou podívanou. Prvních deset dnů turnaje se bude hrát nejlepší utkání na centrkurtu Philippa Chatriera od devíti hodin večer i díky tomu, že zrenovovaný areál má konečně umělé osvětlení. Mohou to být zrádné bitvy. Umělé osvětlení a chladnější počasí, ve kterém míče skáčou níž a tolik neletí, mohou zatopit favoritům. A pozdní konec po půlnoci dokáže zle rozhodit váš biorytmus. Skvělá novinka pro diváky, náročnější pro samotné protagonisty.

    10

    Prvních deset dnů turnaje se odehraje na centrkurtu night session.

    Night sessions byly na Roland Garros k vidění už loni. Kvůli covidovým opatřením ale většinou bez diváků Night sessions byly na Roland Garros k vidění už loni. Kvůli covidovým opatřením ale většinou bez divákůFoto profimedia.cz

  • Odchází největší z mušketýrů

    Ve 37 letech se chystá na poslední tenisové tažení. Jo Wilfried Tsonga, nejúspěšnější a nejvýraznější borec z generace novodobých francouzských mušketýrů, ukončí v Paříži kariéru. Finalista Australian Open 2008 a někdejší světová pětka potřeboval divokou kartu, aby se do turnaje vůbec dostal. V žebříčku mu patří až 267. místo, letos vyhrál jen tři z dvanácti utkání. Dostihl ho nejen věk, ale také trpí srpkovitou anémií, zrádnou nemocí, jejíž mužští pacienti se dožívají jen 42 let. Vadí na ni cestování, dlouhé lety. Proto všechny letošní turnaje s výjimkou Rotterdamu odehrál ve Francii. Doma má manželku, dva malé syny. Tenis už není prioritou, je čas říct adieu. „Chci odejít tam, kde to všechno začalo,“ vyhlíží rozlučku.

    3

    Jen tolik zápasů letos vyhrál francouzský veterán Jo-Wilfried Tsonga.

    Jo-Wilfried Tsonga během zápasu s Čiličem v Monte Carlu Jo-Wilfried Tsonga během zápasu s Čiličem v Monte CarluFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud