11. března 2016 • 20:42

Paráda! Basketbalistky USK si opět zahrají Final Four Evropské ligy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalistky ZVVZ USK Praha si podruhé za sebou zahrají Final Four Evropské ligy a stále mají šanci obhájit loňský titul. Po úvodní výhře ve Schiu vyhrály i domácí odvetu čtvrtfinále zcela jednoznačně 86:53 a postoupily mezi čtyři nejlepší celky soutěže. Dvakrát za sebou se to z českých týmů povedlo naposledy před deseti lety Brnu, které bylo ve Final Four celkem sedmkrát.



Dál postoupily také hráčky Fenerbahce Istanbul a Naděždy Orenburg. O posledním účastníkovi rozhodne až třetí utkání mezi Jekatěrinburgem a Galatasarayem Istanbul, z něhož by měl vzejít i soupeř pro USK v semifinále.

"Jsem ráda, že jsme potvrdily kvalitu. Jestli někdo pochyboval o tom, zda jsme minulou sezonu vyhrály titul zaslouženě, tak nyní jsme dokázaly, že tento tým opravdu svou kvalitu má," řekla trenérka Natália Hejková. "Tentokrát jdeme do Final Four v jiné roli. Každý si teď na nás dává pozor a bojí se nás. My tam jedeme s tím, že se pokusíme vyhrát první zápas a pak se uvidí," dodala.

Pražanky opět předváděly skvělou obranu a první čtyři minuty nedovolily soupeři ani bod. O rychlé devítibodové však brzy přišly. Navíc se v dresu Schia ve druhé čtvrtině rozstřílela italská reprezentantka Raffaella Masciadriová a Italky šly dokonce do vedení.

Jenže USK držela Kateřina Elhotová, autorka 24 bodů. Domácí hráčky k tomu znovu vytáhly obranu na celé hřiště, získaly několik míčů a před poločasem si vytvořily šestibodový náskok.

Schio výrazně lépe bránilo Kiu Vaughnovou, která zářila v prvním utkání a byla vyhlášena nejužitečnější hráčkou kola. V zakončení se trápila i Sonja Petrovičová, dařilo se však nové posile Anete Šteinbergaové. A když k tomu domácí hráčky přidaly brejky, v úvodu druhé půle rychle odskočily na třináct bodů.

Elhotová nadále potvrzovala, proč o ni mají zájem mistryně WNBA, a celý tým USK hrál výrazně lépe než v první půli. Na skóre se to projevilo a po šňůře 18:3 bylo o vítězi jasno.

"Přitom jsem na tréninku vůbec necítila míč a ruku. Neměla jsem ten správný cit, ale asi jsem to rozstřílela. Hlavně se ale snažím vycházet z obrany. Něco na tom opravdu je. Trenérka mě v tom přesvědčila," usmívala se Elhotová.

Vysokoškolačky však nepolevovaly, navíc se v útoku chytla i Petrovičová. Výsledkem byl suverénní postup, který po nepřesvědčivých výkonech v základní části naznačil, že hráčky USK našly formu v pravou chvíli.

"Mám obrovskou radost, že jsme to dokázaly po minulé sezoně zopakovat. Je to velká pecka, ohromně si toho cením," radovala se Elhotová. "Schio není vůbec jednoduchý soupeř, ale perfektně jsme se s tím popraly. Teď se těším na Final Four," dodala.

Zatímco loni ho hráčky USK hrály v domácím prostředí haly Královka, tentokrát bude závěrečný turnaj hostit někdo z ostatních tří semifinalistů. Definitivní rozhodnutí ještě nepadlo, ale očekává se, že pořadatelství získá Fenerbahce Istanbul. "Istanbul bych přivítala, protože je tam snazší cestování," řekla Hejková.

Druhý zápas čtvrtfinále play off Evropské ligy basketbalistek:

ZVVZ USK Praha - Schio 86:53 (18:11, 37:31, 66:42)

Nejvíce bodů: Kateřina Elhotová 24, Šteinbergaová 19, Xargayová 15, Petrovičová 11, Vaughnová 10 - Masciardiová 16, Yacoubouová 13, Sottanaová 6. Fauly: 13:21. Trestné hody: 22/19 - 11/8. Trojky: 9:3. Doskoky: 41:37. Konečný stav série: 2:0

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud