Jan Jaroch
16. listopadu 2019 • 12:00

Berdych, Lendl, Kodeš... Jak jsme seřadili TOP 7 českých tenistů?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
  • Tomáš Berdych končí svoji bohatou kariéru. Není moc jiných českých tenistů, kteří by toho během aktivních let dokázali více...Tomáš Berdych končí svoji bohatou kariéru. Není moc jiných českých tenistů, kteří by toho během aktivních let dokázali více...FOTO: Koláž iSport.cz

    Jaké místo patří Tomáši Berdychovi v Pantheonu největších českých tenistů? Sport sestavil žebříček nejlepších Čechů všech dob a s kariérou se loučící borec v něm zaujímá pátou příčku. Kdo jsou muži před ním? Legendy, které se zařadily mezi grandslamové šampiony. Patří mezi ně i Jan Kodeš, který pro deník Sport ostatní okomentoval.

  • 1. Ivan Lendl

    Ještě než se Ivan Lendl usadil na 270 týdnů na trůnu pro tenisového krále, vyhrál osm grandslamových turnajů a vydělal přes dvacet milionů dolarů, zazářil trochu jinak. Jako dvacetiletý vojín a zelenáč v československém týmu uchvátil v roce 1980 pro zemi premiérový titul v Davis Cupu. „Dlouhá léta nejlepší hráč světa. On se fantasticky vypracoval. Sbíral mi míčky, když jsem hrál mistrovství republiky v Ostravě. Byl jsem jeho vzor, chtěl být jako Kodeš. Poprvé mě porazil v osmnácti letech a převzal po mně žezlo, protože já byl u nás dvanáct let první. Ivan měl velmi dobré základní údery a hlavně měl neskutečnou vůli, dobrou fyzickou kondici a byl chytrý,“ připomíná legendární Jan Kodeš kariéru jednoho z nejlepších tenistů všech dob, který se například osmkrát za sebou probojoval do finále US Open a na prvním místě žebříčku ATP strávil víc než pět let.

    Co dokázal?
    vítěz osmi grandslamů ve dvouhře (Australian Open – 1989, 1990, French Open – 1984, 1986,1987, US Open – 1985, 1986, 1987), vítěz Turnaje mistrů 1981, 1982, 1985, 1986, 1987, finalista Wimbledonu 1986, vítěz Davis Cupu 1980, na okruhu ATP získal 94 titulů a vyhrál 1068 zápasů, člen Mezinárodní síně slávy (uveden 2001)

    Ivan Lendl při zisku turnajové trofeje během úspěšné tenisové kariéryFoto Profimedia.cz

  • 2. Jan Kodeš

    Proslul coby nezdolný bojovník tenisových kurtů, na nichž nezměrnou vůlí a nesporným umem vybojoval řadu vítězných bitev. Na French Open byl po dvou titulech z let 1970 a 1971 ještě dvakrát ve čtvrtfi nále – 1972 a 1973. A dvakrát se stal finalistou US Open, které se tehdy ve Forest Hills, stejně jako Wimbledon, hrálo na trávě. Největší slávu si získal v All England Clubu, kde roku 1973 zvítězil. Titul wimbledonského šampiona vybojoval nad Rusem Alexandrem Metrevelim za necelé dvě hodiny ve třech setech. Nesmazatelně se Kodeš zapsal do dějin Davis Cupu, v němž reprezentoval šestnáct let a vyhrál v něm 60 utkání, což nikdo jiný z domácích hráčů nedokázal.

    Co dokázal?
    vítěz Roland Garros 1970 a 1971, vítěz Wimbledonu 1973, finalista US Open 1971 a 1973, 15 let reprezentoval v Davis Cupu (finalista 1975 a člen vítězného týmu 1980) - odehrál 94 zápasů ve 39 utkáních, člen Mezinárodní tenisové síně slávy (uveden 1990)

    Jan Kodeš si spolupráci s Navrátilovou na kurtě nemohl vynachválit.Foto Česká sportovní/Pavel Lebeda

  • 3. Jaroslav Drobný

    První Čech, který dobyl Wimbledon, byť to dokázal v roce 1954 pod vlajkou Egypta. Ten mu nabídl občanství poté, co kvůli komunistické šikaně nuceně opustil svou vlast. V roce 1954 byl také Drobný vyhlášen světovou jedničkou. „Měl úžasný levácký servis, stejný zárožák jako Kvitová, ale v lepším provedení. Ve své době měl spolu s Nealem Fraserem tohle podání nejlepší,“ vzpomíná Kodeš na svého přítele, o němž se traduje, že vyhrál 130 titulů jen ve dvouhře! V roce 1959 získal Drobný britské občanství a zbytek života strávil na ostrovech. Byl sportovním obojživelníkem, exceloval i v hokeji. V něm se stal mistrem světa v roce 1947 a o rok později získal hokejové stříbro na olympiádě ve Sv. Mořici.

    Co dokázal?
    vítěz French Open 1951 a 1952, vítěz Wimbledonu 1954, čtyři roky hrál za ČSR v Davis Cupu, člen Mezinárodní tenisové síně slávy (uveden 1983)

    592374:full:true:true

  • 4. Petr Korda

    Poslední český muž, který dokázal vyhrát grandslamový titul. Letos uplynulo od tažení Petra Kordy na Australian Open jednadvacet let. Svérázný chlap se zlatou levačkou býval postrachem velikána Peta Samprase, jehož v kariéře dokázal hned pětkrát porazit. Řadil se i mezi mimořádné deblisty, v této disciplíně se rovněž vyšvihl do elitní desítky žebříčku a získal i titul se Stefanem Edbergem při Australian Open 1996. „Ohromný talent. Mohl dokázat se svým tenisem víc. Měl vynikající techniku a zlatou ruku jako Laver a McEnroe. Ale měl si víc vypracovat fyzickou a psychickou odolnost,“ soudí Kodeš.

    Co dokázal?
    vítěz Australian Open 1998, vítěz Grand Slam Cupu 1993, finalista Roland Garros 1992, ve čtyřhře šampion Australian Open 1996, 10 let reprezentoval v Davis Cupu, vítěz 10 titulů na okruhu ATP ve dvouhře, někdejší 2. hráč žebříčku ATP

    Největší triumf kariéry Petra Kordy - vítězství na Australian Open v roce 1998Foto Profimedia.cz

  • 5. Tomáš Berdych

    Dlouhán s tvrdým podáním a vynikajícím forhendem si udělal jméno v osmnácti letech, kdy na olympiádě v Aténách vyřadil tehdejšího vládce Rogera Federera. Nejlepší sezonu prožil v roce 2010, když mu jediný set chyběl do finále Roland Garros a o titul si zahrál ve Wimbledonu poté, co vyřadil Federera a Novaka Djokoviče. V žebříčku to nejvýš dotáhl na čtvrté místo, hovoří se o něm jako o jednom z nejlepších tenistů, kteří nikdy nevyhráli grandslamový turnaj. Je však dvojnásobným šampionem Davis Cupu. Téměř sedm let se nepřetržitě držel v top 10 ATP Tour. „Myslím, že může být spokojený, měl dobrou kariéru. Byl několik let v desítce, porazil Djokoviče, Federera i Nadala. Byl stěžejním borcem v Davis Cupu, dva vyhrál. Byl to poctivý hráč, který v reprezentaci nechal všechno. Jeden grandslam by mu slušel, ale prostě se tak stalo. Nemyslím si, že to nějak snižuje jeho kariéru, byla velice úspěšná. Lidi chtějí pořád vítěze, ale takhle to je. Zase hrál v době, kdy vydělal hodně peněz, je potřeba se na to dívat pozitivně,“ soudí Kodeš.

    Co dokázal?
    finalista dvouhry ve Wimbledonu 2010, dále šestkrát semifinále na grandslamech (2x Australian Open, 1 x Roland Garros, 2x Wimbledon, 1x US Open), semifi nalista Turnaje mistrů (2011), vítěz 13 titulů ATP ve dvouhře, vítěz Davis Cupu 2012 a 2013, 11 let reprezentoval v Davis Cupu – vyhrál 50 zápasů ve 29 utkáních, někdejší 4. hráč pořadí ATP

    Trofej pro poraženého finalistu WimbledonuFoto Profimedia

  • 6. Karel Koželuh

    Na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století byl spolu s Američanem Billem Tildenem pokládán za nejlepšího hráče světa. Koželuh strávil celou kariéru mezi profesionály, neboť už jako čtrnáctiletý začal vyučovat tenis v Mnichově za 80 marek měsíčně, byt a stravu. Syn pekařského pomocníka, jenž pocházel z devíti sourozenců, byl všestranným sportovcem. Československo reprezentoval také v ledním hokeji a ve fotbale. V tenise exceloval nejvíc. Šestkrát za sebou vyhrál Bristol Cup, toho času nejprestižnější turnaj tenisových profesionálů. Zvítězil rovněž na mistrovství světa ve francouzském Deauville. V roce 1938 jej zastihly v Americe pomnichovské události. Když se přihlásil na velvyslanectví, požádali ho, aby zůstal jako trenér a hráč exhibičních zápasů ve prospěch Červeného kříže a československých jednotek v zahraničí. V Miami pak učil v prestižním klubu nejbohatší muže Ameriky jako Forda mladšího či Rockefellera. „Byl velice dobrý ze základní čáry, na síť chodil málo. Měl strašně přesnou hru a výbornou techniku, uměl kraťasy i prohoz,“ popisuje Jan Kodeš.

    Co dokázal?
    vítěz mistrovství světa profesionálů v Deauville 1925, vítěz US PRO 1929,1932,1937 a Roland Garros PRO 1930, vítěz Bristol Cupu (6x) v letech 1926,1928,1929, 1930,1931,1932, člen Mezinárodní tenisové síně slávy (uveden in memoriam 2006)

    Karel Koželuh (uprostřed) po porážce s Vincentem Richardsem na US Open 1930Foto Profimedia.cz

  • 7. Radek Štěpánek

    Dříč a showman, který ze sebe dostal víc, než v něm bylo. Přes řadu zranění se jako jeden z mála v moderní éře dokázal propracovat do top 10 v žebříčku dvouhry (8.) a čtyřhry (4.). Proslul však především jako nezapomenutelný daviscupový bojovník, který dokázal rozhodnout dvě finále za stavu 2:2. Exceloval i ve čtyřhře, v níž se rovněž dostal do top 10 žebříčku a vyhrál dva grandslamy. „Showman, který se svým tenisem dokázal jednu skvělou věc: lidi pořád tvrdí, že existuje starý a nový tenis. Tak on se starým tenisem začal porážet ty, co hrají nový tenis. Srovnal bych ho se Šmídem, který měl ale lepší forhend. Oba ukazovali, jak fungují náběhy na síť, kraťasy, loby. Štěpec měl výbornou vlastnost – rychlé rozhodování a šikovnost,“ podotýká Kodeš.

    Co dokázal?
    čtvrtfinalista Wimbledonu 2006, 5 titulů na okruhu ATP v singlu, ve čtyřhře vítěz Australian Open 2012 a US Open 2013, vítěz Davis Cupu 2012 a 2013, 14 let reprezentoval v Davis Cupu, bronzový medailista z mixu na olympiádě 2016, bývalý 8. hráč dvouhry a 4. čtyřhry na ATP

    Radek Štěpánek chystá další návratFoto Jaroslav Legner / Sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud