25. června 2014 • 04:20

Posila Švenger? Fanoušci Bohemky mu připomínají oplzlé gesto

Autor: sh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě se nezaskvěl zázračným zákrokem, ještě nepustil hloupý gól. Přesto brankář Milan Švenger, jenž přichází do Bohemians Praha 1905 ze Sparty na roční hostování, vzbuzuje značné emoce. Fanoušci připomínají šest let staré oplzlé gesto vůči nim, když chytal za Čáslav, zároveň oceňují jeho bohemácký původ, neboť otec Milan Švenger starší chytal v Ďolíčku v letech 1985–1987.



Rozčarování, protesty, rozhořčení, ale i tolerance, vítání, shovívavost, velké očekávání. Všechny tyto reakce vyvolalo oznámení, že do Bohemians Praha 1905 přichází ze Sparty brankář Milan Švenger, jenž by měl nahradit milovaného slávistického pohodáře Martina Berkovce.

„Emoce k fotbalu patří,“ nebojí se negativních reakcí sportovní ředitel Tomáš Požár. „Jsem přesvědčen, že to, co se v minulosti nepovedlo, vyřešíme ku prospěchu klubu,“ dodává.

Stalo se to v září 2008. Závěr už tak vyhecovaného klání v Čáslavi o druholigové čelo byl nesmírně dramatický. V nastaveném čase se trefil hráč hostí, rozhodčí Pavel Býma ale upozornil, že se bude hrát ještě dlouho.

Jakmile však domácí vyrovnali, okamžitě zápas ukončil. Rozvášněný bohemácký kotel rozdráždil k nepříčetnosti čáslavský brankář oplzlým gestem. Jmenoval se Milan Švenger a byl v druholigovém týmu na hostování ze Sparty.

Vzpomínka se okamžitě vrátila s jeho příchodem do vršovického Ďolíčku. „Švengerova děkovačka z Čáslavi je legendární,“ připomenul na klubovém webu Svatopluk Baťa, manažer pro komunikaci s fanoušky. Po lynčování posily však nevolá.

„Doneslo se ke mně, že má Švenger sám snahu tyhle historické škraloupy řešit a požádal nás o rozhovor, kde by se k tomu vyjádřil a omluvil. Tak uvidíme…“ ponechává prostor k dohodě. „Lidé se vyvíjejí, získávají zkušenosti. Věřím, že si Švenger naše fanoušky získá svými výkony,“ nebojí se dusivého ovzduší Ladislav Valášek, ředitel klubu.

Nová posila má totiž v sobě i vstřícnou minulost. Jeho otec stejného jména odchytal za Bohemians v letech 1985–1987 třiatřicet ligových zápasů, do fanoušků srdcí se zapsal skvělým výkonem v Poháru UEFA proti maďarskému Györu (4:1).

Milan Švenger na tréninku se svými novými spoluhráči.
Milan Švenger na tréninku se svými novými spoluhráči.

„I to samozřejmě vnímáme, minulost je různá,“ říká Požár, jenž rodinnou dynastii osobně dobře zná. „Rodiče mají při výchově velký vliv i co se týče klubismu,“ přidává se Ladislav Valášek. „Taťka tady zažil nejlepší roky svojí kariéry. Já jsem vlastně ještě pořádně ani nebyl na světě,“ uvědomuje si Švenger ml. tyto závazky.

Ostatně i on už něco pro Bohemians vykonal, aniž by ještě navlékl jejich dres. V dubnu 2008 si dal ve vypjatém střetnutí o záchranu v Gambrinus lize za Most (další hostování) v utkání s pražským klubem vlastní gól, čím pomohl k vítězství hostů 4:2. Nakonec sestoupily oba týmy, ale na tento počin se nezapomnělo.

„Věřím, že za rok budeme se Švengerovým angažováním všichni spokojeni,“ prorokuje Požár, že se Bohemians i díky sparťanskému brankáři opět v nejvyšší soutěži udrží.

Ve stopách otce! Brankář Švenger začal přípravu s Bohemians 1905
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud