18. května 2016 • 10:24

Plavkyně Moravčíková: Sílu na olympiádu čerpala z finských ryb

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na dalekém finském severu pracovala prsařka Martina Moravčíková na naplnění svého olympijského snu. Sedmadvacetiletá dívka se skamarádila s finskou plavkyní Jennou Laukanenovou a přebrala i některé její tréninkové metody.



„Já k ní vždycky jedu a bydlím u ní, známe se i s rodiči. Jsou dokonce i tady, takže se za nimi pojedu podívat,“ říká Moravčíková, která si na mistrovství Evropy v Londýně už zlepšila osobní rekord na stovce a postoupila do semifinále.

„A její mamka strašně dobře vaří. Já vždycky přijedu s dvěma kily navíc,“ směje se Moravčíková. „Oni dělají rybí polévku, ale čtyři druhy. Jedli jsme tam hodně ryby a hodně mléka, na které jsem sice alergická, ale tam mají dobré. Je to moc příjemná rodina, je to tam skvělý.“

Spolupráce se sprinterskou specialistkou Laukkanenovou je pro Moravčíkovou součástí olympijského projektu, do něhož investuje z rodinného rozpočtu desítky tisíc korun. Ve finské vesničce Sotkamo kousek od Vuokatti byla za Laukkanenovou už vloni a znovu letos březnu, náklady si platí sama.

A na mistrovství Evropy v Londýně se ukazuje, že to byl dobrý krok. Na stovce si Moravčíková zlepšila osobní rekord. Zrychlení na stovce je přitom důležité pro Moravčíkové hlavní cíl, posunutí svého času k olympijskému limitu na dvoustovce.

„S trenérkou i s trenérem z Finska jsme se bavili o tom, že abych byla schopná dát dvoustovku rychle, tak druhá část musí být rychlejší. Tím pádem se musí zlepšit stovka,“ líčí Moravčíková.

Rychlostní trénink finského kouče Toniho Piirainena Moravčíkové sedí.

„Potvrzuje se, že jeho přístup k tréninku je pro mě osobně správná cesta,“ líčí Moravčíková. „Jde o hodně závodního tempa v tréninku. Jedu čtyři stovky úplně na max, mezitím vyplavání. Snažím se zajet co nejrychlejší čas, který se přibližuje k tomu na závodech.“

Hlavní zkouška jí ale čeká na dvoustovce, kde před měsícem v Pardubicích posunula vlastní národní rekord na 2:27,32 minuty. K olympijskému limitu je však třeba ještě 38 setin sekundy přidat. Moravčíkové ambice v Londýně?

„2:26,94, to je limit, to mi stačí. Co je dál, to už je OK,“ usmívá se.

Rozplavby prsařské dvoustovky jsou na programu ve čtvrtek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud