9. srpna 2016 • 10:44

Rusku vypískali! Neskutečný pocit vyhrát čistě, rýpla si Američanka

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slast z pocitu vítězství spravedlnosti nad podvodem. Asi něco takového cítila těsně po konci závodu na 100 m prsa na olympiádě v Riu vítězná Američanka Lilly Kingová. Ta v bazénu porazila loňskou mistryni světa Julli Jefimovovou, která v minulosti měla pozitivní test na anabolický steroid. „Neskutečný pocit, že jsem vyhrála čistě,“ neskrývala nadšení šampionka, jež ruské soupeřce po zápolení v bazénu ani nepodala ruku.



Kingová vyhrála v novém olympijském rekordu 1:04,93 a předčila o více než půl sekundy loňskou mistryni světa Julii Jefimovovou. Nad účastí čtyřiadvacetileté Rusky s dopingovou minulostí se dlouho vznášel otazník, definitivu startu získala teprve v pátek po verdiktu arbitrážního soudu CAS. Na třetím místě dohmátla Američanka Katie Meiliová.

Jefimovová plavala kromě soupeřek proti většině publika, které ji "vítalo" hlasitým pískotem. Kvůli šestnáctiměsíčnímu distanci, který v roce 2014 dostala za pozitivní test na anabolický steroid dehydroepiandrosteron (DHEA), čelila také nepřátelskému chování plaveckých kolegyň. 

Vítězka Kingová jí při oslavách v bazénu ruku nepodala a dala hlasitě najevo, co si o soupeřce myslí. "Tohle vítězství potvrzuje, že se dá závodit čistě, pouze díky tvrdé práci na tréninku a v posilovně. Je možné dostat se na vrchol a dělat to fér," prohlásila vítězka.

Julija Jefimovová pláče po závodě na 100 m prsa.
Julija Jefimovová pláče po závodě na 100 m prsa.

Štve mě to taky, podpořil Phelps krajanku

Neuniklo jí ani vítězné gesto Jefimovové po prvenství v semifinále. "Chytí vás za doping a vy pak zvedáte prst, jako že jste jednička... Tomu zrovna nefandím," prohlásila devatenáctiletá plavkyně, která loňskou mistryni světa porazila ve finále stovky o více než půl sekundy. Obě jsou přihlášené i na dvojnásobnou trať, jejíž rozplavby jsou na programu ve středu.

Kingová si nicméně nebrala servítky ani ve chvíli, kdy dostala otázku na olympijskou účast amerického sprintera Justina Gatlina, který má rovněž za sebou dva dopingové nálezy. "Jestli by takoví lidé měli být v našem týmu? Ne, neměli," řekla.

Kingovou v reakci podpořil i slavný krajan a kolega z americké plavecké reprezentace Michael Phelps. „Chápu reakci Lilly. Tohle je problém dnešního sportu, není to jen v plavání. Sportovci, kteří se dopovali, se pak mohou vrátit k závodění. To podle mě popírá veškerou podstatu sportu a to mě štve," přiznal Phelps. 

Jefimovová, jejíž sportovní budoucnost ohrožoval také letošní pozitivní test na meldonium, se v rozhovoru s novináři rozplakala. "Nemůžu říct, že jsem šťastná. Jsem ráda, že jsem mohla závodit. Nevím, kdy jsem naposledy pořádně spala. Za poslední měsíc určitě ne a zvlášť minulé tři týdny byly hrozné," řekla čtyřnásobná mistryně světa. "Chtěla jsem zlato, abych dokázala svým kritikům, že se mýlí. Proto mě tak mrzí, že se mi to nepovedlo," dodala.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte zde >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud