9. srpna 2016 • 16:50

Phelps a meldonium? Rusové zvedají prst, plavec má na těle fleky

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fenomenální plavec Michael Phelps je od začátku kariéry zvyklý, že vědci analyzují jeho tělo, přirovnávají ho k rybě, zdůrazňují jeho výjimečné fyzické dispozice. Přesto přináší olympiáda v Riu něco nového. Do bazénu Phelps skočil s velkými kulatými fleky na kůži a nové otázky začaly padat. Usnul na medailích? Popral se s chobotnicí? Rusové dokonce naznačují, že to může být efekt užívání jimi vyhledávaného meldonia.



Velké fleky mají ale daleko prozaičtější důvod. Michael Phelps uvěřil dávné relaxační metodě baňkování, tzv. vakuové masáži, která pomáhá uvolnit svaly a napětí v těle. Starověká metoda původem z Číny může podle příruček sloužit i k prevenci různých onemocnění, například zažívacího a vylučovacího systému, což je v Riu obzvlášť aktuální při střevních potížích některých sportovců včetně Zdeňka Štybara nebo Lucie Šafářové .

„Před závody to (baňkování) hrozně rád využívám,“ řekl Phelps, nejúspěšnější olympionik v historii, který vybojoval v pořadí 23. olympijský kov v nedělní kraulařské štafetě. Jasně viditelné skvrny měl na ramenou a na zádech.

Není sám, kdo baňkování propadl. Podobné skvrny měl na těle gymnasta Alex Naddour, využívají ho další sportovci. Například američtí atleti.

Nahřáté baňky se přisají podtlakem na kůži, pomáhají k jejímu lepšímu prokrvení, odplavují toxiny, zmírňují bolesti či urychlují rekonvalescenci. Skvrny po nich zůstávají často, jen na sportovcích dosud nebyly tak vidět jako v těchto dnech na olympiádě v Riu.

Michael Phelps a jeho podlitiny na těle, které vyvolaly hodně otázek
Michael Phelps a jeho podlitiny na těle, které vyvolaly hodně otázek

U Phelpse vzbudily i humorné reakce. „Byl hrát paintball? Bojoval s chobotnicí? Nebo snad usnul na svých medailích?“ padaly dotazy.

Po svém pojali nový objev Rusové. Ti dali fleky do spojitosti s meldoniem, zakázanou látkou, která je nově na seznamu zakázaných.

„Po vzoru hollywoodského trendu si této metodu převzali i sportovci,“ oznamuje ruská státní televize. „Podle jejich vysvětlení podporuje tato metoda krevní oběh a celkovou relaxaci. Má napomáhat svalové regeneraci a rychlejšímu fyzickému zotavení. Jinými slovy není tento efekt nepodobný těm, který přináší meldonium,“ hlásí Rusové.

Jeden z expertů amerického olympijského týmu Ralph Reiff tvrdí, že pomocí baněk regeneruje zhruba stovka olympioniků USA.

„Představte si obyčejný gumový kelímek, připlesknutý na mokré okno. Vydrží přisátý a vytváří pod sebou podtlak. To je ten princip, na jakém funguje baňkování. Vakuum působí na kůži a zahlazuje drobná poranění,“ vysvětluje specialista, jak baňka působí na kapiláry. „Někdy opravdu vlásečnice poruší. Záleží, jak dlouho baňky necháte působit. Proto pak vidíte skvrny.“

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte zde >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud