13. listopadu 2012 • 09:03

Nole věnoval výhru tátovi: Djokoviče inspiroval boj jeho otce s nemocí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Novak Djokovič vyšperkoval další skvělou sezonu triumfem na Turnaji mistrů. První hráč světa po nedělní finálové výhře nad Rogerem Federerem ze Švýcarska věnoval londýnský titul svému otci Srdjanovi, který nemohl kvůli nemoci podporovat svého syna z hlediště, jak bývá zvykem.



"Mám za sebou fantastický rok. Musel jsem čelit mnoha nesnázím na kurtu i mimo něj a zvláště před tímto turnajem. Táta bojuje s nemocí, což mi dodalo extra sílu a inspiraci, abych se dral za výhrou o to víc. Tenhle titul je pro něj," řekl Srb.

Djokovič neprohrál na Turnaji mistrů ani zápas, ve skupině mimo jiné porazil Tomáše Berdycha, a ve finále díky skvělé obraně zdolal obhájce Federera.

"Uplynulé dva roky byly neskutečné a hodně úspěšné. Netušil jsem, jak dokážu navázat na fantastickou loňskou sezonu, ale věřil jsem, že můžu hrát dál svůj nejlepší tenis," řekl Djokovič, který letos vyhrál 75 zápasů a prohrál jen dvanáct.

Djokovič vyhrál v sezoně šest titulů včetně Turnaje mistrů a Australian Open, jen na olympiádě v Londýně zůstal bez medaile.

"Ale obecně tenhle rok považuji za úspěšnější než ten předchozí," řekl pětadvacetiletý rodák z Bělehradu, který v roce 2011 vyhrál 43 zápasů za sebou. "Letos jsem čelil velkému očekávání, tlaku a k tomu se vypořádával s dalšími nepříjemnostmi, proto to bylo pro mě úspěšnější."

Londýnskou misi Djokovič zvládl skvěle a navázal na svůj vavřín na Turnaji mistrů z Šanghaje 2008. Jako neporažený vítěz si vydělal 1,76 milionu dolarů.

"Celý týden jsem hrál skvělý tenis. Nakopla mě výhra v prvním utkání nad Andym (Murraym) a s každým dalším zápasem jsem rostl a věřil, že hraju na maximum," řekl Djokovič.

Ve finále porazil Federera ve dvou setech a v obou dokázal otočit nepříznivý stav. Vždy jako první ztratil servis, ale na konci se radoval ze zisku sady.

"Když jsem to potřeboval, vytáhl jsem výborný míč. Snažil jsem se každý míč vrátit na jeho polovinu, což jsem dokázal, a teď nemůžu být nadšený," radoval se Djokovič.

Djoker doběhl i nemožné.
Djoker doběhl i nemožné.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud