Jiří Punčochář
2. května 2016 • 08:25

Odrazí se z Teplic do Ria? Saganovi na horském kole by fandil i Štybar

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zhruba za tři měsíce se ukáže, jestli se o víkendu v Česku nezrodila jedna pozoruhodná olympijská atrakce. Cyklista Peter Sagan obsadil v sobotu v Teplicích v závodě Českého poháru cross country 4. místo, čímž si připsal body do žebříčku UCI a splnil tak potřebnou formalitu k možnosti startovat na olympiádě v Riu de Janeiro na horském kole.



O tom, že se o to bude pokoušet, se v cyklistických kruzích diskutuje stále otevřeněji.

„Považuji to za skvělý nápad. Formu a možnosti na to má, technicky je na tom skvěle,“ myslí si například Zdeněk Štybar, sám prototyp špičkového obojživelníka, který je schopen vyhrávat na silničních závodech i v cyklokrosu.

Bere se za možné, že by Sagan mohl dokonce v závodě cross country, v němž bude olympijské zlato obhajovat Jaroslav Kulhavý , startovat místo silnice, která se pro něho jeví jako příliš náročná. „Trať (v Riu) jsem viděl a musím říct, že je moc těžká. Nevím, jestli v Riu na silnici pojedu. Taky je možné, že ne,“ potvrdil slovenský fenomén v Teplicích.

Otázka, jak se k olympiádě postaví, ho na severu Čech pronásledovala na každém kroku. A on se jí více či méně úspěšně vyhýbal. „Teprve jsem dojel závod. Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ prohlásil pod stupni vítězů.

„Neřeším, jestli na olympiádě jet na horském kole nebo ne – já nyní neřeším olympiádu vůbec,“ pokrčil rameny o pár minut později před svým stanem.

„V první řadě bych potřeboval sám sebe přesvědčit, že pokud bych se pro cross country rozhodl, jel bych tam taky pro výsledek. Ne se jen zúčastnit,“ naznačil slovenským reportérům na cestě domů.

Peter Sagan byl po čtvrtém místě v Teplicích spokojený
Video se připravuje ...

Tak jak tedy?

Přes defekt ve třetím z osmi kol byl Sagan v Teplicích schopen jet v tempu mužů na předních pozicích. Defekt ho připravil o 40 vteřin, z prvního místa se propadl na šesté. Hned v následujícím kole už polovinu manka smazal. Bylo vidět, že úspěšné vystoupení v Českém poháru mu zvedlo náladu.

Já bych mu fandil, říká Štybar

„První dvě kola rozjel tak rychle, až jsem si říkal, že kdyby byl ve třetím kole cíl, vůbec bych se nezlobil. Udělal nám hodně těžký závod,“ líčil vítěz Jan Škarnitzl. Z možnosti porovnat si síly s bývalým juniorským mistrem světa na horském kole, který se do terénu nakrátko vrátil po sedmi letech, byl nadšený.

„V některých místech na to strašně má, na prudkých výjezdech naopak nečekaně ztrácel. Říká se, že cyklistika je jen jedna, ale byla tam místa, kde jsem cítil, že jsem měl navrch, což mě těší,“ podotkl vedoucí muž českého seriálu.

Na snímku dojíždí na 4. místě Peter Sagan ze Slovenska
Na snímku dojíždí na 4. místě Peter Sagan ze Slovenska

Oficiálně má Sagan nyní závodní pauzu a horskému kolu se věnuje jako své dlouhodobé zálibě, z pohybu kolem něho bylo ale zřejmé, že pouhá kratochvíle to není. Do Teplic dorazila řada zástupců značky Specialized, výrobce kol, na nichž 26letý rodák z Žiliny jezdí. A ta má v jeho kariéře velmi významné slovo. Momentálně například pracuje na jeho přestupu na silnici do stáje Etixx-Quick Step, kde by byl se šesti miliony eur ročně nejbohatším cyklistou světa.

„Přesadit“ současný celosvětový fenomén Sagan do olympijského cross country by pro Specialized znamenalo další reklamu. V tomto duchu by se musel rozhodnout i slovenský svaz, jestli vsadit na atraktivitu a poslat do Ria hvězdu nebo ryzí, ale taky méně známé specialisty. Pro Sagana by to ale v praxi znamenalo vrhnout se co nejdřív na trénink. V Teplicích si ověřil známý fakt, že cross country se jezdí úplně jinak.

„Hlavně závody trvají hodinu a půl a jezdí se velmi intenzivně. Tak dlouho na silnici v zápřahu nejsme ani v týmové časovce. Sagan by musel speciálně trénovat,“ připomněl Štybar.

Mírně nakloněná je Saganovi olympijská termínová listina. Cross country se jede až na jejím konci 21. srpna. Na trénink by tak slovenský showman měl po Tour de France bezmála měsíc.

Bude to pro něho dost? „Já bych mu fandil,“ říká Štybar. Zdaleka by nebyl sám.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud