Jan Podroužek
29. srpna 2012 • 14:05

Kanonýr Hlučína Martin Hanus: Vyhrál maltskou ligu, klub ho miloval

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O víkendu zařídil pro svůj Hlučín skvělým výkonem remízu. V utkání moravské třetí ligy dokázal Martin Hanus hattrickem odpovědět na totožný počin břeclavského útočníka a narodil se výsledek 3:3. 36letý Hanus ale tenhle štyk nepřeceňuje. Je to profík, který zářil v maltské první lize. S týmem Victoria Hotspurs vybojoval titul, stal se králem střelců i nejlépe hodnocený hráč soutěže!



Nosili ho na rukou. Vedení klubu, fanoušci, všichni kolem Victorie Hotspurs ho chovali v úctě. Říkali o něm, že je to nejlepší cizinec, který se kdy proběhnul v jejich dresu.

Martin Hanus vytesal skvělými výkony během dvouletého působení své jméno do maltské skály. „Byla to báječná a ještě k tomu placená dovolená,“ říká o svém exotickém angažmá zkušený útočník.

V Hlučíně paběrkoval mezi druhou a třetí ligou. Válel, ale s týmem se ne a ne trvaleji usadit ve druhém nejlepším sledu fotbalového Česka. Až mu jeho spoluhráč, který na Maltě několik let působil, naservíroval netradiční angažmá.

„Říkal mi, že ve Victorii potřebují útočníka. Dal jim můj telefon a já se s nimi domluvil,“ popisuje začátek skoro hollywoodského džobu.

Netušil, do čeho jde. Neuměl ani slovo anglicky, přitom v týmu se to míhalo Brazilci, Argentinci a Nigerijci. Úřední jazyk klubu doháněl na internetu, listoval slovníkem. „První rok byl v tomhle ohledu těžký, ale pochytával jsem něco od spoluhráčů. Dost mi pomohli,“ vypráví Hanus.

Těžký? Vůbec to tak nezní, když se podíváte na jeho statistiky v úvodní sezoně. Dal 27 branek a stal se králem střelců, k tomu vyhrál i cenu nejlépe hodnoceného hráče soutěže. A to po něm vedení žádalo, aby nastřílel alespoň deset branek.

„Říkali, že to by bylo úplně super,“ vrací se ve vzpomínkách a vybavuje si svůj nejlepší zápas v červenobílém dresu.

„Tehdy jsme o poločase prohrávali 0:4. Já dal ve druhém čtyři branky, přičemž jsem vyrovnával na 4:4 87. minutě. Bylo to něco úžasného. O bod jsme ale nakonec přišli v nastavení a prohráli 4:5. Spoustu lidí by bylo zklamaných, ale já si to parádně užil. Byl to skvělý zápas.“

Hanus vedení i fandy ve městě úplně uhranul. Oslovovali ho na ulicích, stal se skutečnou hvězdou. „Klub mi zařídil všechno, co jsem potřeboval. Dostal jsem byt na malé skalce s výhledem na moře, auto. V ničem nebyl problém.“

Druhý rok byl ale ještě lepší. S týmem získal ligový titul – jedenáctý v historii Victorie Hotspurs. Primát se vrátil do klubu po devíti letech. Jenže po úspěšné sezoně dal Hanus mužstvu vale. Hlučín se vrátil po letech strávených ve třetí lize zpátky do druhé a kanonýrovi se zachtělo domů za přítelkyní a za českým profesionálním fotbalem.

Victoria ale z jeho života nezmizela. Z klubu je pryč třetí sezonu, pořád mu ale chodí emaily a drnčí telefon, aby se na Maltu vrátil. „Je hezké, když vám dávají najevo, jak si vaší práce váží. Volali mi i před touhle sezonou, ale odmítám. Ty dva roky stačily, teď jsem tady,“ říká Hanus.

I v Česku ale vede hvězdný život. Majitel hlučínského klubu Lumír Kot ho přivedl do kádru Kubina Teamu – mužstva nablýskaného fotbalovými a hokejovými esy.

„Jednou mi řekl, abych si šel s nimi zahrát. Prý tam potřebovali taky nějaké pořádné fotbalisty,“ vypráví Hanus, který v družstvu, které v létě hrává přátelské fotbalové turnaje, stojí vedle Radka Látala, Pavla Srníčka, Marka Malíka, Jakuba Voráčka nebo Pavla Kubiny.

„S ním jsem uzavřel dohodu. Když dám v téhle sezoně za Hlučín ve třetí lize dvacet branek, začne Pavel sponzorovat klub. Musím je dát!“ povzbuzuje se.
Třeba jich nasází jako před čtyřmi lety na Maltě…

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud