Jan Jaroch
31. května 2022 • 18:45

Dánsko oslavuje hvězdu (19) bez řidičáku. A kdo je ta kráska v boxu?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PAŘÍŽE | Poprvé za 28 let prošli do grandslamového čtvrtfinále dva teenageři. Devatenáctiletí borci, kteří spolu zápolí od školních let. Talent Carlose Alcaraze již nepřekvapuje, jeho dánský parťák Holger Rune na sebe však při letošním Roland Garros také strhává pozornost. A kdo je ta kráska, jež mu fandí z hráčského boxu?  



Na turnajích se potkávají už od dvanácti let. Holger Rune odhaduje, že Carlos Alcaraz vede ve vzájemné bilanci jen těsně 6:4. Možná je to nová rivalita budoucnosti dvou mladíků, kteří jsou v civilu dobrými kamarády a hrávali spolu i debl.

„Carlos si všechnu pozornost zaslouží, předvádí neskutečné věci. Nemám s tím sebemenší problém. Já jedu vlastním tempem, mám svou cestu,“ říká smířlivě Holger Rune o kamarádovi, s nímž se loni na podzim střetl v titulovém zápase turínského NextGen Finals, malého Turnaje mistrů pro mladíky do 21 let.

Po půl roce jsou ti dva už zakouslí do dospělých hvězd. Rune ve 4. pařížském kole překvapil triumfem nad loňským finalistou Stefanosem Tsitsipasem. Víc svět než sám sebe, jelikož jestli s něčím nemá problém, je to sebedůvěra. „Jsem dost dobrý na to, abych porazil každého,“ tvrdí, jedním dechem však podotkne. „Ale taky můžu s každým prohrát…“

Runeho sestra Alma s matkou v hráčské lóži při Roland Garros
Runeho sestra Alma s matkou v hráčské lóži při Roland Garros

Na Roland Garros mu jde ale zatím karta náramně a ani ve skandinávském čtvrtfinále proti Norovi Casperu Ruudovi nemusí končit. Zase ho z boxu požene máma Aneke, jež zasvětila synově kariéře život a pobývala s ním v Londýně i ve Francii, když od třinácti začal trénovat v Mouratogluově akademii na riviéře u Nice.

Holger Rune

věk: 19 let (29. 4. 2003)

výška: 188 cm

na žebříčku: 40.

tituly z ATP: 1

letošní bilance: 16:10

prize money: 0,7 mil. USD

Asi nejznámější hráčovou fanynkou je však starší sestra Alma, která je důvodem, proč „Holgy“ hraje tenis. Ona sama tenis hrála, a když vzal šestiletý brácha při jednom z jejích tréninků raketu do ruky, tenhle sport mu učaroval. Alma je dnes profesionální modelkou i vděčným objektem zájmu kamer i fotografů při bratrových zápasech.

O Runeho talentu se dobře ví již od roku 2019, kdy vyhrál juniorku právě na Roland Garros. Tehdy ve finále porazil Tobyho Kodata, mladšího bratra Nicole Vaidišové. Zatímco ten je v poslední době stíhán zraněními a v žebříčku figuruje až v osmé stovce, Rune roztáhl křídla.

Loni vyhrál coby teenager čtyři challengery, v žebříčku vyletěl skoro o čtyři sta míst. A letos v dubnu v Mnichově už slavil první ATP titul, když na oblíbené antuce udolal i Alexandra Zvereva.

A nebrzdí ani v Paříži. V prvním kole smáznul ve třech setech světovou patnáctku Denise Shapovalova, jediný set mu zatím zvládnul vzít Tsitsipas. To vše při jeho teprve třetím grandslamovém turnaji kariéry. Už v tom premiérovém upoutal, když vzal loni v New Yorku set Novaku Djokovičovi.

Bez ohledu na výsledek čtvrtfinále skočí mladý Dán z dnešního 40. místa do elitní třicítky, což tenista hrající v čepici s kšiltem dozadu vítá. Zase bude o něco blíž životnímu cíli, jímž je první místo. Tomu obětuje zcela všechno, ani řidičský průkaz si ještě nestihl udělat, tudíž za volant BMW, které vyhrál v Mnichově, ještě nemůže. I s tím je o něco pozadu než kamarád Alcaraz, jenž má řidičák od února.

Ale jak Rune často opakuje, každý má svůj čas a vlastní cestu.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud