6. listopadu 2010 • 21:13

Násilí na Bazalech: Slzný plyn přerušil utkání!

Autor:
Vstoupit do diskuse
14
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejdřív hustý dým z rachejtlí a dýmovnic. Potom policejní slzný plyn, který hromadně vyhnal dusící se fotbalisty i diváky ze hřiště i ochozů. Rozhodčí Dušan Možíš zápas Baníku s Plzní na dvacet minut přerušil. A nakonec otevřená válka mezi fanoušky a policisty u stadionu. „Myslel jsem, že začala třetí světová,“ hlesl jeden z účastníků ostré mely.



Fotbal v Ostravě dostal další těžkou ránu pod pás! Zápas Baníku s lídrem z Plzně jako by nikoho nezajímal. Do popředí se bohužel znovu dostalo násilí, hulváctví, primitivismus.

Vše začalo už v 8. minutě zápasu. Do plzeňského kotle začaly zpoza bran stadionu hromadně pršet hořící červené světlice a hustě kouřící dýmovnice. Z cesty podél Bazalů je podle všeho házeli nespokojení ostravští „fanoušci“, kteří tím nejspíš protestovali proti uzavření takzvané „tribuny chudých“.


Zástupci města totiž chtěli zakázat sledovat fotbal z chodníku vysoko nad stadionem, ze kterého je možné se dívat zadarmo. Ale toto prohlášení v týdnu před zápasem nakonec odvolali. Přesto jeden z členů ochranky poznamenal: „Zavřeli tribunu chudých, to se dalo čekat.“

Hřiště se ponořilo do husté mlhy, sudí Možíš hru na dvě minuty přerušil. Pak se hrálo dál, ovšem zpoza stadionu bylo slyšet hlasité rány policejních dělbuchů. A v 16. minutě začali hráči prchat ze hřiště. Ve vzduchu byl cítit štiplavý zápach slzného plynu, který policisté použili na rozehnání fanoušků před stadionem.

Utkání na Bazalech bylo přerušeno na dvacet minut Utkání na Bazalech bylo přerušeno na dvacet minutFoto Foto pro Sport: Aleš Krecl


Fotbalisté utíkali do šaten s hlavou zabořenou do dresů, mnuli si slzící oči. Někteří cestou padali na kolena, pomáhat jim museli lidé ze střídaček. Stejně tak se dusila i hromada fanoušků v ochozech. „Skupina fanoušků začala házet dýmovnice, došlo k poškození vozidel a potom i aktivnímu útoku na policisty,“ říkala policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Podle policejní mluvčí bylo použití slzného plynu nezbytně nutné. „Ano, protože tam byl aktivní útok na policisty. Pět osob při tom bylo zadrženo.“

Ještě ostřejší střet mezi výtržníky a policisty však teprve přišel. Třicet minut před koncem zápasu se ultras z baníkovského kotle začali hromadně přesunovat na cestu před hlavním vchodem. „Jdeme se bít, jdeme se bít!“ křičeli.

Pak se postavili policistům na koních a těžkooděncům. Další ohlušující dělbuchy, ostré rány obušky a látající kameny. Policisté rozvášněný dav postupně rozehnali a vytlačili daleko od stadionu i zaparkovaných aut. Řada výtržníků skončila v krvi i v poutech, několik aut bylo poničených.

„Zatím jsme eskortovali zhruba deset osob, ale situace se pořád vyvíjí, vypadá to, že tady budeme ještě dlouho,“ říkala policejní mluvčí Holčáková.

Vstoupit do diskuse
14

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud