7. ledna 2023 • 11:15

Jízda Noskové pokračuje! Porazila světovou dvojku a bude hrát finále

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

To je paráda! Osmnáctiletá tenistka Linda Nosková porazila v semifinále turnaje v Adelaide světovou dvojku Uns Džábirovou z Tuniska 6:3, 1:6, 6:3 a připsala si dosud největší vítězství v kariéře. Rodačka ze Vsetína, která zahájila silně obsazenou soutěž v kvalifikaci, postoupila nečekaně do svého prvního finále na WTA Tour. V neděli v něm narazí na světovou pětku Arynu Sabalenkovou z Běloruska, jež zdolala Rumunku Irinu-Cameliu Beguovou 6:3, 6:2.



Nosková pokračuje v Austrálii v životním tažení. Po kvalifikaci vyřadila v prvním kole světovou osmičku Darju Kasatkinovou z Ruska a ve čtvrtfinále si poradila s bývalou jedničkou a dvojnásobnou vítězkou Australian Open Viktorii Azarenkovou z Běloruska. Po triumfu nad nasazenou jedničkou Džábirovou získala šesté vítězství za sebou a připsala si skalp dosud nejvýše postavené hráčky v žebříčku WTA.

„Byl to velmi těžký zápas. Jsem šťastná, že jsem vyhrála poslední míček a s ním i celý zápas,“ řekla v rozhovoru na kurtu Nosková. „Snažím se jít do každého míčku na sto procent nehledě na to, jaký je stav. Vždycky chci postoupit,“ doplnila česká tenistka.

Neuspěla naopak Kateřina Siniaková, která podlehla ve finále čtyřhry s Australankou americké dvojici Asia Muhammadová, Taylor Townsendová 2:6, 6:7 a jubilejní dvacátý deblový titul nezískala.

Siniakové s Hunterovou nevyšel ve čtyhře vstup do zápasu a rychle prohrávaly 0:4. Úvodní set už nezachránily, ve druhém se ale hra vyrovnala. Sadu rozhodoval až tie-break, jehož koncovku ale opět lépe zvládly soupeřky. Česko-australský pár nezískal od stavu 2:2 už ani bod a nenavázal na společný triumf z loňského turnaje v Berlíně, na kterém Hunterová hrála ještě pod dívčím jménem Sandersová.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy a 102. hráčka světa Nosková měla proti favorizované Džábirové výborný úvod. Hned ve druhé hře prolomila soupeřčin servis a utekla později do vedení 5:2. Za tohoto stavu si Džábirová vzala pauzu na ošetření, a přestože později odvrátila při servisu tři setboly, Nosková vzápětí dopodávala set čistou hrou. Džábirová doplatila na 20 nevynucených chyb.

Osmadvacetiletá Tunisanka do druhého setu vstoupila koncentrovaněji a tentokrát to byla ona, kdo získal v úvodu brejk. Za stavu 4:1 sebrala Noskové servis i podruhé a srovnala v duelu krok.

Na začátku třetí sady čelila Nosková třem brejkbolům, dramatické okamžiky však ustála. Ve čtvrté hře pak předloňská vítězka juniorského Roland Garros získala klíčový brejk a od té chvíle nedala finalistce loňského Wimbledonu a US Open ani jednu brejkovou příležitost.

Po hodině a šestačtyřiceti minutách proměnila Nosková druhý mečbol, zakřičela si radostí a přijala u sítě gratulaci soupeřky. Proti čtvrtfinálové přemožitelce Markéty Vondroušové Sabalenkové se postaví poprvé. Když dostala na kurtu otázku na soupeřku, usmála se: „Co myslíte? Ještě jsem s ní nehrála,“ opáčila Nosková, která si v semifinále pomohla i osmi esy.

Tenisový turnaj mužů a žen v Adelaide (tvrdý povrch):

Muži (dotace 642.735 dolarů):
Dvouhra - semifinále: Korda (USA) - Nišioka (Jap.) 7:6 (7:5), 1:0 skreč.

Ženy (dotace 826.837 dolarů):
Dvouhra - semifinále: Nosková (ČR) - Džábirová (1-Tun.) 6:3, 1:6, 6:3, Sabalenková (2-Běl.) - Beguová (Rum.) 6:3, 6:2.

Čtyřhra - finále: Muhammadová, Townsendová (6-USA) - Siniaková, Hunterová (1-ČR/Austr.) 6:2, 7:6 (7:2).

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud