Jan Jaroch
8. května 2023 • 15:30

Alcaraz je mix Nadala s Federerem. Mladík (20) míří vyhrát Roland Garros

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Desátý titul kariéry, jedenáct vítězných zápasů za sebou. Kvapem se blížící Roland Garros bude mít španělského favorita, i když se nejmenuje Rafael Nadal. Mallorčan neodehrál od ledna jediný zápas, a pokud do Paříže dorazí, půjde pro něj o extrémně složitou misi. To jeho čerstvě dvacetiletému nástupci Carlosi Alcarazovi vše vychází, o víkendu dokázal obhájit titul v Madridu a zdá se, že právě on bude ústřední postavou antukového grandslamu.



Loni coby devatenáctiletý mladík zvládl v Madridu poprvé v kariéře porazit Rafaela Nadala. Ve čtvrtfinále krále antuky odrovnal 6:2, 1:6, 6:3 a přes další výhry nad Novakem Djokovičem a Alexandrem Zverevem si došel pro titul. Letos ho Carlos Alcaraz dokázal obhájit. Jako první tenista od hádejte koho…

Ano, Rafael Nadal se před mladíkem z Murcie tyčí jako zdánlivě nedostižný vzor. Alcaraz však nedávno prohlásil, že se hodlá zapsat do dějin jako z nejlepších tenistů všech dob. „Nebudu lhát, mám velké cíle. Sním o tom, že se stanu jedním z nejlepších v historii, co nejvíc se přiblížím Djokovičovi s Nadalem. Bude to komplikované, možná nemožné. Ale v tomhle světě musíte mít velké sny,“ líčil Alcaraz, jenž má na kontě jeden grandslamový titul, zatímco Djokovič s Nadalem shodně 22.

Zatím se do dějin zapsal jako nejmladší světová jednička a jeden z nejlepších teenagerů historie. Djokovič vyhrál svůj první grandslam až ve dvaceti, jedničkou se stal až o tři roky později. Trajektorie Alcarazovy kariéry spíš kopíruje Nadala, jenž jako náctiletý dosáhl víc. Zvlášť díky své antukové dominanci.

„Alcaraz je ale komplexnějším hráčem, než byl v jeho věku Rafa,“ prohlásil bývalý americký tenista Andy Roddick. Nadal začínal kariéru jako útlý mladík, jenž především vracel míčky. Až později se osvalil a přidal úderům na razanci. To Alcaraz už je dnes uzlem svalů a šlach, explozivním a pravděpodobně nejrychlejším hráčem světa, jenž dokáže hru prokládat nápaditými výpady na síť i kraťasy.

„A zvládá hrát v obrovské intenzitě celé hodiny, aniž by polevil v koncentraci,“ říká tenistův kouč Juan Carlos Ferrero, někdejší šampion Roland Garros. Tím připomíná Nadala. Trenér se však nebojí svého svěřence přirovnávat i k Rogeru Federerovi. „Také je tak variabilní a má hodně zbraní. Carlos může hrát na jakémkoli povrchu a různým stylem,“ soudí kouč Ferrero.

Z deseti svých titulů jich sedm vyhrál Alcaraz na antuce a tři na betonu včetně loňského US Open. Nyní se před ním tyčí výzva jménem Roland Garros, kde loni ztroskotal ve čtvrtfinále na Alexandru Zverevovi.

Alcaraz a Nadal jako teenageři

Carlos Alcaraz

 

Rafael Nadal

1 grandslamy 2
1. nejvýš na žebříčku 2.
3 tituly ATP 1000 6
2 tituly ATP 500 4
10 tituly celkem 17
1 výhry nad světovými jedničkami 5
16 Výhry nad soupeři z TOP 10 15

Pozn.: počítají se i turnaje, na jejichž startu byl hráč teenagerem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud