24. července 2016 • 22:55

Pro medaile? Do Ria odletěly první české naděje i 16letá plavkyně

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prvních deset českých sportovců dnes hodinu před půlnocí odletělo do dějiště olympijských her Ria de Janeiro. Na letišti v Praze-Kbelích usedli do vojenského speciálu především plavci a vodní slalomáři včetně medailových nadějí Kateřiny Kudějové a Jiřího Prskavce.



Do Ria zamířili také plavci Jana Pechanová, Simona Baumrtová, Jan Micka, Martina Moravčíková, Pavel Janeček, Barbora Seemanová, Lucie Svěcená a Barbora Závadová. V letadle nechyběli ani trenéři, fyzioterapeuti a personál pro český dům.

Plavkyně Baumrtová startovala už na olympiádě v Londýně před čtyřmi lety a s nadšením letěla i do Ria. "Je to o výkonech, ale těším se i celkově na atmosféru. Londýn jsem si hodně užila, tam se mi i dařilo plavecky. Je to něco jiného než mistrovství světa, protože tam jsou i jiné sporty," řekla novinářům Baumrtová.

Češi odletěli do Ria. Rusové? Kazit sny bez jistoty by se nemělo, říká Prskavec
Video se připravuje ...

V letadle byla i kajakářka Amálie Hilgertová, neteř slavné olympioničky Štěpánky Hilgertové bude v Riu předjezdkyní. "Doufám, že o příští olympiádu už budu bojovat a tohle pro mě bude zkušenost," řekla devatenáctiletá naděje.

Nejmladší členkou výpravy je plavkyně Seemanová, která se na olympijské hry probojovala v 16 letech. "Měla jsem letět s rodinou na dovolenou na Zakynthos, ale tohle je lepší. Spousta lidí mi říká, že je neuvěřitelné jet v šestnácti na olympiádu, a já si to teď čím dál víc uvědomuji," řekla Seemanová před odletem.

Tisíc kilometrů ve vzduchu

Na sportovce čekala cesta dlouhá deset tisíc kilometrů s mezipřistáním na Kapverdských ostrovech, aby letadlo mohlo dotankovat. "Doufám, že budu spát. Jsem ráda, že nás jede míň, takže to bude příjemnější, že se můžeme natáhnout," řekla Baumrtová, která si případně bude číst nebo luštit. "Abych nemusela myslet na plavání," řekla plavkyně, kterou přiletí do Ria podpořit rodina i přítel.

Prskavec se těšil na let do Ria speciálem. A na medaili si věří
Video se připravuje ...

Velmi natěšený přijel do odbavovací haly Prskavec. "Hrozně se těším. Speciálem jsem ještě neletěl a prý je to velká věc, tak jsem zvědavý," prohlásil vodní slalomář, který dorazil i s psím mazlíčkem. "Do letadla už ale pejsek nebyl schválený. Dostal jsem ho až sem na letiště, což by teda prý také neměl, ale dál už mi ho nepustili," dodal.

Již skoro od začátku července je v Riu jachtařka Veronika Kozelská Fenclová. Závodnice třídy Laser Radial nebude bydlet v olympijské vesnici, ale v hotelu. "Je daleko od mariny na každodenní ježdění," vysvětlila na sociálních sítích.

Celkem má nyní v Riu účast jistou 106 českých sportovců. Většina z nich odletí do Ria 4. srpna, tedy den před oficiálním zahájením her. Další odlety jsou naplánovány na 29. července, 8. a 13. srpna.

Seemanová letí v 16 do Ria: Jako nejmladší budu opékat buřty
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud