Jonáš Bartoš
15. února 2017 • 10:28

Nový plzeňský Horváth? Ivanschitz to má nastavené jinak, tvrdí Šádek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z plzeňských posil dostane na startu jara nejvíc prostoru, pravděpodobně jako jediný z nových tváří začne proti Příbrami v základní sestavě. Andreas Ivanschitz se může stát největší osobností ePojisteni.cz ligy, klíčem k plzeňské obhajobě a jakýmsi „novým Horváthem“. Nebo taky ne, pokud rakouský bard přechod do Česka nezvládne. „Pevně věřím, že už je připravený,“ uvedl plzeňský generální ředitel Adolf Šádek.



Od Ivanschitze si v Plzni hodně slibují. Levonohý záložník zabral místo podhrotota, odkud by měl dirigovat západočeské útoky. Vyniká kvalitní rozehrávkou, standardními situacemi i střelbou, nebojí se sám tlačit do koncovky. Navíc působí jako vzorný profesionál, vyklidněný táta od rodiny, který ví, co od života a zbytku fotbalové kariéry chce.

„Přichází s výborným PR, hodně od něj očekáváme. Aby to potvrdil, musí frajer nejdřív něco ukázat na hřišti,“ upozornil generální ředitel Viktorie Plzeň Adolf Šádek.

Někdejší kapitán rakouské reprezentace okusí českou ligu v pokročilém fotbalovém věku. Ve Štruncových sadech věří, že by na hřišti mohl napodobit vůdcovské schopnosti, kterými mužstvo řídil Pavel Horváth.

Chceme Slavii vrátit bůra, shodují se Paclík se Šádkem
Video se připravuje ...

„Morálně jsou naprosto odlišní. Pavlovi se nemůže rovnat v podstatě vůbec nikdo, jsou jako černá - bíla. Andy to má nastavené maličko jinak, než to měl Pavel. To byl výjimečný fotbalista, tím ale neříkám, že jím u nás nebude Andreas. Má za sebou výborné věci, ale kvalitu musí ukázat v české lize,“ zopakoval Šádek.

„Jsou totálně odlišní, jako lidé i jako fotbalisté,“ souhlasil se svým nadřízeným trenér Roman Pivarník.

Ivanschitz se k mužstvu připojil v průběhu přípravy, po návratu z USA (nastupoval za Seattle Sounders) musel dohnat tréninkové manko. Odehrál většinu testovacích zápasů, aby si co nejvíc přivykl na nové spoluhráče. Vynikal při standardních situacích, v kombinaci to ale leckdy vázlo.

„Jako nový hráč musíte zapomenout na minulost a znovu ukázat kvalitu. Pavel měl fotbal postavený trošku jinak, Andy dokáže balony vyvážet a víc s míčem běhat. Pavel hrál o pozici níž, režíroval a přenášel hru. V tom se liší, fotbal se také změnil,“ srovnal Ivanschitze se svým současným asistentem a plzeňskou legendou zkušený trenér.

Cíl je jasně daný, hlásí před jarem Hubník. S Plzní chce titul
Video se připravuje ...

Zkušený záložník plní na západě Čech i průkopnickou roli. Je prvním hráčem z Rakouska, nemluví česky ani slovensky, tedy jazyky, které vládnou v plzeňské kabině. „Je to velká posila. Snažíme se mu v kabině i na hřišti pomoct, pro něj také nebylo jednoduché přijít z ciziny do Čech,“ pravil kapitán Roman Hubník.

Klub si od fotbalového světoběžníka slibuje, že v případě zdařilého angažmá by mohl v Plzni otevřít dveře dalším zahraničním akvizicím. „Může se stát, že se jen potřeboval vrátit do Evropy a už sem k nám nikdo takový nepůjde,“ zamyslel se Šádek.

„Jeho přístup k fotbalu a životu je vzorový, slyšel jsem to i od Pospěcha nebo kluků, co s ním byli ve Španělsku. Je otázka, jestli se mu to u nás povede, bude platný a v lize bude výrazně vidět. Pak se může stát, že sem bude chodit víc hráčů třeba z polské ligy,“ uzavřel.

Pivarník: Ivanschitz kope standardky výborně. Je jimi známý, proto přišel
Video se připravuje ...

Plzeňská zimní posila Andreas Ivanschitz navlékl v zápase s Dacií Kišiněv kapitánskou pásku
Plzeňská zimní posila Andreas Ivanschitz navlékl v zápase s Dacií Kišiněv kapitánskou pásku

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud