Michal Koštuřík
14. února 2017 • 18:08

Past na Slavii? Jihlavský trenér Michal Bílek hraje na tři obránce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

První jarní soupeř Slavie nemíní jet do Edenu na porážku. Zachraňující se Jihlava chystá na své soky překvapení, systém 3-5-2. Tohle rozestavení piloval Bílkův soubor v přípravě, nastoupil s ním i v generálce v Liberci (2:2). „Ale netvrdím, že tak budeme hrát pokaždé,“ uvedl dnes kouč Michal Bílek.



Proti adeptovi na titul však zřejmě novou variantu vytasí. Přesto, že mu bude v sobotu chybět kvůli žlutým kartám důležitý obránce Antonín Rosa. Zastoupí ho nejspíš devatenáctiletý David Štěpánek.

Co vedlo Bílka k sázce na tři zadáky v řadě, pět záložníků a dva útočníky? V první řadě pohled do kádru a nutnost zajistit defenzivu. „Máme poměrně dost stoperů a tohle rozestavení se mi zdá pevnější směrem dozadu. Líbilo se mi to. Dokážete se včas vrátit a hraje se na dva útočníky, takže je to v ofenzivě pro soupeře nepříjemnější,“ vysvětlil bývalý reprezentační kouč, jenž se hodlá s Vysočinou vyhrabat z předposledního místa.

I díky přeskupení řad. Změna rozestavení také znamená přesun některých hráčů. Kapitán Lukáš Vaculík, Ekvádorec Augusto Batioja či Lotyš Dávis Ikaunieks opustili křídelní prostory. První dva nastupují ve středu jako ofenzivní záložníci, ovšem místo v sestavě ani jeden z nich jisté nemá. Na pravý kraj počítá Bílek s nováčkem Martinem Novým z Jablonce.

Ligový podzim v 60 sekundách: Vysočina Jihlava
Video se připravuje ...

„Může hrát nalevo i ve středu zálohy, což nám v přípravě ukázal. Má velmi dobrou techniku, umí zahrávat standardky,“ ocenil přínos posily z Jablonce. „V roli halfbeka musí být hráč s velmi dobrou fyzickou kondicí, který bude jezdit nahoru dolů,“ doplnil kouč.

Střelec Ikaunieks se pro změnu přesunul z levé zálohy do útoku. A sedí mu to, v zimě exceloval sedmi góly! Další hroťák Michael Rabušic přidal šest kousků. Další střelci se trefili maximálně jednou. „Potřebujeme útočníka, který dá za sezonu aspoň deset gólů,“ podotkl Bílek, jenž věří i ve střelecké procitnutí ofenzivního záložníka Petra Hronka.

Trenér nebyl šťastný, že klub zrušil soustředění v Turecku, ale výkon v generálce mu spravil náladu. „Mužstvo ukázalo sílu. Jsem přesvědčený, že na záchranu má. Doufám, že podobný výkon podáme i na Slavii,“ přál si.

Radost má i z vyprazdňující se marodky. Na ní zůstal de facto jen mladý Čestmír Vitásek. Naplno už trénují zkušení Milan Mišůn či Lukáš Zoubele. „Nejhůř jsem na tom já, mám problémy s achilovkou,“ usmál se Bílek před cestou na Slavii.

Zkusí tam loupit? Odhodlání na týmu vidí. „Věříme si, nepojedeme odevzdaní,“ ujistil.

Anketa mezi redaktory: Šlágr Jara? Plzeň se Slavií, ale i derby
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud