8. prosince 2016 • 10:33

Velká zpráva pro Slavii! Čínští majitelé koupili Eden, naznačil Tvrdík

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čínští majitelé fotbalové Slavie jsou již blízko k převzetí vlastnictví stadionu v Edenu, do něhož hodlala společnost CEFC investovat 50 milionů eur a vybudovat tak národní stánek. Na twitterovém účtu to naznačil předseda představenstva pražského klubu a zástupce čínské skupiny Jaroslav Tvrdík. Podle mluvčího firmy CEFC je hotová finální dohoda a probíhají závěrečné právní a formální náležitosti.



"Dnes se konečně podařilo vytvořit SK Slavia Praha zázemí, které k bojům o přední pozice ve středoevropském fotbale potřebuje. Velká radost. Dnešek bude jednou ve slávistickém muzeu," napsal bývalý ministr obrany Tvrdík na sociální síti.

CEFC již úspěšně provedla kompletní audit, který předchází převzetí. "Můžeme potvrdit, že byla vypořádána rozhodující část technicko-právních předpokladů celé transakce. V rámci této etapy byla také dosažena finální dohoda mezi kupujícím a prodávajícím. Dokončení transakce je nyní již jen záležitostí právních a formálních náležitostí," sdělil ČTK Pavel Bednář z tiskového oddělení CEFC. "Jsme nyní přesvědčeni, že klub a stadion budou mít stejného majitele," řekl ČTK Bednář.

O tom, že se společnost CEFC, která již drží téměř kompletní balík akcií Slavie, chystá odkoupit i stadion, se mluví od března. Tehdy v rámci žofínského ekonomického fóra uzavřela dohodu s dosavadním vlastníkem, jímž je akciová společnost Eden Arena. Původně mělo jít o 70 procent akcií s tím, že v následujících pěti letech CEFC investuje do stadionu 49,6 milionu eur (asi 1,34 miliardy korun). Podle informací ČTK by však CEFC nyní měla odkoupit 100 procent akcií.

Dalším účastníkem dohody je stavební firma Beijing Municipal & Bridge Corporation, která by zřejmě měla provést rekonstrukci. Předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta naznačoval, že by se z Edenu mohl stát Národní stadion. Hovořil o zvýšení tribun o jedno patro a rozšíření kapacity na 30 tisíc míst.

Vlastníkem stadionu byl po uvedení do provozu v květnu 2008 nejprve investor společnost E Side Property Limited. V říjnu 2011 se stala většinovým majitelem stadionu investiční skupina Natland, která předtím ovládla i klub. Společnost převzala dosavadního majitele firmu E Side Property v rámci vyrovnání s podnikatelem Vladimírem Kroužeckým.

Slavia otevřela Eden pro fanoušky: Muzeum, vtipná tiskovka a přišly i legendy
Video se připravuje ...

V červenci 2012 Natland prodal osmdesátiprocentní podíl ve společnosti Eden Sport Investments, která prostřednictvím E Side Property vlastnila arénu. Novým vlastníkem se stala společnost Kingwater Holdings Limited, kterou oficiálně reprezentoval advokát Václav Slavíček. Ten po dohodě s hlavními věřiteli převedl stadion v Edenu pod akciovou společnost Vinet.

S transakcí ale nesouhlasila radnice Prahy 10, která v minulosti investovala do dluhopisů E Side Property. Změny pak pokračovaly a v současnosti stadion provozuje akciová společnost Eden Arena. Nejasné vlastnictví stadionu bylo terčem kritiky i zdrojem obav mnohých fanoušků klubu.

Společnost CEFC letos do Slavie investovala 300 milionů korun, které byly z velké části určeny na nákup posil. Vyplývá to z výroční zprávy pro valnou hromadu. Hospodaření v sezoně 2015/16 skončilo ztrátou 117 milionů korun, ale klub unikl insolvenci a zbavil se dluhů.

CELÝ SESTŘIH: Zlín - Slavia 0:4. Hosté přezimují na druhém místě
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud