Jan Jaroch
7. dubna 2024 • 04:40

Mistryně v Rijádu. Partnerky v jednom pokoji, ale… Prodala WTA svůj kredit?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
3
  • Aryna Sabalenková po triumfu v RijáduAryna Sabalenková po triumfu v RijáduFOTO: Reuters

    Na Turnaji mistryň v Rijádu si letos tenistky v první polovině listopadu rozdělí rekordní bank 15,25 milionu dolarů. Jejich organizace WTA za to ale prodala hodnoty, na kterých vznikla, vyčítají kritici. Vstup ženského tenisu na saúdskoarabskou půdu, kde jsou ženy stále pohlavím druhé kategorie a homosexualita je kriminalizována, budí vášně. Jak do sebe ale věci zapadají v širším kontextu?

  • Co se stalo

    Nejhůř steřežené tajemství tenisu přestalo být ve čtvrtek tajemstvím. Po víc než ročních námluvách a přípravě půdy pro zveřejnění, oznámila WTA: na tři roky přesouváme Turnaj mistryň do Rijádu. Letos si v Saúdské Arábii rozdělí nejlepší tenistky sezony 15,25 milionu dolarů, největší sumu v dějinách Masters. O víc než 6 milionů vyšší než loni v mexickém Cancúnu a stejnou, jako budou mít muži na Turnaji mistrů v Turíně. Pro roky 2025 a 2026 má být bank akce ještě bohatší.

    Iga Šwiateková s trofejí pro vítězku Turnaje mistryň Iga Šwiateková s trofejí pro vítězku Turnaje mistryňFoto ČTK / AP / Fernando Llano

  • Proč jde o kontroverzní krok

    WTA je pravděpodobně globálně nejprestižnější značkou ženského sportu. Devět z deseti nejlépe vydělávajících sportovkyň za poslední rok hrálo tenis. Současné hvězdy stojí na ramenou činů svých předchůdkyň, které v roce odvážně 1970 zformovaly první ženský okruh a dokázaly, že se zvládnou uživit nezávisle na mužích, kteří tenkrát tenisem vydělávali osmkrát až desetkrát víc. Tři roky poté vznikla WTA, jejíž členky se zasazovaly za rovnoprávnost pohlaví, rovné prize money, bořily tabu v oblasti vztahů stejného pohlaví. Morální kredit získala WTA ještě před třemi lety za postoj k případu tenistky Pcheng Šuaj, která obvinila vysokého čínského politika ze znásilnění a pak zmizela. „Fakt, že mohou mocní lidé potlačovat hlas žen, je nepřekonatelnou překážkou pro hodnoty rovnosti, na kterých byla WTA založena,“ prohlásil tehdy šéf organizace Steve Simon a WTA se z Číny stáhla.

    Nyní jde do země, kde ještě před několika lety ženy nesměly řídit auto, dodnes se nemohou vdát bez svolení mužského patrona z rodiny a manželé využívají aplikace na sledování svých manželek. Aktivistky za rovnoprávnost žen jsou zatýkány, homosexualita je trestná. V roce 2018 byl brutálně zavražděn na saúdském konzulátě v Turecku Džamál Chášukdží, novinář a kritik politiky korunního prince Mohameda bin Salmána.

    Větší kontrast si lze těžko představit.

  • Navrátilová? Po oznámení ticho

    Již dlouhé měsíce je známý odmítavý postoj Martiny Navrátilové s Chris Evertovou k expanzi do Saúdské Arábie. Dvě dobré přítelkyně zveřejnily v lednu ve Washington Post svůj komentář, v němž připravovaný tah označily za „krok zpět, který tenistky zatáhne do sportswashingu (čištění image země prostřednictvím sportu) jen kvůli přílivu peněz.“

    „Setkali jsme se s Martinou a Chris a naslouchali jejich obavám, které jsme tlumočili investorům… Soustředíme se na rozvoj tenisu, z kterého budou mít užitek všichni… Realitou je, že jsme skutečně globálním byznysem. Máme hráčky z devadesáti zemí a pořádáme přes devadesát turnajů v zemích s různými kulturami a hodnotami,“ pravil šéf WTA Simon. Po oznámení Rijádu se už Navrátilová zdržela jakéhokoliv komentáře, přestože ve čtvrtek byla na sociální síti X velmi aktivní.

    Rozpačitě se k tématu už dříve vyjádřila světová jednička Iga Šwiateková či šampionka US Open Coco Gauffová. Naopak Billie Jean Kingová, která žije v manželství s Ilanou Klosovou, kontroverzní expanzi podpořila. Stejně jako Tunisanka Uns Džábirová, první arabská finalistka grandslamu.

    Martina Navrátilová s partnerkou Martina Navrátilová s partnerkouFoto Profimedia

  • Argumenty proti

    WTA si je vědoma, že jde do země bez tenisové historie, kde se nedá počítat s dobrou atmosférou při zápasech a plnými tribunami. Někteří politologové zase upozorňují na to, že sport hraje pouze roli užitečného idiota pro zemi, která se snaží vystoupit z izolace z obavy, že až se svět zbaví závislosti na ropě, přijde o své bohatsví a postavení. Už při expanzi do Číny se hovořilo a nastartování společenských změn, k čemuž nikdy nedošlo. Nyní hrozí to samé. Pokrytecky působící krok může také odradit některé příznivce ženského tenisu. A třeba i některé gay hráčky od startu na Turnaji mistryň, byť zdroj z WTA podle Daily Telegraph uvedl, že partnerky spolu budou moci na Masters v Rijádu sdílet jeden pokoj.

  • Argumenty pro

    Formule, box, fotbal, golf, snooker. A také mužský tenis. Významné sporty už se Saúdy dělají byznys a těží z jejich téměř bezedných dolarových kont. Proč má zůstat ženský tenis mimo? Když například žebříček ATP sponzoruje Saúdskoarabský investiční fond (PIF), Rafael Nadal se stal ambasadorem tenisu v zemi, v říjnu tam proběhne obří exhibice nejlepších tenistů a před Vánoci se v Džiddě setkají mladé naděje při Next Gen Finals. Pragmatismus velí nestát opodál jako chudý příbuzný, zvlášť když se ví o vážné finanční tísni WTA, někteří dokonce mluvili o hrozícím krachu. „Pokud se nebudeme angažovat, ke společenským změnám ve světě nedojde,“ tvrdí zase Kingová.

    Kritizovat Saúdy a zavírat oči před tím, že situace v Kataru a Spojených arabských emirátech, kde se WTA už léta hraje, není diametrálně lepší, zavání rovněž pokrytectvím. Kontroverzní krok není pouze černobílý.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud