19. října 2016 • 11:11

Tour de France hledá cestu, jak přibrzdit Frooma. Nabízí nové a prudší kopce

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklistická Tour de France se třikrát za poslední čtyři roky klaněla umění britského suveréna Chrise Frooma. Tleská mu, váží si ho, s respektem mu předává žlutý dres vítěze. Zároveň ale dělá všechno pro to, aby Froomovi a jeho týmu Sky ztížila jejich suverénní dominanci. V tomto duchu se nese i trasa příštího ročníku, který začne 1. července v německém Düsseldorfu a nabídne atypické etapy s řadou méně známých vrcholů.



„Rádi bychom zvýhodnili útoky v dřívějších fázích etap. Chceme prolomit catenaccio, v jehož duchu se v současnosti závodí,“ řekl ředitel závodu Christian Prudhomme při prezentaci 104. ročníku slavné Tour de France a přirovnal tak závodní styl Sky k proslulé obranné hře italských fotbalistů.

Věří, že nabídnutý profil závodu pomůže ke zmenšení rozdílu mezi Froomem a zbytkem špičkových jezdců.

VIDEO: Celá trasa Tour de France 2017

„Z malé ukázky, kterou máme k dispozici, to vypadá na trochu lepší vyhlídky než letos. Méně kilometrů v časovkách a méně těžkých vrcholů,“ usuzuje Adam Yates, čtvrtý muž letošního ročníku z týmu Orica-BikeExchange.

Časovky (obvykle jeden z klíčových faktorů ve Froomův prospěch) budou k dispozici znovu dvě, ale kratší; celkově v nich jezdci najedou pouze 36 kilometrů, a to hned v 1. etapě v Düsseldorfu a pak v rámci 20. etapy v Marseille. Předposlední 20. etapa celého závodu tedy příští rok nebude dějištěm rozhodující horské bitvy před závěrečným přesunem směrem k Paříži.

To by mohl ocenit rovněž Romain Bardet, letos druhý v konečném pořadí. Na vítězného Chrise Frooma ztratil letos v časovkách plných tři a půl minuty! Celkově na něho nestačil o 4:05 minut. „Šestatřicet kilometrů je ale pořád až až. Budeme muset pečlivě přemýšlet hlavně o té druhé v Marseille, protože tam se může rozhodovat,“ soudí.

Naplní se ale takové předpoklady? Poslední dva roky se Tour de France rozhodovala v horách, kde se bojovalo až do posledního dechu. Příští rok pojede peloton horami naposled už v 18. etapě, načež přijde pak „transitní“ 19. etapa na jih do Marseille a souboj s časomírou tam.

„V Marseille už se toho moc nerozhodne. Leda by byly časové rozestupy malé,“ myslí si Richie Porte, závodník týmu BMC.

Mnozí se jako na klíčovou bitvu příští Tour těší už na 18. etapu. Ta jezdce zavede přes proslulý horský průsmyk Col d'Izoard ve výšce 2360 metrů nad mořem, považovaný za nejtvrdší vyasfaltovanou cestu ve Francii.

VIDEO: Tudy povede poslední horská etapa Tour de France 2017

Těžkých vrcholů čeká na peloton „jenom“ třiadvacet, což je o pět méně než letos a o dva méně než v předchozích dvou letech, také se nepůjde do takové nadmořské výšky jako letos, zato jsou však nasekány v kratším úseku pouhých dvou týdnů. Celkově má být Tour de France nově protkaná kratšími, zato však výživnějšími etapami s méně známými a prudšími stoupáními.

Královskou etapou příští Tour má být už 9. etapa na konci prvního závodního bloku před prvním volným dnem. Jezdci se při ní budou muset vyrovnat s obávaným vrcholem Grand Colombier, na který pro zvýšení obtížnosti pojedou z dříve opomíjené nejprudší strany. Ta obnáší brutální stoupání s až 22procentním sklonem.

Tour de France 2017

- Začíná se 1. července v německém Düsseldorfu, trasa závodu vede dále přes Belgii (start 2. etapy v Lutychu) a Lucembursko do Francie. Tour končí 23. července v Paříži.

- Celková délka závodu je 3516 kilometrů.

- Na programu je 36 kilometrů individuálních časovek.

- Organizátoři vsadili na méně známé a prudší vrcholy. Rovněž připravili kratší etapy s náročnými úseky v jejích brzkých fázích, aby se závodění víc rozproudilo. Nejkratší pyrenejská etapa má 14. července na Den Bastily pouhých 100 kilometrů.

„Dovolená skončila, je čas vrátit se do práce,“ shrnul svoje poznatky obhájce prvenství Froome, když si z Paříže odnášel desky s rozpisem trasy závodu. Musí si nastudovat i nové, neokoukané vrcholy. Naopak legendární stoupání jako jsou Mont Ventoux nebo Alpe d’Huez k vidění nebudou. „Rozhodně to bude vrchařský závod. Je velice chudý na časovky. Trénink zaměřím na to, abych byl co nejlepší ve stoupáních,“ uvedl Brit.

Po dlouhých pětadvaceti letech projede Tour všemi pěti hlavními pohořími Francie a půjde o tzv. horský Grand Slam.

„Udělá to tuhle Tour ještě pikantnější. Není tam místo na odpočinek, profil povede jezdce k převzetí iniciativy, k aktivitě. Vypadá to na méně horskou Tour než byla v posledních letech, což není výhodou pro čisté vrchaře. Pořád ale vidíme některá velmi prudká stoupání. Úroveň jezdců ve špičce je tak vysoká, že rozdíly mohou být velice malé,“ vyhlíží Bardet.

Trasa 104. ročníku Tour de France

1. července - 1. etapa: Düsseldorf/Něm. - Düsseldorf (13 km - časovka jednotlivců)
2. července - 2. etapa: Düsseldorf/Něm. - Lutych/Belg. (202 km)
3. července - 3. etapa: Verviers/Belg. - Longwy/Fr. (202 km)
4. července - 4. etapa: Mondorf Les Bains/Luc. - Vittel/Fr. (203 km)
5. července - 5. etapa: Vittel - La Planche Des Belles Filles (160 km)
6. července - 6. etapa: Vesoul - Troyes (216 km)
7. července - 7. etapa: Troyes - Nuits-Saint-Georges (214 km)
8. července - 8. etapa: Dole - Station Des Rousses (187 km)
9. července - 9. etapa: Natua - Chambéry (181 km)
10. července - volný den
11. července - 10. etapa: Périguex - Bergerac (178 km)
12. července - 11. etapa: Eymet - Pau (202 km)
13. července - 12. etapa: Pau -Peyragoudes (214 km)
14. července - 13. etapa: Saint Girons - Foix (100 km)
15. července - 14. etapa: Blagnac - Rodez (181 km)
16. července - 15. etapa: Laissac-Séverac l'Eglise - Le Puy en Velay (189 km)
17. července - volný den
18. července - 16. etapa: Le Puy en Velay - Romans Sur Isere (165 km)
19. července - 17. etapa: La Mure - Serre Chevalier (183 km)
20. července - 18. etapa: Briancon - Izoard (178 km)
21. července - 19. etapa: Embrun - Salon de Provence (220 km)
22. července - 20. etapa: Marseille - Marseille (23 km - časovka jednotlivců)
23. července - 21. etapa: Montgeron - Paříž, Champs-Elyées (105 km)

Celková délka závodu: 3516 km

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud