20. listopadu 2022 • 20:57

Turnaj mistrů: Djokovič je nejbohatší šampion, cítí satisfakci

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nehrožená jízda Turnajem mistrů, vyrovnání rekordmana Rogera Federera a navrch nejvyšší odměna v historii tenisu. Srb Novak Djokovič v Turíně dokázal, že je navzdory světovému žebříčku jasným a zaslouženým vládcem. Ve finále Masters přehrál Nora Caspera Ruuda 7:5, 6:3 a pošesté v kariéře ovládl prestižní podnik v závěru sezony. Inkasoval šek na 4 740 300 dolarů (téměř 112 milionů korun).



Až osmý hráč světového žebříčku? „Právě teď je Novak Djokovič nejlepší tenista planety,“ napsal na Twitter John McEnroe poté, co Srb ovládl semifinále Turnaje mistrů proti Tayloru Fritzovi (7:6, 7:6).

Poslední krok k šesté trofeji z Masters Srb zvládl poměrně hravě. První sadu finále s Casperem Ruudem vyhrál 7:5, aniž by čelil jedinému brejkbolu. Hned ve čtvrté hře druhé sady pak třiadvacetiletého debutanta ve finále připravil o další podání.

Ani v posledním servírovacím gamu Djokoviče si rodák z Osla nesáhl na brejkbol. „Musím ale přiznat, že jsem byl v závěru nervózní. Proto jsem šťastný, jak jsem poslední hru zvládl,“ usmíval se pětatřicetiletý šampion. „Sedm let jsem čekal na vítězství (na Turnaji mistrů), je to dlouhá doba, o to je to teď sladší a větší triumf,“ líčil Djokovič, který v počtu trofejí vyrovnal rekordmana Rogera Federera.

Novak Djokovič si užívá vítězství na Turnaji mistrů se svým synem
Novak Djokovič si užívá vítězství na Turnaji mistrů se svým synem

V Turíně působil bělehradský rodák naprosto neohroženě. Porazil ve dvou setech Stefanose Tsitsipase z Řecka i Rusa Andreje Rubljova, čímž si zajistil postup do semifinále. Navíc triumfoval i v tříhodinovém maratonu s bývalou světovou jedničkou Daniilem Medveděvem z Ruska. Víkendový program opanoval bez ztráty setu a může se tedy těšit na nejvyšší jednorázovou odměnu v historii tenisu. Coby neporažený vítěz Turnaje mistrů dostane šek na 4 740 300 dolarů.

„Je to velká úleva a satisfakce. Tenhle rok jsem byl pořád jak na jehlách, kam dostanu povolení odcestovat. Bylo to únavné. Proto jsem rád, že jsem dokázal zakončit sezonu takhle pozitivně,“ prohlásil Djokovič.

Kvůli odmítání vakcíny letos odehrál jen 11 turnajů. Zkraje turbulentního roku nezářil, jenže nakonec pobral tituly z Wimbledonu, dvou halových podniků a dominanci potvrdil v Turíně. V žebříčku si vylepšil osmou pozici a do nové sezony vstoupí coby světová pětka.

Tenisový Turnaj mistrů v Turíně (tvrdý povrch, dotace 14,75 milionu dolarů):
Dvouhra - finále:
Djokovič (7-Srb.) - Ruud (3-Nor.) 7:5, 6:3.

Čtyřhra - finále:
Ram, Salisbury (2-USA/Brit.) - Mektič, Pavič (4-Chorv.) 7:6 (7:4), 6:4.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud