Martin Mls
26. března 2017 • 12:45

Český Juventus? Sokol Jarcová si nadělil znak, který vám bude povědomý

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Znáte Jarcovou? Pokud ne, vězte, že ji najdete pod Hostýnskými vrchy kousek od Valašského Meziříčí. V dědině o 800 obyvatelích narazíte i na fotbal. Místní Sokol letos slaví 70 let od založení a k narozeninám si nadělil originální dárek: zbrusu nové logo. Dlouho žádné neměli, vystačili si jen se znakem obce.



Stačí jeden letmý pohled a ve tvaru písmen TJ uvidíte podobnost s novým znakem Juventusu Turín. Záměr, nebo náhoda? „Nechali jsme se inspirovat,“ přiznává Tomáš Drábek, předseda Sokola.

Juventus zkraje roku překvapil škrtnutím letité klasiky s černobílými pruhy a býkem, místo nich používá dvě bílá písmena J v černém poli. Polovina fotbalové planety chválila italského obra za odvahu, polovina ho vyplísnila za pošlapání tradice a údajné kopírování loga někdejší švédské tenisové hvězdy Robina Söderlinga.

Od 32násobného italského mistra zpátky do Jarcové, kde se hraje okresní přebor. Pro předsedu Drábka je nové logo tak trochu intimní záležitost: „Juventus mi přirostl k srdci už v dětství. Když jsem začínal s fotbalem, mým vzorem byl Zbigniew Boniek a jeho číslo 11 mě provázelo celou hráčskou kariérou.“

A ještě jedna souvislost: iuventus v latině znamená mládež. „Právě s mládeží se v Jarcové snažíme druhým rokem intenzivně pracovat,“ vysvětluje Drábek, jenž s designérem Petrem Zenklem ladil logo dva měsíce. „Původně jsme měli asi sedm sad, z kterých jsme nakonec vybrali dvě. Z mého pohledu u nás v Jarcové všichni hodnotili nové logo velmi kladně, aniž by v něm viděli podobnost se znakem Juventusu.“

Mimochodem, starý symbol Juventusu inspiroval mládežnickou akademii Juventus Žilina, na Slovensku do loga přidali jen trochu zelené a znak města. O obecní barvy červenou a zelenou se opírá i nový symbol Sokola Jarcová.

Má nové logo motivovat hráče k lepším výkonům a upevnit jejich vztah ke klubu? Odpovídá předseda Drábek: „Z mého pohledu se nové logo stalo motivačním až teď, když ho sportovní veřejnost srovnává s logem Juve.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud