Martin Hašek
22. července 2015 • 09:51

Limit sedmnáctileté výškařky Hrubé? Možná až světový rekord

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je jí sedmnáct a od podzimu ji čeká třetí ročník gymnázia. Jenomže výškařka Michaela Hrubá zdaleka není obyčejná středoškolačka. Suverénní zlato ze světového šampionátu do 17 let v Cali je dalším důkazem velkého talentu. Její trenér Ctibor Nezdařil věří, že Hrubá za rok přeskočí dva metry. A její možnosti vidí až ve výšinách blížících se světovému rekordu.



Zlatou medaili sice Michaela Hrubá vybojovala, českou hymnu jí ale na stadionu Pedra Grajalese v kolumbijské Cali musel zazpívat český tým na tribuně. „Bylo to možná mnohem příjemnější, než kdyby to hrálo z reproduktoru. Odcházely jsme ze stupňů a oni začali zpívat. Bylo to krásné překvapení, nečekaly jsme to, ale o to víc jsme si to užily,“ usmívá se Hrubá.

Soutěž výškařek na dorosteneckém světovém šampionátu byla českým triumfem. Hymna zněla na oslavu bronzové medaile Lady Pejchalové a zlaté, kterou si s masivním náskokem osmi centimetrů vyskákala Hrubá. Loňská juniorská vicemistryně světa vyhrála výkonem 190 centimetrů a litovat mohla jen toho, že o čtyři centimetry výš, na úrovni olympijského limitu, laťka padala.

MICHAELA HRUBÁ

Narozena: 21. února 1998 (17 let)

Největší úspěchy: 1. na MS do 17 let 2015, 2. na MSJ 2014, 3. na OH mládeže 2014, 8. na halovém ME 2015, juniorská národní rekordmanka (191 cm)

„Doufala jsem, že skočím limit na olympiádu, bohužel se to nepovedlo, takže věřím, že se to podaří v dalších závodech,“ říká Hrubá.

Takový talent česká výška možná ještě neměla. Zkušený trenér Ctibor Nezdařil, který v kariéře vedl například Šárku Kašpárkovou nebo Zuzanu Hlavoňovou, svůj poklad zatím nepřetěžuje. Už před rokem mohla Hrubá startovat na seniorském mistrovství Evropy v Curychu, místo toho ale vyrazila do čínského Nankingku na mládežnickou olympiádu. A ani letos se nebude honit za limitem pro světový šampionát dospělých. Za rok to ale bude jinak, v Riu de Janeiro se konají olympijské hry.

„Olympiáda je samozřejmě obrovským lákadlem. Mám připravený projekt, málo sportovců v republice bude mít takové podmínky, jako má Míša. Na zimu máme půl roku objednaný dům v Africe,“ chlubí se Nezdařil. „Věřím, že limit na olympijské hry na 99 procent splníme, samozřejmě, když bude zdravá. Potenciál pro zlepšení je neskutečný. Myslím, že příští rok jsem schopni atakovat dva metry.“

Dva metry? Tuhle výšku v české historii zatím překonala jen národní rekordmanka Zuzana Hlavoňová. A co víc, v letošním roce se tak vysoko dostaly pouze tři výškařky na světě.

„Výška zažívá renovaci, většina závodnic je přes třicet, mladých je tam málo. Ty dva metry by byly na olympiádě určitě do čtvrtého místa, možná i na medaili,“ věří Nezdařil.

Hrubá má se svými 188 centimetry výšky ideální parametry, fyzicky ještě dospívá a její technika je unikátní.

„Má dost podobný potenciál i techniku jako Ruska Čičerová. Ale Míša má blízko k mužské technice. Je neskutečné, co v konci dokáže, toi jsem u žádné ženské neviděl,“ říká Nezdařil. „Zuzka Hlavoňová má skočeno dva metry, a když srovnám Zuzku a Míšu, je tam minimálně deset centimetrů rozdíl.“

Přeneseno do čísel Nezdařil říká, že má Hrubá potenciál skočit 210 centimetrů, což je o centimetr víc než světový rekord Bulharky Stefky Kostadinovové z roku 1987.

„Je to mým cílem i jejím. Věřím, že je schopna to skákat. Je typ Stefky Kostadinovové nebo Bergqvistové. Nevidím jediný důvod, proč by se tam neměla dostat,“ říká Nezdařil.

Usměvavou blondýnku ale za rok čeká nejdříve boj o další medaili na mistrovství světa juniorů, pak zřejmě první seniorský start na evropském šampionátu v Curychu. A pak přijde možná i olympiáda.

„Musím na příští rok pošetřit síly, bude namáhavý. Budu mít tři vrcholné akce, pokud se na ně dostanu,“ plánuje Hrubá.

Výškařka Michaela Hrubá
Výškařka Michaela Hrubá

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud