Romana Barboříková
17. dubna 2016 • 21:53

Prskavec poprvé vyhrál, Rio je teď pro Hradilka dál. Zabojuju, hlásí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měla to být bitva Hradilek proti Prskavcovi. Po víkendu je ale všechno jinak. Nominační boje o jediné olympijské místo mezi kajakáři vede po prvních dvou závodech mistr světa Jiří Prskavec. Naopak druhému muži z OH v Londýně Vavřinci Hradilkovi to ve Veltrusech vůbec nevyšlo a Rio se mu výrazně vzdálilo. „Nic nevzdávám, stoprocentně ještě zabojuju,“ hlásil ale v neděli.



V nominačních závodech se může stát prakticky cokoliv. Tuto větu používají závodníci na divoké vodě v posledních letech často. A dvojnásob to platí v olympijském roce, kdy se bojuje v každé z kategorií o jediné místo do Ria de Janeiro. Důkazem budiž uplynulý víkend, během kterého se ve Veltrusech jely první dva ze čtyř domácích nominačních závodů.

V kategorii kajakářů se čekalo, že největší boje o Rio svedou zkušený olympionik Hradilek s mistrem světa Prskavcem. Sami předem ale upozorňovali, že kandidátů je víc než jen oni dva. A je to tady. Nedělní závod se muži, který startoval už i na Hrách v Pekingu, vůbec nepovedl.

Dražba Hradilkovy trofeje na iSport.cz pomohla Božence
Video se připravuje ...

Do finále se sice dostal hladce. Tam ale přišel pro devětadvacetiletého závodníka nepříjemný okamžik. V horní části trati nejprve hodně zápasil, aby dostal svou hlavu mezi brány, což se mu nakonec nepovedlo, zároveň při špatném výjezdu svou lodí rozhoupal následující bránu, kterou taky neprojel. Verdikt byl jasný – penalizace 100 sekund a tím pádem poslední desáté místo a jen jeden bod k sobotním šesti za páté místo.

„Kde nastal problém? Asi v koncentraci, měl jsem to vyřešit jinak,“ řekl Hradilek Sportu s tím, že ani neuvažoval o tom podávat protest. „Nebylo proč, vím, že jsem tam nebyl.“

Nic nevzdávám, hlásí Hradilek

Výrazně si tak zkomplikoval situaci. Díky vítězství má nyní Prskavec i s bonusovými body za MS 23 bodů, zatímco Hradilek jich má 7. Zopakujme si ale oblíbenou větu vodáků, že stát se může cokoliv. I proto Hradilek dál věří.

„Stoprocentně ještě zabojuju. Teď si týden odpočinu, jen párkrát půjdu na vodu, nemá cenu to teď nějak přehánět. Dám se dohromady. Nic nevzdávám. Když dvakrát vyhraju, tak budu zpátky ve hře. Ale je mi jasné, že to není ideální začátek nominace.“

Vládce mezi kanoisty? Anketu ovládl mistr světa Prskavec
Video se připravuje ...

Naopak s větším klidem může do dalších závodů nastupovat druhý favorit Prskavec. „Potřebuju zajet ještě jeden závod ze dvou. Takže se mi do toho bude nastupovat snáz. Je to uvolněnější, ale kluci mi nic zadarmo nedají,“ uvědomuje si kajakář, který si už olympijskou trať v Riu loni na podzim vyzkoušel.

Samotného ho překvapilo, že jeho hlavním soupeřem teď nebude Hradilek. „Nečekal jsem, že by vypadnul z bojů první. Věřil jsem mu nejvíc ze všech, přišel mi hrozně v klidu. Čekal jsem, že bude jezdit dobré výsledky. To, že to nedal ani v sobotu, ani v neděli mě překvapilo. Ale tak to je v tom našem sportu, i těm nejlepším se může tohle stát.“

Hlavním sokem tak pro Prskavce teď je Hradilkův tréninkový parťák Vít Přindiš. Ten v sobotu vyhrál, v neděli byl druhý. „Už v Austrálii jezdil dobře. Takže to, že o Rio teď bojuju s Vítkem, pro mě rozhodně překvapením není,“ dodal Prskavec.

Hilgertová se mohla pochválit

V kategorii kajakářek jsou ve hře stále dvě největší favoritky Kateřina Kudějová a Štěpánka Hilgertová. Kudějová skončila o víkendu dvakrát druhá, Hilgertová v neděli vyhrála a v sobotu byla pátá.

„Dneska to byl jeden ze závodů, kdy se můžu pochválit. Sedly mi obě jízdy, potřebovala jsem to pro sebe. Holky jsou dobré, necítím se být favoritkou, ani nemusím nikomu nic dokazovat. Spíš jsem chtěla dokázat sama sobě, že to pořád umím a nepatřím do starého železa,“ prohlásila v neděli dvojnásobná olympijská vítězka.

Jejím hlavním cílem je dostat se do reprezentačního družstva, kam se probojují tři nejlepší závodnice. „Neberu to tak, že bych bojovala o konkrétní věc, ale spíš o pocit dobrých jízd. Kdyby mi to stačilo, bylo by to super. Pořád ale ta šance není velká, ale jsem zpět v boji o reprezentační družstvo,“ těšilo ji.

Další domácí nominační závody se jedou v Praze – Troji o víkendu 23. a 24. dubna. 

Výsledky nominačních závodů ve Veltrusech

Muži:
K1: sobota:
1. Přindiš 85,25 (0 tr. sekund), 2. Tunka (oba USK Praha) -1,55 (0), 3. Hilgert (Dukla Brandýs n/L) -2,55 (0). Neděle: 1. Prskavec (USK Praha) 84,21 (0), 2. Přindiš -2,60 (0), 3. Maslaňák (Dukla Brandýs n/L) -3,56 (0).

C1: sobota: 1. M. Jáně (Dukla Brandýs n/L) 93,42 (0), 2. Gebas -0,85 (2), 3. Rohan (oba USK Praha) -2,14 (2). Neděle: 1. Gebas 93,94(0), 2. Ježek (USK Praha) -0,88 (0), 3. Rak (Dukla Brandýs n/L) -1,09 (0).

C2: sobota: 1. Kašpar, Šindler 96,46 (0), 2. Karlovský, J. Jáně (všichni Dukla Brandýs n/L) -0,98 (0), 3. Koplík, Vrzáň (USK Praha) -9,57 (6). Neděle: 1. Karlovský, J. Jáně 96,31 (2), 2. Kašpar, Šindler -1,37 (0), 3. Koplík, Vrzáň -7,80 (2).

Ženy:
K1: sobota:
1. Galušková (Sušice) 100,00 (2), 2. Kudějová -1,09 (2), 3. Vojtová (obě USK Praha) -3,05 (2). Neděle: 1. Š. Hilgertová (Dukla Brandýs n/L) 97,87 (0), 2. Kudějová -1,39 (0), 3. Galušková -2,82 (2).

C1 (není na OH): sobota: 1. Hošková (USK Praha) 110,00 (0), 2. Fišerová (Roudnice n/L) -1,87 (2), 3. M. Satková -4,54 (2). Neděle: 1. Jančová (Dukla Brandýs n/L) 109,56 (2), 2. M. Satková -0,96 (0), 3. Hošková -1,16 (2).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud