Zdeněk Janda
3. dubna 2012 • 13:10

Plzeň a její dovolená s vyrážkou. Ke Strakovi musí přiletět lepší typy...

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na krku bronz. Poprvé po dvou letech prolomená barikáda jménem čtvrtfinále. Fanoušci hráče na konci vyprovodili potleskem vestoje... Jenže považovat sezonu i po vyhučení plzeňských hokejistů v semifinále s Kometou za nějaký kdovíjaký úspěch? Ukolíbat se pocitem z toho, že cinkla „placka“ a báječně se vyvedla základní část? To ne. I sám Martin Straka, týmový šéf a největší srdcař, tuší, že mužstvo chtělo víc. Chtělo titul.



Ale na něj jednoduše nemělo. Série s Kometou to odhalila pro plzeňské příznivce možná až moc krutě...

Jenže Brno bylo lepší. Odhodlanější. Rvavější. A hlavně mělo vhodnější typy hráčů pro play off. Právě tohle byl podle mého názoru největší plzeňský problém v posledních třech letech.

Vždycky Indiánům báječně vyšel maraton 52 zápasů, bavili diváky pohledným agresivním hokejem. Jasně, i tohle je důležité. Právě v základní části se vybírá podstatná část vstupného, fandové si ke klubu vytvoří ještě pevnější vztah. Více za něj dýchají. (Jejich mnohdy neurvalé a až ostudné agresivní chování teď nechme stranou...)

Jenže o to víc jsou namlsaní. A Plzeň jim tu extázi nedopřála. Jako když se na dovolené u moře nesmíte koupat kvůli nějaké vyrážce. Taky vidíte ty blažené ostatní postavy, jak se cachtají. Ale vy jen přihlížíte...

Potřetí plzeňští příznivci po výtečně zvládnuté základní části jen koukají, jak křepčí ostatní.

Klobouk dolů před Strakou. Ve 39 letech dělal, co mohl. Kdyby takhle na hranici sebeobětování dřeli i ostatní...

I sám nezdolný dříč ale ví, že v play off ani v jednom případě (vyjma toho před čtyřmi lety, kdy mužstvo senzačně a nečekaně postoupilo až do semifinále), nehrál tak, jak by si představoval.

Proč? Kdyby ano, tým by se dostal dál. A vyhrál by za poslední tři roky více než jeden venkovní zápas...

Je konec. Tomáš Vlasák smutní po závěrečném hvizdu pátého semifinále s Kometou
Je konec. Tomáš Vlasák smutní po závěrečném hvizdu pátého semifinále s Kometou

V play off totiž rozhodují právě osobnosti. Při vší úctě ke Strakovi ho tentokrát předčil brněnský matador Tomáš Divíšek. Kolikrát se plzeňský lídr dostal do šance, kolikrát mohl udeřit. Třeba při přesilovce pět na tři v posledním utkání.

Nedal. Jenže nemá cenu mu to vyčítat. A házet to na něj. Je logické, že na prahu čtyřicítky nemůže v play off sám rozhodovat zápasy. Poslední roky téměř nesleze z ledu, je normální, že nemůže energii čerpat donekonečna.

Divíšek měl kolem sebe hladovější partu. A vhodnější typy pro boje o titul. Na první poslech tuctová jména. Ale správně nažhavená. Brněnští všichni vypadali podobně: zarostlí, statní chlapi. Vlastně strojově precizně hrající mašiny.

Tyhle typy Plzni chyběly. A nejenom v této sezoně, ale i v těch předešlých. Johnson, Dvořák... Ale kdo dál? Kdo další je schopný chodit před brankou do těch prostorů, kde to nejvíce bolí? Nebo proč to víc neukázali?

Zklamaní hokejisté Plzně Radek Duda a Jiří Vykoukal (vpravo)Foto Pavel Mazáč (Sport)

Plzeň chtěla vládnout ofenzivně. Ale hlavní úderníci v čele s Dudou, Kratěnou nebo Vlasákem nezářili. Posledně jmenovaný bojoval se zraněním a nebyl očividně v pohodě...

Ale že by Plzeň dojela na stáří, jak se tak nabízí? To bych netvrdil. Podívejte na obranu – v ní spolehlivě stíhal Modrý (41 let), klíčové góly dával další veterán Hanzlík (38). Z ledu téměř neslezl Vykoukal (41).

Ne, na věk bych to neshazoval. Ale na celkové složení týmu. Pro základní část super, pro play off ne. Tři marné cesty za titulem jsou toho důkazem.

A kouč Marian Jelínek? Je to výborný motivátor. Plzeň mu musí být vděčná za to, že si vybudovala pověst úspěšného klubu, jenž hraje pěkný hokej. Kabině dal řád. Děkuje mu i za to, že po loňských odpočtech tým vybláznil a dovedl do předkola.

Jenže play off, to je jiná kapitola. Tři roky a jen jedna vyhraná série? To je málo. Straka je teď vycucaný, psychicky zlomený. Ale měl by ještě jeden rok pokračovat. Ví, že na to ještě má. Ale sám všechno nezmůže. Musí si najít bojovníky. Statné chlapy. Méně techniků. Třeba to v základní části nebude žádná sláva.

Ale Plzeň přece chce i slávu v play off. Nebo ne?

Pozn.: Možná někdo namítne: Kdyby Brno nemělo famózního Trvaje v brance, nemělo by šanci. A tohle všechno, co jsem napsal, jsou jenom povídačky... Třeba jo. Ale v tom je sport krásný, ale i krutý. Na kdyby se nehraje.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud