6. června 2022 • 04:40

Nadalovy tituly v Paříži: Od teenage mimozemšťana po jízdu pod injekcemi

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
  • Stejný muž, stejná trofej, různé rokyStejný muž, stejná trofej, různé rokyFOTO: koláž iSport.cz

    Čtrnáct titulů z jednoho grandslamového turnaje. To se povedlo v tenisové historii jedinému muži. Rafael Nadal už třetí dekádu vládne pařížské antuce i přes velké zdravotní komplikace. Připomeňte si všechny jeho tituly. 

  • 2022

    Casper Ruud (Nor.) 6:3, 6:3, 6:0

    Jen dvě a čtvrt hodiny strávil na kurtu, než vyřešil o třináct let mladšího norského vyzyvatele Caspera Ruuda, jenž se připravuje v jeho akademii na Mallorce a s nímž se přátelí. Šlo o jedno z nejjednoznačnějších finále jeho kariéry v Paříži.

    Rafael Nadal s trofejí z milovaného Roland Garros Rafael Nadal s trofejí z milovaného Roland GarrosFoto ČTK / AP / Thibault Camus

  • 2020

    Novak Djokovič (Srb.) 6:0, 6:2, 7:5

    V podzimním termínu, kam turnaj posunula pandemie, měl být Djokovič extrémně nebezpečným vyzyvatelem, utkání se mu ale vůbec nepovedlo. Udělal 52 nevynucených chyb, připravený Nadal jasně obhájil.

    Rafael Nadal v roce 2020 Rafael Nadal v roce 2020Foto Reuters

  • 2019

    Dominic Thiem (Rak.) 6:3, 5:7, 6:1, 6:1

    Před turnajem se čekal finálový střet se světovou jedničkou Novakem Djokovičem jdoucím po čtvrtém grandslamu v řadě, do boje o titul se po roce proti Nadalovi ale vrátil rakouský tenista. A vzdoroval lépe než při premiéře, to mu však vyneslo pouze set. Jeden ze dvou, které Rafa během turnaje ztratil.

    Rafael Nadal při výhře v roce 2019 Rafael Nadal při výhře v roce 2019Foto Reuters

  • 2018

    Dominic Thiem (Rak.) 6:4, 6:3, 6:2

    Jediné problémy musel řešit ve čtvrtfinále s maličkým Argentincem Diegem Schwartzmanem, v tomto zápase nechal set. Jinak kráčel bez komplikací a ve finále si poradil s novicem na téhle scéně Dominicem Thiemem.

    Rafael Nadal vybojoval jedenáctý titul na French Open a přemohlo ho dojetí Rafael Nadal vybojoval jedenáctý titul na French Open a přemohlo ho dojetíFoto Reuters

  • 2017

    Stan Wawrinka (Švýc.) 6:2, 6:3, 6:1

    Kulatiny si užil po svém. Desáté Roland Garros vyhrál nejdominantnějším způsobem v životě. V sedmi utkáních ztratil jen 35 gamů a jen o zlomek zaostal za rekordem Björna Borga (32 gamů z roku 1978).

    Kdo vládne antuce? Jednoznačně Rafael Nadal! Kdo vládne antuce? Jednoznačně Rafael Nadal!Foto Reuters

  • 2014

    Novak Djokovič (Srb.) 3:6, 7:5, 6:2, 6:4

    Ač Mallorčan odehrál nejhorší antukovou sezonu za dlouhé roky a šel do finále se sérií čtyř porážek od Novaka Djokoviče, v nejdůležitější moment byl znovu nejsilnější. V titulovém boji udolal Srba a se čtrnácti grandslamovými poháry dorovnal Peta Samprase. „Tenhle kluk se narodil pro Roland Garros. Antuku má v DNA,“ gratuloval vítězi na Twitteru Tomáš Berdych.

    Rafael Nadal se povzbuzuje během finálového zápasu s Djokovičem Rafael Nadal se povzbuzuje během finálového zápasu s DjokovičemFoto Reuters

  • 2013

    David Ferrer (Šp.) 6:3, 6:2, 6:3

    To nejhorší přežil na kurtu již v semifinále proti Novaku Djokovičovi. Finále s přítelem Davidem Ferrerem proměnil Nadal ve sprint do historie. Ve třech setech přejel jednoznačně krajana a jako první tenista všech dob vyhrál jeden z grandslamových titulů poosmé. Zápas narušil muž v bílé masce, který protestoval proti legalizaci sňatků homosexuálů ve Francii.

    V roce 2013 se Nadal nejvíce nadřel v semifinále s Djokovičem, kterého dostal až po pětisetové dramatické bitvě. Ve finále pak už jasně spláchl krajana Ferrera V roce 2013 se Nadal nejvíce nadřel v semifinále s Djokovičem, kterého dostal až po pětisetové dramatické bitvě. Ve finále pak už jasně spláchl krajana FerreraFoto profimedia.cz

  • 2012

    Novak Djokovič (Srb.) 6:4, 6:3, 2:6, 7:5

    Přetěžká finálová řež, v níž mu přálo štěstí. Dohrávalo se poprvé od roku 1973 v pondělí a to Nadalovi hodně prospělo. Španěl prohrál třetí set a ve čtvrtém byl brejk pozadu, jelikož na silně podmáčeném kurtu ztratily jeho rotované míče patřičný odskok a ploché údery Djokoviče sklouzávaly po bahně. „Pokud by se pokračovalo dál, Rafa by prohrál,“ prohlásil slavný španělský tenista Manolo Santana. V pondělí už se Nadal vrátil na suchém kurtu do své obvyklé role.

    Slastný pocit: Rafael Nadal právě zvedá nad hlavu trofej pro šampiona grandslamového Roland Garros - už posedmé v kariéře Slastný pocit: Rafael Nadal právě zvedá nad hlavu trofej pro šampiona grandslamového Roland Garros - už posedmé v kariéřeFoto Reuters

  • 2011

    Roger Federer (Švýc.) 7:5, 7:6, 5:7, 6:1

    Ač nebyl na vrcholu sil a musel podstoupit dosud nejtěžší pařížské finále, splnil všechny tři mise, jež chtěl. Obhájil titul, šestým vítězstvím na French Open vyrovnal rekord Björna Borga a udržel se na prvním místě žebříčku. „Splnil se mi jeden z nejkrásnějších snů. Paříž je moje srdeční záležitost, není to jen obyčejný turnaj,“ jásal po finále Nadal. Zaokrouhlil tím grandslamovou sbírku na deset.

    French Open ovládl již pošesté French Open ovládl již pošestéFoto ČTK

  • 2010

    Robin Söderling (Šve.) 6:4, 6:2, 6:4

    Triumf prožíval zvlášť emotivně a po konci finále se rozplakal. Pátý titul z Roland Garros a celkově sedmý grandslamový si připsal po překvapivě jednoduché demolici Robina Söderlinga. Byla to velká odveta za předchozí rok, ve kterém ho Švéd vyřadil v osmifinále a přerušil jeho sérii 31 pařížských výher v řadě.

    Rafael Nadal s trofejí pro vítěze Roland Garros Rafael Nadal s trofejí pro vítěze Roland GarrosFoto ČTK/AP

  • 2008

    Roger Federer (Švýc.) 6:1, 6:3, 6:0

    Pařížský masakr, tak se vzpomíná na toto finále, v němž Nadal Švýcara naprosto zadupal do země za pouhých 108 minut. Během sedmi zápasů turnaje ztratil pouze 41 gamů a šlo do té doby o Španělův nejjasněji získaný titul.

    2008 - Neuvěříte! Čtvrtý titul získal tehdy dvaadvacetiletý hráč aniž by ztratil byť jen jedinou sadu. V semifinále to odnesl mimo jiné Djokovič a ve finále...Ano, Roger Federer 2008 - Neuvěříte! Čtvrtý titul získal tehdy dvaadvacetiletý hráč aniž by ztratil byť jen jedinou sadu. V semifinále to odnesl mimo jiné Djokovič a ve finále...Ano, Roger FedererFoto profimedia.cz

  • 2007

    Roger Federer (Švýc.) 6:3, 4:6, 6:3, 6:4

    Mezi kulisami hattricku byla znovu smutná tvář Rogera Federera. Španěl se po Björnu Borgovi stal teprve druhým mužem dějin, který v Paříži zvítězil třikrát po sobě. „Je mi Rogera líto. Je to velký šampion a dobrý člověk,“ skoro se omlouval Nadal. Během turnaje ztratil jediný set a ve čtvrtfinále vyřadil Carlose Moyu, svého současného kouče.

    2007 - Zlatý hattrick! Nadal ztratil na celém turnaji jediný set, a to ve finále opět s Rogerem Federerem 2007 - Zlatý hattrick! Nadal ztratil na celém turnaji jediný set, a to ve finále opět s Rogerem FedereremFoto profimedia.cz

  • 2006

    Roger Federer (Švýc.) 1:6, 6:1, 6:4, 7:6

    Úspěšná obhajoba, když Rogeru Federerovi připravil vůbec první porážku kariéry ve finále grandslamu. „Tenhle titul je ještě lepší než loňský,“ skákal radostí dlouhovlasý Nadal, když přijal z rukou Švéda Stefana Edberga stříbrný pohár. Šlo o jeho šedesáté vyhrané utkání na antuce v řadě.

    2006 - První obhajoba triumfu. Sílu Španěla poznal ve čtvrtfinále Djkovič a ve finále opět Federer. Zdaleka ne poprvé 2006 - První obhajoba triumfu. Sílu Španěla poznal ve čtvrtfinále Djkovič a ve finále opět Federer. Zdaleka ne poprvéFoto profimedia.cz

  • 2005

    Mariano Puerta (Arg.) 6:7, 6:3, 6:1, 7:5

    Vyhrál hned při premiérovém vystoupení na Roland Garros. Dva dny po devatenáctých narozeninách přemohl argentinské překvapení Mariana Puertu, jenž se i přes porážku tvářil jako vítěz. „A také se tak cítím,“ pravil šestadvacetiletý Puerta. Už tehdy měl Nadala za návštěvu z jiné planety. „Bavíme se o někom, kdo napíše mnoho stránek tenisové historie. Bude z něj velká legenda,“ prorokoval Puerta, zatímco Nadalovi předal pohár Zinedine Zidane a po zádech ho poplácal sám španělský král Juan Carlos.

    2005 - Prvni titul pro tehdy devatenáctiletou vycházející kometu. Nadal cestou za prvním triumfem v Paříži zdolal Ferrera, Federera a ve finále Puertu 2005 - Prvni titul pro tehdy devatenáctiletou vycházející kometu. Nadal cestou za prvním triumfem v Paříži zdolal Ferrera, Federera a ve finále PuertuFoto profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud