Štěpán Filípek
31. května 2017 • 09:17

Schůzka na nejvyšší úrovni: s Berbrem měl jednat Křetínský i Tvrdík

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chystalo se vyjednávání s dalekosáhlými důsledky pro budoucnost českého fotbalu. Dnes, dva dny před páteční valnou hromadou fotbalové asociace, která bude volit nové vedení, se měla uskutečnit schůzka klíčových aktérů. Včetně dvou mužů, kteří jdou proti sobě: místopředsedy FAČR Romana Berbra a šéfa pražské Slavie Jaroslava Tvrdíka. Ten je nejhlasitějším odpůrcem Berbra a jeho lidí ve fotbalové vládě. Jenže na setkání nakonec podle posledních informací nedojde. 



Na jedné straně kontroverzní fotbalový boss Berbr a další místopředseda asociace Zdeněk Zlámal, dva představitelé výkonnostního fotbalu. Proti nim těžké váhy zastupující kluby: majitel Sparty Daniel Křetínský a nejvyšší muž Slavie Tvrdík. Plus Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace. Taková exkluzivní společnost si měla sednout k jednomu stolu.

Poté, co o setkání informoval server iSport.cz, však někteří z fotbalových šéfů svou účast stáhli. To, že nedorazí, potvrdil hlavně sám Berbr. „Žádnou schůzku s kluby nemám. Nechápu, co bych měl řešit. Přijdu až na valnou hromadu,“ uvedl pro iSport.cz.

Co by se mělo řešit, je přitom zjevné. Ve hře je nový předseda FAČR i obsazení dalších postů – a Berbrova pozice. To, zda bude nadále patřit do fotbalové generality, nebo se stáhne. Za favorita na šéfa asociace je považován nynější generální ředitel asociační marketingové agentury STES Martin Malík. Spolu s ním podali kandidaturu šéf Ondrášovky Libor Duba a fotbalový diplomat a funkcionář Petr Fousek.

Nedvěd o volbě předsedy FAČR: Je třeba mít vůdce a nějakým směrem fotbal vést
Video se připravuje ...

Berbr má při tom na volby zásadní vliv: je znám ovládáním nižších soutěží a díky armádě bývalých i stále aktivních sudích také mnoha okresních a krajských svazů, čímž si zajišťuje poslušnost delegátů na valných hromadách. Jeho další působení v čele fotbalu veřejně nejrazantněji a opakovaně odmítl Tvrdík, jenž naposledy nadhodil možnost, že pokud bude zvoleno „Berbrovo vedení FAČR“, jím zastupovaná čínská společnost CEFC ukončí podporu českých fotbalových reprezentací. Ta činí cca 22 milionů korun ročně. 

Na dnešek se plánovalo, že se Tvrdík setká s Berbrem tváří v tvář. To Křetínský s ním z pověření ligových klubů jednal už před více než dvěma týdny, aniž by to veřejně komentoval. Berbr druhý den prohlásil, že nebude kandidovat na nejvyšší post, ale jen na svou stávající funkci místopředsedy. „Vycházíme spolu velmi dobře. On má úžasnou mluvu, mělo to velký vliv,“ uvedl na Křetínského adresu. A začala se šířit zpráva, že další shoda panuje v tom, že šéfem FAČR bude Malík coby průsečík zájmů Sparty či Plzně, šéfa LFA Svobody i Berbra. Respektive jako muž doporučený z vazební věznice stávajícím šéfem FAČR Miroslavem Peltou obviněným z dotačních podvodů.

Berbr: Na předsedu kandidovat nebudu, má osoba je vnímána kontroverzně
Video se připravuje ...

Konečným cílem, který na dvoustranném jednání zazněl, však bylo a i nadále zůstalo to, aby Berbr vůbec nefiguroval ve výkonném výboru. A tento požadavek se měl zopakovat na dnešním setkání. Scénářů dalšího postupu je nyní několik, závisí na Berbrově celkovém postoji, stejně jako na tom, nakolik jednotné budou kluby první a druhé ligy, především Sparta a Slavie, jež si naplánovaly setkání ve čtvrtek.

Páteční valná hromada pak může určit nového předsedu (Malíka), nebo také skončit patem, nezvolením žádného z kandidátů. Pokud by dopředu nedošlo k celkově dohodě, druhý postup a odložení voleb o půl roku by podle informací serveru iSport.cz preferovala Slavia, jež se spolu s několika dalšími kluby postavila za Fouskovu kandidaturu.

Roman Berbr a Daniel Křetínský spolu usednou k jednomu stolu
Roman Berbr a Daniel Křetínský spolu usednou k jednomu stolu

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud