10. května 2019 • 14:30

Madridské F&F. Ferrer se loučil v slzách, Federer po čase perlí na antuce

Autor: mck
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hlavní město Španělska. Dva velké momenty. Jeden dojemný, ten druhý pro fanoušky tenisu o něco pozitivnější. Na antuce v Madridu dal definitivní adiéu David Ferrer, středeční mač proti Alexanderovi Zverevovi byl tím vůbec posledním v jeho dlouhé kariéře. Emotivní byla tato tečka pro oba zainteresované hráče. To legendární Roger Federer naopak zažil částečné znovuzrození, neboť po dlouhých třech letech odehrál zápas na antuce. A nezůstalo pouze u jednoho utkání na oranžovém kolbišti…



Osmifinále proti Dominicovi Thiemovi, Řím, rok 2016.

To byl až do tohoto týdne poslední zápas Rogera Federera na antuce. Švýcar se poté oranžové drti vyhýbal hlavně kvůli tomu, aby pošetřil své tělo před prioritou jménem Wimbledon.

„Už si ani nepamatuju, jak se na antuce sklouznout,“ vtipkoval nedávno Federer.

Dohromady na antuce ukořistil 11 z celkových 101 titulů na okruhu ATP. A to včetně toho nejcennějšího z Roland Garros, který se zrodil před deseti lety. Navzdory tomu byli všichni na švýcarského hráče po dlouhé antukové pauze hodně zvědaví.

Velký návrat přišel nyní. A klouzat se dozajista nezapomněl - na prestižní akci Masters, která probíhá v Madridu, zatím míří dál a dál. Ve španělské metropoli se proměnil ve francouzského kata. Nejprve rychle vyprovodil Richarda Gasqueta, poté porazil Gaela Monfilse. Ve druhém případě už nešlo o vyloženě hladký postup, proti showmanovi Monfilsovi vyhrál sice první set 6:0, pak ale padl 4:6. Rozhodl ve třetí sadě v tiebreaku.

Musel dokonce odvracet dva mečboly. Konec byl pro Federera sladký – dočkal se kariérní výhry číslo 1200 (po Jimmy Connorosovi teprve druhý hráč v otevřené éře, kterému se toto povedlo) a postupu mezi nejlepší osmičku. Dojmy po comebacku na špinavý povrch? „Za poslední roky jsem sice nezažil tolik tenisu na antuce, ale upřímně – to mě nedělá méně nebezpečným,“ vzkazuje soupeřům sedmatřicetiletý rodák z Basileje. Tím nejbližším bude Thiem.

Smutek nebyl na místě, Ferrer končil šťastný

To David Ferrer si za poslední sezony užíval oranžových kurtů podstatně více. Aby ne, když jde o španělského antukáře, který právě na tomto podkladu vybojoval třináct trofejí. Žádnou další už ale nepřidá. Muž, který je oproti Federerovi o osm měsíců mladší, se již s předstihem rozhodl právě na domácí půdě rozloučit s výbornou kariérou.

Jeho středeční zápas druhého kola začínal až ve 21:45. Stadion v Madridu však byl i vzhledem k této pozdní hodině pořádně nacpaný. Vzhledem k tomu, že proti Ferrerovi stála světová čtyřka Alexander Zverev, bylo poměrně reálné, že právě tímto utkáním skončí tenisová etapa života Ferrera.

Němec také soupeře porazil celkem hladce 6:4 a 6:1. Ještě před proměněným mečbolem požádal publikum o standing ovation pro svého protivníka. Když definitivně zařídil Ferrerovi tenisový důchod, nikterak neslavil, tvářil se smutně. Skoro to vypadalo, jako by dál postupovala loučící se persona.

„Obvykle jsem v rozhovorech dobrý, ale teď vůbec nevím, co říct,“ líčil Zverev. Ve spojitosti s Ferrerem si vybaví střetnutí, které pro něj bylo velkou lekcí. Při prvním vzájemném zápase v Hamburku v roce 2014 porazil Španěl tehdejšího teenagera 6:0 a 6:1. „Podle mě si odstartoval moji kariéru,“ řekl v nadsázce k onomu semifinále. Zverev nyní druhému kariéru ukončil.

Vzkaz vyzdvihující roky na kurtech v podání Ferrera poslala přes velkoplošnou obrazovku i jiná nejznámější tenisová jména – Kvitová, Federer či krajan Nadal.

A jak zvládal rozlučku sám Ferrer? „Smutný jsem z kurtu odcházel dříve, když jsem prohrál zápasy. Teď smutný nejsem. Tento den si chci užít a jsem šťastný, že si tento moment mohu vůbec užívat,“ říkal dojatý tenista, jenž si v roce 2013 zahrál finále Roland Garros. Slzy byly v takovouto chvíli samozřejmostí.

Profesionálem se stal v roce 2000. Od té doby sbíral cenná vítězství, a dokonce velké množství titulů. Těch nakonec vybojoval 27.

Končí kariéra muže, který dosáhl obřích úspěchů i přes to, že rozhodně nežil příkladný život elitního tenisty. Krabička cigaret za den mu občas nedělala problém. Kouření ale nakonec utnul.

Kariéru natáhl do obdivuhodných a málo vídaných 37 let.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud