Jan Podroužek
10. června 2014 • 14:26

Vzor pro český fotbal? Z Belgie jde po 17 letech dřiny strach

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsme u zrodu týmu, který je možná nejlepší v belgické historii. To není věta z roku 1986. A neběhá tu Jan Ceulemans ani Enzo Scifo. Je červen 2014. Hvězdy? Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku, Marouane Fellaini. A místní listy píšou, co vidí. Belgii na vrcholu národních dějin. Byla to sedmnáct let dlouhá makačka, která pořád pokračuje. A v Brazílii se má sklízet. Rudí ďáblové, svět se těší! A po revoluci ve výchově mládeže mohou sloužit za vzor i českému fotbalu.



Šmahem. Osm výher, dvě remízy. Takhle vyjela Belgie z kvalifi kačního béčka až na mistrovství světa. Přitom dostala jen čtyři góly. Vyděsila starý kontinent. Vyděsila svět. „Po individuální stránce jsou v Evropě lepší jen Němci a Španělé,“ prohlásil obránce rudých ďáblů Jan Vertonghen. Amen. Země uvnitř Beneluxu si vychovala zlatou generaci.

Začalo to před sedmnácti lety. Trio mužů v čele s koučem juniorů Markem van Geersomem hodilo na papír koncepci výchovy mládeže. „Bude to trvat roky, ale přijde to,“ zaznělo od iniciativy. Zavedli zpátky jednoduchá pravidla, díky kterým v Belgii vyrostli před třiceti lety Ceulemans, Scifo nebo Claesen.

Malé kluky šoupli na malé hřiště. Tomu uzpůsobili cvičení. Orientace na malém prostoru. Velké množství osobních soubojů. Technické dovednosti. Všechno šlo nahoru. „Hráči byli blízko brance, do které dávali góly, a zároveň blízko té, do které je dostávali,“ shrnuje Antonín Plachý, šéf trenérsko-metodického úseku na FAČR, který se belgickou výchovou zabýval.

Speciál iSport.cz k MS ve fotbale 2014 v Brazílii zde »

Fotbalisté Belgie při odletu na mistrovství světa do BrazílieFoto ČTK

„Před pěti šesti lety jsem několikrát viděl hrát jejich jednadvacítku. Vysoko nade všemi tam čněl Marouane Fellaini,“ připomíná záložníka s květákem na hlavě, který zářil v Evertonu a teď hraje v Manchesteru United.

Svaz pak po přijetí koncepce nastrkal peníze do výplat mládežnických trenérů. Všichni na plný úvazek. Všichni dostatečně kvalifi kovaní, aby vymodelovali fotbalistu 21. století. Právě touhle cestou prošli De Bruyne, Hazard, Witsel. Geniální technici, které jejich kluby potřebují. Nejsou jen kusovkami uvnitř mužstva. Mají frčky důležitých členů.

„Můj černý kůň turnaje. Budou výborní. Budou mít chuť,“ smekl před Belgií i trenér Němců Joachim Löw. Výstižné. Soubor Marka Wilmotse ještě nevyskočil nejvýš. Z jeho hráčů půjde neskrývaný hlad. Mladá dravost, kterou podtrhuje věkový průměr nominovaných do Brazílie. Lehce přes 25 let.

A Wilmots, bývalý výborný útočník, stojí na vrcholku. „Mládežničtí trenéři naučili tyhle hráče hrát fotbal, on to zase musí poskládat. Reagovat na týmovou chemii. On ví, co ti kluci budou potřebovat, ví, kam sáhnout,“ tvrdí Plachý.

Proto ho mladý záložník De Bruyne na slovo poslechl, když mu Wilmots radil vypakovat se na čas z Chelsea.

Nehrál. Tak po něm sáhl Wolfsburg. Dvaadvacetiletý blonďák odehrál osmnáct zápasů a dal tři góly. A „vlky“ pošoupl do pohárů.

De Bruyne, Fellaini a další. Stojí uvnitř nesmírně perspektivního a přitom už teď našlapaného týmu. Svět se těší, co předvedou rudí ďáblové.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud