31. března 2023 • 08:02

Řev pterodaktyla hlásí úspěch. Kvitová má rekord, dnes čelí „vražedkyni“

Autor: jj, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Turnaj v Miami a Petra Kvitová, to nebývala láska. Dřív zamrzne peklo, než tam někdy vyhraje titul, říkávalo se. Ve floridském vedru s vysokou vlhkostí vzduchu nemohla často astmatička z Fulneku dýchat. Na třináctý pokus ve třiatřiceti letech si však veteránka WTA Tour vytvořila na Floridě osobní rekord. Poprvé prošla do semifinále a má obří šanci i chuť na ještě větší úspěch. Poté, co ve čtvrtfinále přemohla Jekatěrinu Alexandrovovou, Rusku žijící v Česku, 6:4, 3:6, 6:3, ji v pátek od 21.00 českého času čeká v  boji o finále nenasazená Rumunka Sorana Cirsteaová, sokyně ze 74. příčky žebříčku.



V záklonu a se zatětími pěstmi slavila Petra Kvitová mečbol, při kterém po 2 hodinách a 12 minutách skončil úder ruské protivnice v síti. Hrdelní řev pojď, který kdysi britská média během Wimbledonu přirovnávala ke zvukům rodícího pterodaktyla, se rozlehl celým areálem, jemuž vévodí aréna pro NFL Hard Rock Stadium. Zdaleka ne ten den poprvé, ale rozhodně nejhlasitěji. S takovou vášní letos Kvitová hraje svůj možná poslední ročník v Miami.

Vše se jí schází báječně. Na čtvrtfinále čekala dva dny, načerpala síly. Kvůli dešti bylo přeložené na čtvrtek. I během něj zapršelo, nepanovaly tak zničující podmínky. Navíc pavouk se báječně otevřel. V miamském čtvrtfinále nastoupila počtvrté, ve třech předešlých případech čelila neúspěšně kapacitám Marie Šarapovové (2014), Ashleigh Bartyové (2019) a Ize Šwiatekové (2022).

Dvě poslední jmenované pak celý turnaj vyhrály. Tentokrát se však Kvitová v roli favoritky srdnatě ve třetím setu vzepřela snažení světové osmnáctky Alexandrovové. Ve třetí sadě nejprve sama odvrátila brejkbol, aby o game později získala s přispěním soupeřčiných dvojchyb rozhodující brejk na 5:3. „Začala jsem zase lépe servírovat a čekala jsem na šanci. Dala mi ji díky dvěma deblům a já se jí chopila,“ líčila spokojeně.

Článek pokračuje pod infografikou

Po Alexandrovové čeká v semifinále Sorana Cirsteaová, senzační přemožitelka běloruské ranařky Aryny Sabalenkové. Ta už v Miami vyhnala z pavouku Karolínu Muchovou i Markétu Vondroušovou, veze se na vlně. „A taky je vtipné, že jsme spolu před turnajem trénovaly,“ vyprávěla Kvitová se širokým úsměvem na tváři.

S jen o rok mladší Cirsteaovou má bohatou historii. Vzájemným zápasům vévodí pouze těsně 6:4. „Na grandslamech mě ale vraždí,“ připomněla PK, že ji Rumunka vyřadila loni i předloni v úvodních kolech z Australian Open. „Je zábavné, že se v semifinále potkají dvě třicátnice,“ těší se na páteční střet.

Na velkých amerických turnajích pokračuje velké vzepětí Kvitové v roce 2023. Na předchozím podniku v Indian Wells prošla do čtvrtfinále a už v něm měla skvěle rozehraný zápas proti Marie Sakkariové. Na druhý pokus v Miami, kde se hraje na mnohem rychlejším betonovém povrchu, už útok na premiérové semifinále sezony klapnul. Letošní bilanci si česká tenistka, jíž u kurtu ženou kouč a partner Jiří Vaněk, nový kondiční trenér Zdeněk Kompánek a nizozemský agent z IMG Marijn Bal, vylepšila na 15:5. Snový scénář? Miamské finále dvou wimbledonských šampionek s Jelenou Rybakinovou.

Petra Kvitová v souboji s Ruskou Alexandrovovou
Petra Kvitová v souboji s Ruskou Alexandrovovou

Vstoupit do diskuse
1

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud