Jan Podroužek
14. července 2017 • 04:57

Danny jako Messi a Ronaldo? Ne, posile Slavie hlídají daně právníci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nechtěl dopadnout jako Cristiano Ronaldo nebo Lionel Messi. Na obří fotbalové hvězdy před časem prasklo, že mají díry v daňových přiznáních. Proto si slávistická posila Danny najala pražské advokáty a uzavřela s nimi smlouvy na právní a daňové služby. „Je třeba si na tyto věci dávat pozor,“ říká Milan Fric z kanceláře PwC Legal, která kvůli těmto věcem portugalského záložníka od minulého týdne zastupuje.



Přišel, aby hrál fotbal. Aby Slavii pomohl do Ligy mistrů, nebo aspoň do Evropské ligy. Ale to neznamená, že si nemusí hlídat věci jako každý klempíř nebo truhlář, co si vydělává sám na sebe. Danny si dává bacha na daně.

Vedle hráčské smlouvy se Slavií uzavřel další spolupráci i s pražskou advokátní kanceláří. Spojil se s PricewaterhouseCoopers Legal, která v minulosti mimo jiné zajišťovala například i marketingový kontrakt pro basketbalistu NBA Tomáše Satoranského.

„Zabýváme se i sportovním právem a zastupujeme řadu sportovců. Naším odborníkem na tuto problematiku je Milan Fric, který sám v minulosti působil ve vedení profesionálního fotbalového klubu,“ říká Bořivoj Líbal, řídící partner v PwC Legal.

Dannyho motivací je ochránit si příjmy a zároveň nepřekračovat zákon. To znamená, aby přesně věděl, kolik jako živnostník musí odvádět, tedy nepřehlédnout především daň z příjmů a sociální a zdravotní pojištění.

Do nepříjemných starostí kvůli těmto věcem se na konci minulého roku dostal i útočník Sparty David Lafata . Spor se týkal uplatnění daňového paušálu pro živnostníky, zatímco stát klasifikoval profesionální sportovce jako nezávislé povolání. Lafata si z příjmů odepisoval jako živnostník šedesát procent, zatímco stát mu chtěl vyměřit daňové penále, protože si měl odepisovat jen čtyřicet. Soud v Brně dal ale kanonýrovi Letenských za pravdu.

„Byla to Dannyho velká priorita se těmto starostem vyhnout. V minulosti to byl celkem marginální problém, ale hráči by si měli i na případu Davida Lafaty uvědomovat, že je třeba si na to dávat velký pozor,“ říká Milan Fric, který v PwC spolupracuje s Bořivojem Líbalem a v předešlých letech působil ve vedení tehdy ještě ligového klubu Baník Most.

Portugalská posila uzavřela s advokátní kanceláří dvě smlouvy – jednu o poskytování právních služeb a druhá se týká právě daňového poradenství.

O hráčovy peníze jako takové se mu přitom pražští právníci nestarají. Na to má Danny přímo svého bankéře v Portugalsku.

„My mu jen děláme servis, aby znal svoje práva, aby věděl, co se od něho čeká a co může čekat,“ říká Fric.

A když má člověk finance v cajku, může pak hrát jako z partesu.

Další zajímavosti nejen ze světa fotbalu najdete v pátečním vydání deníku Sport. Elektronickou verzi si můžete přečíst ZDE>>>

Titulní strana pátečního vydání deníku SportFoto sport

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Slávista Danny bude nosit na dresu sedmičku
Slávista Danny bude nosit na dresu sedmičku

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud