Jan Podroužek
2. března 2012 • 11:53

ČESKÝ FOTBAL: Jak po zimě levně na trávníky? Se starým plotem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouhá zima dala fotbalovým pažitům pořádně zakouřit. Bez ohledu na úroveň soutěže se s mnohdy nákladnými rekonstrukcemi před začátkem jarní sezony musí porovnat každý klub, chce-li se chlubit slušným porostem. Deník Sport ale přináší pár rad, jak si poradit i v situaci, kdy mají týmy v měšci téměř vakuum.



Jsou čtyři kroky, díky kterým připravíte hřiště na jaro do slušné formy a nerozhazujete přitom nehorázné sumy. Pořád ale platí, že s plochou taky nemusíte dělat vůbec nic.

„Dá se na tom jaro odehrát, i když se tomu nevěnujete, ale nečekejte, že budete hrát na trávě,“ říká Zdeněk Bílek, správce pažitu na Viktorii Žižkov, který pro Sport okomentoval jarní probouzení trávníku.

Krok č. 1 – uválcovat!
„Válec je věc, kterou mají k dispozici všechny kluby. Vždyť na vesnicích se nedělá nic jiného, než že se válcuje. Nesmíte na trávník ale vletět dřív, než po roztátí trochu vyschne, jinak byste ho pomačkali. Ideální je počkat, až se počasí bude pohybovat pravidelně nad pěti stupni Celsia. Hřiště ale neválcujte často, jednou měsíčně stačí, jinak by se mohly objevit hrboly, protože plac je na každém místě jinak tvrdý.“
Cena: náklady za naftu

Krok č. 2 – vyčesat!
„Nepotřebujete žádné speciality, jen za traktor zahákněte například starý rám plotu, zatěžkejte ho a hřiště přejeďte. Zbavíte tím trávník stařešiny, mrtvé trávy, která by jinak uzavřela vegetační plochu a nešel by do ní vzduch.“
Cena: náklady za naftu

Krok č. 3 – pohnojit!
„Ideální je poprvé zahnojit v období, jako je tohle, tedy na přelomu února a března. Stačí bohatě, když použijete ledek 27, hnojivo, které je pro kluby cenově nejdostupnější. První pohnojení by mělo být tak 200 až 250 kilo, pak stačí maximálně jednou měsíčně 100 až 125 kilo na povzbuzení.“
Cena: Zhruba 3500 Kč první zahnojení, další cca 1250 Kč

Krok č. 4 – kropit!
„Jakmile zahnojíte ledkem, je třeba to zakropit tak padesáti kubíky vody. Tohle hnojivo je totiž dost agresivní, a kdybyste ho nezalili, spálí vám to trávu. Zalévejte s citem, stačí dvakrát týdně, čtyřicet minut vyjde tak na těch padesát kubíků. Nejlepší je to večer nebo brzy ráno, aby měl trávník čas vodu vstřebat.“
Cena: cca 3500 Kč za jedno kropení

Nadstandardní služby

Kluby mohou využívat kvalitnější trávníková hnojiva, která jsou určena speciálně k hnojení fotbalových hřišť nebo golfových trávníků. Jeden pytel po 25 kg vyjde zhruba na 700 korun.

Vertikutátor – vzhledem připomíná menší sekačku na zahradu, je nezbytný pro odstraňování plsti z trávníku, aby se hřiště opět provzdušnilo. Jsou dva druhy – elektrický (cca 4000 Kč), spalovací (cca 14 000 Kč)

Aerifikátory Verti-Drain – nesené nebo tažené provzdušňovače travnatých sportovních ploch, pro rozrušení zhutněné půdy, vytvoření lepších podmínek pro růst trávy, rychlejší vsakování vody, připomínají klasické sekačky nebo menší traktory. Jejich cena se pohybuje od 200 000 Kč výš.

Kluby si ale mohou objednat tzv. subdodávku, tedy nemusí Verti-Drain vlastnit, ale firma jim může za pět až deset procent ceny stroje aerifikaci (údržbová práce, kdy se mechanicky propichuje půda hroty přibližně do hloubky 60 až 80 mm) provést.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud