Karel Häring
15. února 2012 • 04:00

Do Plzně přijíždí hvězdný Raúl: Pan střelec, který spí jak poleno

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PLZEŇ - SCHALKE ČTVRTEK 19:00 | Za útočníka mají mluvit góly. Za Raúla Gonzáleze Blanka přímo řvou. Nejlepší střelec historie Realu Madrid i evropských pohárů a největší hvězda Schalke 04 dnes přijede do Plzně. Jak se dá jeden z nejlepších kanonýrů všech dob ubránit?



Ještě v pondělí přicházely z Německa zprávy, že ho trápí zranění. Včera už Raúl s týmem Schalke 04 trénoval a tak se očekává, že pro zítřejší úvodní utkání 1. kola vyřazovací části Evropské ligy na půdě Plzně bude připraven.

Že se v něm skrývá cosi mimořádného, to už napověděla scénka z autobusu Realu, který jel koncem října 1994 k utkání v Zaragoze. Tehdejší kouč Jorge Valdano vzal s sebou sedmnáctiletého Raúla a během cesty se rozhodl, že za ním půjde a trochu ho před debutem uklidní.

„Představoval jsem si, jak bude nervózní. Jenže on spal tvrdě jako poleno. To ho charakterizuje, je to chladnokrevný vítěz,“ vzpomínal Valdano.

Tahle vlastnost mu pomohla k mnoha z 323 gólů, které nastřílel v 741 soutěžních zápasech za Real. Dalších 32 zásahů přidal v barvách Schalke (77 startů).

Čím je vlastně Raúl tak výjimečný? Legendární Johan Cruijff o něm jednou prohlásil: „Kdybych ho hodnotil, tak mu nedám deset bodů z deseti za žádnou z jeho vlastností, jenže on má všechno na osmičku.“

Syn velkého fanouška Atlétika Madrid skvěle ovládá levou i pravou nohu, umí se prosadit hlavou, navíc má perfektní výběr místa. Může nastupovat v útoku, v pozici za útočníkem, na San Bernabeu si vyzkoušel i roli levého křídla. Sám o sobě říká, že mu nejvíce vyhovuje role druhého forvarda, kdy se může volně pohybovat pod hrotem.

Španělský kanonýr opět řádil, proti Interu se trefil v obou zápasechFoto EPA

Cruijff to vystihl trefně, Jan Morávek, záložník Schalke momentálně hostující v Augsburgu, však v jedné položce nesouhlasí. „Za koncovku bych mu dal desítku. Umí pálit z těžkých pozic, levou, pravou.“

Mluví z něj vlastní zkušenosti. Přihrál Raúlovi na trefu, která byla později vyhlášena Gólem roku. „To ho přesně vystihuje. Ode mě to až tak super balon nebyl, jenže on předvedl fantastický lob,“ směje se Morávek a dokáže si představit, co zítra může čekat na obránce Viktorie.

Ti, kteří už zažili podobnou zkušenost, mohou vyprávět... Na své první setkání s Raúlem dodnes nezapomněl Tomáš Řepka. „Teď je ještě kvalitnější, než býval tehdy, kdy mu nebylo ani dvacet. Určitě byl jeden z těch opravdu nechutných útočníků. Pro beka jsou nejhorší hráči, kteří vědí, kam se postavit, a vždycky je to trefí.“
Raúl zažil pohadkový večerFoto EPA

Raúlovi bylo tehdy osmnáct, a přestože patřil v baráži o EURO hráčů do jednadvaceti let k nejmladším, zařídil ve strahovské odvetě dvěma góly postup Španělů. Řepka se na něm navíc vykartoval a ve 47. minutě dohrál.

Madridský rodák se poté v Česku objevil ještě několikrát. Už o půl roku později se vrátil se seniorskou reprezentací v rámci kvalifikace o MS 1998 (0:0), jeho poslední návštěva je stará víc než deset let – souvisí s památným duelem Sparty s Realem (2:3). Madrid sice vyhrál, ale Raúl se střelecky neprosadil.

Plzeň by zvýšila své naděje na překvapení, pokud by zítra nedovolila zapsat slavné jméno na listinu střelců. „Všichni víme, že je to skvělý útočník. Pokud dostane prostor v pokutovém území, dokáže rozhodnout zápasy.“

Bývalý trenér Realu Guus Hiddink o Raúlovi jednou prohlásil: „Je to hráč, kterého každý kouč touží mít v mužstvu.“ Platí to ale i opačně: trenéři soupeřových týmů by se mu nejraději vyhnuli.

Legendární útočník měl z gólu obrovskou radost
Legendární útočník měl z gólu obrovskou radost

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud