21. června 2016 • 18:00

MOV potvrdila zákaz pro ruské atlety, v ohrožení také Keňa

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O startu ruských a keňských sportovců na olympijských hrách v Riu má podle Mezinárodního olympijského výboru rozhodnout vždy příslušná mezinárodní sportovní asociace. Podle MOV, který na dnešním zasedání v Lausanne schválil rozhodnutí federace IAAF o potrestání ruských atletů, mohou "čistí" atleti jednotlivě požádat o povolení k účasti na OH.



"Každý závodník z Ruska nebo Keni, který si přeje startovat na OH v Riu, musí mít individuální svolení příslušné mezinárodní sportovní federace," řekl na tiskové konferenci po zasedání šéf MOV Thomas Bach. "Je to kvůli tomu, že v těchto dvou zemích je neuspokojivý antidopingový systém a my nemůžeme zaručit, že jejich sportovci nepodváděli. Máme v tomto případě velké pochybnosti o presumpci neviny," uvedl Bach.

Generální sekretář ruské atletické federace Michail Butov proto požádal MOV, aby předložil jasný manuál, jaké podmínky musí sportovci k udělení výjimky splnit a jak přesně o povolení zažádat.

Pojedou ruští atleti, kteří žijí mimo Rusko?

IAAF minulý týden při rozhodnutí o prodloužení trestu pro ruský svaz uvedla, že jeho sportovci, kteří chtějí v Riu závodit jako neutrální atleti, musí sídlit mimo Rusko a absolvovat pravidelné dopingové kontroly mimo ruský dopingový systém. MOV dnes ale oznámil, že pokud IAAF umožní některým ruským atletům startovat v Riu, budou závodit pod vlajkou Ruska, nikoliv pod vlajkou MOV.

MOV zároveň vyzval Světovou antidopingovou agenturu WADA, aby příští rok uspořádala konferenci, na které zreviduje celý antidopingový systém.

Rada IAAF rozhodla o prodloužení zákazu startu ruských atletů kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu minulý týden v pátek. Keňský svaz v trestu není, ale hrozba neúčasti v Riu nad ním stále visí, protože WADA v květnu opakovaně vyhodnotila tamní systém boje proti užívání zakázaných látek za nevyhovující.

Šéf Ruského olympijského výboru Alexandr Žukov dnes uvedl, že ruští atleti, kteří neměli pozitivní testy a potíže s dopingem, se odvolají k Mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne. "Právně je toto rozhodnutí neobhajitelné," prohlásil Žukov. Ve stejném duchu hovořil šéftrenér ruských atletů Jurij Borzakovskij, bývalý elitní osmistovkař a olympijský vítěz z Atén. "Podáme hromadnou žalobu do Lausanne," řekl Borzakovskij.

"Čistí ruští sportovci, které trest neprávem postihuje, budou mít za pomoci zkušených právníků dobré šance na úspěch," doplnil Žukov.

Rusko zváží právní kroky

V Rusku se dokonce začalo hovořit o možnosti bojkotu olympiády ze strany celé ruské reprezentace, to ale Žukov odmítl. "Nikdo by asi takový precedent nechtěl," uvedl k tomu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. "Ale zvážíme právní kroky proti IAAF," přidal se Žukov. Oba zopakovali, že Moskva se proti principu kolektivní viny ostře ohrazuje.

Ministr sportu Vitalij Mutko s řešením MOV bez výhrad souhlasil. "Naše podpora MOV je absolutní, Rusko pro něj vždy bylo a bude partnerem. Jsme rádi, že MOV vidí, že problémy nejsou jen v jediné zemi. I my bojujeme za čistý sport a nebudeme dělat žádné pózy," uvedl Mutko a vyslovil se pro co nejdůkladnější dopingové zkoušky před hrami i přímo v Riu.

Žukov se kriticky vyjádřil k myšlence IAAF pustit do Ria ruské atlety, kteří žijí mimo Rusko a nepodléhají tamnímu dopingovému systému. To se týká i běžkyně Julie Stěpanovové, která pomohla problém ruského dopingu odhalit a je korunní svědkyní v celém případu. Mimo Rusko žije například také dálkařka Darja Klišinová.

"Bylo by to absolutně nefér," prohlásil Žukov. "Potrestání čistých ruských atletů a jejich vyloučení z her devalvuje olympijský úspěch a ničí olympijské myšlenky," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud