Romana Barboříková
12. května 2016 • 05:20

Hradilek, Prskavec či Přindiš do Ria? Jede se o olympiádu, rozhodne ME

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jde do tuhého. Atmosféra houstne a přiznávají to už i jinak klidní a pohodoví kajakáři. Medaile z víkendového mistrovství Evropy nemá takovou hodnotu, tady se hraje o mnohem víc. O účast na olympiádě v Riu de Janeiro. Jen u kajakářů není jasné, kdo na OH pojede. Bude to souboj stříbrného z minulé olympiády Vavřince Hradilka, úřadujícího mistra světa Jiřího Prskavce a vicemistra Evropy 2014 Víta Přindiše.



Teď opravdu stojí za to sledovat mistrovství Evropy vodních slalomářů. Trojice českých kajakářů totiž pod Tatrami svede poslední bitvu o letenku do Ria de Janeiro, kde 10. srpna proběhne jejich olympijské finále. To je ale pro ně ještě vzdálená budoucnost, teď se soustředí na ten první důležitý krok – nominovat se. A ačkoliv jsou tito chlapíci jindy velcí pohodáři a jen tak něco je nerozhází, možná olympijská účast je přeci jen chladnými nenechává.

„Nervozita zatím žádná není, ale tuším, že to brzy přijde,“ hlásil z Liptovského Mikuláše včera Vít Přindiš, momentálně druhý muž nominační tabulky, které vládne Jiří Prskavec. Po ME to ale může být všechno úplně jinak. Důkazem jsou dubnové domácí nominační závody. Po prvních dvou to vypadalo, že Vavřinec Hradilek , který reprezentoval na minulých dvou OH, je ze hry venku. Ale při dalších dvou na oblíbené trati v pražské Troji zvítězil a udržel si tak naději na svou třetí účast pod pěti kruhy.

Ve čtvrtém závodu navíc tato trojice mužů s pádly ukázala, proč stojí za to vodní slalom sledovat. Kdyby existovala trať tak široká, že by v ní mohli jet všichni tři současně, byl by k vidění opravdu úžasný souboj, kde by v cíli šlo o centimetry.

Kalkulovat, za jakých předpokladů může ten či onen postoupit, někdy bývá složité. V případě nominace kajakářů na OH je to ale jednoduché. Rozhoduje v ní vzájemné pořadí Čechů na ME. Pokud bude první (mezi Čechy) Prskavec, jede do Ria on. Stejná podmínka platí i u Přindiše. Naopak vítězství mezi Čechy, ba dokonce titul mistra Evropy, nemusí stačit k zisku místa v olympijském týmu Hradilkovi. Pokud by byl totiž druhý Prskavec, jel by do Ria úřadující mistr světa. „Vávra“, jak mu všichni od vody říkají, se tedy na olympiádu nominuje, pokud bude v pořadí Čechů on první, Přindiš druhý a Prskavec třetí.

Slalomová trať v Liptovském Mikuláši je důležitým místem v olympijské kvalifikaci i pro řadu dalších zemí. Češi na ní trénují celý tento týden, vyzkoušeli si ji ale už i na konci dubna. Tehdy si tam s nimi pohrálo počasí. „Ve středu po cestě jsem dostal zprávu, že má sněžit, tak pokud nemusím, ať nejezdím, ale jel sem. Pršelo, během pěti minut se déšť změnil v největší vločky, co jsem za poslední dvě zimy viděl. Nikdy jsem v takové vánici nejezdil, lítalo mi to do očí jako na lyžích,“ popisoval Hradilek.

Vodácký kanál, na kterém se jede ME, ale čeští závodníci příliš neznají, každý z nich tam prý závodil jen jednou. Dva týdny před ME je ale trápila jiná věc. „Nebylo tam moc vody, což by mohl být problém hlavně v první půlce trati,“ vysvětlil Prskavec. Jak jim to půjde na celé trati, se uvidí v páteční kvalifikaci, semifinále a finále jsou pak na programu v sobotu.

Aktuální pořadí kajakářůFoto Deník Sport

Body za MEFoto Deník Sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud