Hynek Preisler
11. září 2016 • 13:30

Šilhavý startuje misi ve Slavii. "Brücknerův syn" je někdy moc hodný

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavia a trenér Jaroslav Šilhavý. Nově ušité spojení poprvé prověří nedělní zápas ePojisteni.cz ligy v Teplicích. Co mohou sešívaní čekat a jaký je rekordman v počtu odehraných zápasů vlastně kouč? Roky se učil v reprezentaci u Karla Brücknera. Liberec dovedl k titulu, avšak v galaktickém Jablonci dostal předčasně padáka. Gentleman, jenž se však již poučil, že bez biče to občas nejde.



„Filozofie je jednoznačná – vítězství,“ řekl kouč Jaroslav Šilhavý po inauguraci v Edenu v tomto týdnu na otázku, jaké bude herní pojetí. Těžko si však představit stratéga, který by vyznával něco jiného. Takže jakým je Jaroslav Šilhavý trenérem?

PŘÍMÝ PŘENOS utkání Teplice - Slavia sledujte od 18.15 ZDE »

Chceme-li odpověď, musíme se nejprve vrátit před rok 2007, kdy se stal na Kladně hlavním trenérem v lize poprvé. Protože předtím dělal asistenta takovým jako Karlu Brücknerovi , Vítězslavu Lavičkovi , Jaroslavu Hřebíkovi, Zdeňkovi Ščasnému, Jiřímu Kotrbovi či Františku Strakovi . Jinými slovy se u nich učil trenérskému řemeslu. „Byla to obrovská škola,“ přiznal kdysi Šilhavý. „A nejvíce mi dal jednoznačně pan Brückner, to je pan Trenér,“ dodal.

„Je to Brücknerův syn,“ usmívá se dnes s nadsázkou bývalý reprezentant Jiří Štajner, jenž „Šebu“ velmi dobře zná z národního týmu i Liberce, kde pod ním dva roky hrál a při zisku mistrovského titulu v roce 2012 patřil k jeho klíčovým postavám.

Největší Brücknerův signál

„Má od něj spoustu tréninkových metod. Samozřejmě výborné standardky,“ vypočítává. Vždyť Šilhavý Brücknerovi asistoval šest let. „Pořád nějaké standardní situace zkoušíme. Vždy před zápasovým tréninkem vymýšlíme, co bychom zkusili nového,“ prozradil zase jednou coby kapitán Liberce Radoslav Kováč .

V zápase Slovanu s Ostravou na jaře 2014 se to projevilo ukázkově! Slovan kopal volný přímý kop, ale místo střely Marek Jarolím nahrál podél zdi přesně na Josefa Šurala , jenž z úhlu mířil ideálně ke vzdálenější tyči. Podobně vstřelil gól Slovensku Jan Koller v kvalifikaci na EURO 2008. „Byl to takový největší signál trenéra Brücknera,“ liboval si po výhře Šilhavý, jenž na podzim oslaví 55. narozeniny.

Jaroslav Šilhavý se svým trenérským guru Karlem Brücknerem v roce 2002Foto Jaroslav Legner (Sport)

„A hodně podobné má s Brücknerem předzápasové tréninky, takovou volnější hru, kde má každý hráč možnost se projevit a ukázat určitou nadstavbu, což on sleduje,“ vysvětluje Štajner.

Ale víte, s kým si Šilhavý sám připadá nejvíce podobný? „Viděl bych to na Víťu Lavičku, je to kamarád, mám k němu blízko i věkově,“ prozradil před pěti lety. Oba ve fotbalovém prostředí platí za vyhlášené gentlemany.

Problém? Přílišná laskavost

„Jeho morální vlastnosti můžu ocenit, vždy jsme spolu vycházeli výborně,“ poznamenává Jan Nezmar, jeden z mistrů 2012.

A tady se dostáváme k možnému Šilhavého handicapu. Když je potřeba, zařvat umí, v tom problém není, shodují se všichni. S každým se snaží jednat po dobrém a něco umí i prominout, což se však někdy nemusí vyplatit. Obzvlášť když v kabině narazíte na hráče, který trenérovy dobroty může zneužít.

„Jenže v momentě, kdy je problém, musíte být důsledný a to špatné ořezat. A v tom by mohl být u něj problém,“ prozrazuje člověk, který Šilhavého dobře poznal, chce ovšem zůstat v anonymitě.

V tomto ohledu se však Šilhavý vhodně doplňuje s asistenty Jiřím Chytrým a Milanem Veselým, kteří ho věrně provází od liberecké štace a nejinak tomu je i v Edenu. Roli „toho zlého“ plní trenér gólmanů Veselý. „Tak to funguje jednoznačně. Potřebné emoce tomu dávám já, Jarda jako šéf to koriguje a Jirka je diplomat,“ připustil před rokem Veselý.

To ještě trojice netušila, že pro ně jablonecká štace za sedm měsíců skončí. Znamenat však může vzhledem k sešívané budoucnosti velkou zkušenost. „Možná že v některých chvílích a ohledech by si hráči tvrdší ruku zasloužili. To je však jedna z věcí, které si člověk vyhodnocuje a bere si to dál do své budoucnosti,“ přiznal po vyhazovu ze Střelnice Šilhavý.

Nový trenér Slavie Šilhavý: Po hráčích budu chtít, aby změnili svůj přístup a myšlení
Video se připravuje ...

Vyvolení mají na hřišti volnost

Rád se také spoléhá na své vyvolené. Ostatně mistrovskou sezonu odehrál prakticky s dvanácti třinácti hráči. U Nisy mu občas vytýkali jistou opatrnost, až konzervativnost. Když jednou chyběl pravý obránce Ondřej Kušnír, kouč upřednostnil místo Vladimíra Coufala raději Martina Frýdka, jenž na této pozici nikdy nehrál.

„Trenér mi naznačoval, že budu hrát, ale na předzápasové rozcvičce se to beze slova změnilo a já utkání proseděl na lavičce… Upřednostňoval zkušenější hráče, což mu však vůbec nezazlívám, měl prostě svou vizi,“ zavzpomínal před časem Coufal.

Slávistický trenér jaroslav Šilhavý v debatě s Jasminem Ščukem
Slávistický trenér jaroslav Šilhavý v debatě s Jasminem Ščukem

„Když se daří, hraje to stále s jedenácti lidmi,“ přikyvuje Štajner, jenž byl mezi vyvolenými a jemuž vyhovovala další věc. „Když mají hráči kvalitu, nechá je hrát dopředu a nezatěžuje je přílišnými úkoly, hráči mají na hřišti volnost,“ připouští „Štajny“.

A jaký herní styl tedy vyznává? Když je potřeba, řídil se zásadou, že účel světí prostředky, třeba v Evropské lize proti silnějším celkům. „Pokud však bude mít hráče schopné soupeře přehrávat, určitě bude chtít hrát konstruktivní a ofenzivní fotbal,“ myslí si jeden z jeho bývalých hráčů. Takový kádr ve Slavii v čele s Ginem van Kesselem nepochybně má. První křest ho čeká už dnes v Teplicích...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud