Jan Jaroch
16. listopadu 2019 • 18:15

Berdychovo sbohem! Končím, potvrdil v Londýně. Můj cíl? Hlavně nemít plán

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Sparta - Baník: Blažek daroval Letenským druhý gól, Kuchta slavil jako Haaland. 2:0
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
VŠECHNA VIDEA ZDE

I on už to řekl nahlas. KONČÍM, oznámil Tomáš Berdych při Turnaji mistrů v Londýně, kde spolu s osmičkou dalších vysloužilců z ATP Tour včetně Radka Štěpánka defiloval na kurtu. Sotva desetiminutový ceremoniál proběhl kvapně, mikrofon dostal jako jediný do ruky Berdych a o svých dalších plánech prohlásil. „Hlavně nemít žádný plán, to je teď můj cíl. Život jsem měl až doteď nalinkovaný,“ usmál se čtyřiatřicetiletý dnes už bývalý tenista.



Devítka tenistů, kteří v uplynulých měsících či letech ukončili kariéru, přijala pozvání na Turnaj mistrů. Do londýnské O2 Areny vyrazili po Temži z hotelu lodí, ATP je hostila ve svých VIP prostorech. Tomáš Berdych byl z pozvané devítky úplně nejmladší a také největší nováček ve sportovním důchodu. Teprve v sobotu sám oficiálně potvrdil, že končí profesionální dráhu, kterou odstartoval v roce 2002.

Čekání na ceremoniál se oproti původním plánům protáhlo. Defilé šampionů minulosti mělo předcházet úvodnímu semifinále Masters Roger Federer – Stefanos Tsitsipas, nakonec však kvůli zpoždění programu proběhlo až poté, co osmatřicetiletý Švýcar podlehl jednadvacetiletému Řekovi. Střídání stráží po všech směrech, chtělo by se říct.

A pak už nastoupili ocenění. Španělé David Ferrer s již řádně zavalitým Nicolasem Almagrem se na ploše potkali se svými přemožiteli z daviscupového finále 2012 Berdychem a Štěpánkem. Dále byli pozvání elitní deblisté Max Mirnij s Marcinem Matkowským, kyperský finalista Australian Open Marcos Baghdatis či temperamentní Rus Michal Južnyj.

Jako jediný dostal od Annabele Croftové, někdejší tenistky a dnes komentátorky, mikrofon do ruky Berdych. Toho také jako posledního uvedli na plochu. „Je to výjimečný moment na výjimečném místě. Ale i tohle ke kariéře patří,“ prohlásil končící chlapík z Valmezu. Bylo symbolické, že jeho rozlučka probíhala v Londýně. V metropoli na Temži odehrál mnohé velké zápasy, šestkrát tam nastoupil k Turnaji mistrů a patnáctkrát na jihozápadním předměstí města ve Wimbledonu. Právě z All England Clubu je jeho největší individuální úspěch, grandslamové finále z roku 2010.

„V životě je hodně věcí, které si za peníze nekoupíte. Pro nás tenisty jsou jedny z nejdražších okamžiků ty, když zvítězíme před plnou arénou, jaká je tady,“ pokynul směrem k ochozům, před nimiž hrál v roce 2011 semifinále Turnaje mistrů. Dnes už si Berdych profesionální tenista říkat nemůže a zdál se s tím zcela smířený. Neukázal žádné velké známky emocí natož pak slzy. Jak chladný býval při zápasech, tak také odcházel.

Co bude dál? „Hlavně nemít žádný plán, to je teď můj cíl. Život jsem měl až doteď nalinkovaný,“ prohlásil čtyřiatřicetiletý tenista, jehož manželka Ester prozradila, že se pár chystá přesunout trvale do New Yorku, kde se bude ona věnovat naplno kariéře modelky.

V pondělí má Berdych předstoupit v Praze před média na rozlučkové tiskové konferenci, v domácím prostředí mu chystají ještě jeden ceremoniál. „Věřím, že kruh se uzavře, a tak rozloučení Tomáše s českými fanoušky plánujeme v červnu v Prostějově během našeho turnaje,“ nechal se slyšet manažer Miroslav Černošek, který Berdychovi do světa velkého tenisu pomohl.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud