Marek Stodůlka
3. března 2021 • 11:50

Borg opět vítězí! Syn legendy (17) o sobě dává vědět, roste u Nadala

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaký otec, takový syn? Těžko soudit, jestli se Leo Borg někdy tátovi vyrovná. Potomek legendárního tenisty Björna Borga nicméně v pondělí udělal další krok k úspěšné kariéře. Zazářil na juniorském turnaji Brasil Juniors Cup, když ve finále přemohl Američana Bruna Kuzuharu. „Je to neuvěřitelný pocit vyhrát poprvé akci téhle úrovně. Celý týden jsem hrál dobře,“ pronesl sedmnáctiletý Švéd po triumfu.



A vítězem turnaje se stává Borg. Ne, nevrátili jsme se v čase do roku 1974, kdy Björn Borg získal první grandslamový titul. Jsme v současnosti, triumf si totiž připsal Leo Borg, syn slavného tenisty.

Talentovaný Švéd opanoval prestižní juniorský turnaj Brasil Juniors Cup v Porto Alegre. „Chci poděkovat mému týmu a všem okolo, kteří ve mě celou dobu věřili,“ napsal sedmnáctiletý vítěz na Instagram. Mezi gratulanty se objevil i hráč ATP Jeremy Chardy.

Mladík, který se připravuje v akademii Rafaela Nadala, se do hlavní části musel probojovat z kvalifikace. Tou ale prošel bez větších problémů a dokonce stačil během tří zápasů nadělit soupeřům dva kanáry. Cesta samotným turnajem už tak jednoduchá nebyla. Pouze ve čtvrtfinále si mohl Borg odpočinout, protože ukrajinský protivník nenastoupil. V semifinále se ovšem nadřel v souboji s domácím Pedra Boscardina Diase, jehož udolal až v tiebreaku posledního setu.

Ve finále narazil na třetího nasazeného Bruna Kuzuharu. Američan sice dokázal vybojovat první set, pak už ale úřadoval Borg. Po setech 3:6, 6:4 a 6:2 si odnesl cenu pro vítěze z prestižní akce. „Je to neuvěřitelný pocit vyhrát poprvé akci téhle úrovně. Celý týden jsem hrál dobře a do příštího turnaje půjdu určitě s větším sebevědomím,“ uvedl po triumfu šťastný mladík.

V hledišti samozřejmě nechyběl ani pyšný táta a tenisový velikán. Jméno Björn Borg svítí ve statistikách vítězů grandslamových turnajů jedenáctkrát. Mezi lety 1976 až 1980 dokázal pětkrát v řadě ovládnout Wimbledon a k tomu přidal šest vítězství na French Open. Naopak australský grandslam ani US Open se bývalé světové jedničce nepodařilo vyhrát nikdy.

Celkově si veterán proslulý mimo jiné rivalitou s Johnem McEnroem a čelenkou, která téměř nikdy nechyběla v jeho zápasové výbavě, připsal na okruhu ATP 64 triumfů. Jeho syn Leo zatím nemá na profesionálním okruhu mezi dospělými na kontě ani jedno vítězství. V minulém roce sice už startoval na dvou challengerech a dvou turnajích ITF, ale vždy soupeřům podlehl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud