18. června 2014 • 23:50

Hra kočky s myší! Chorvatsko deklasovalo Kamerun 4:0

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Chorvatska rozstříleli v druhém vystoupení na světovém šampionátu v Brazílii Kamerun 4:0 a slaví svou nejvyšší výhru na MS. Skóre duelu v Manaus otevřel v úvodu Ivica Olič, po vyloučení Alexandreho Songa ze 40. minuty pak evropský tým přidal další tři branky. Trefili se Ivan Perišič a dvakrát Mario Mandžukič.



MATCH OVERVIEW LEGACY
19. 6. • 00:00
Kamerun
Kamerun
0:4
ONLINE
19. června
00:00
Chorvatsko
Chorvatsko
Góly

Domácí:

Hosté: 11. Olič, 48. Perišič, 61. Mandžukič, 73. Mandžukič

Sestavy

Domácí: Itandje – Mbia, N´Koulou, Chedjou (46. Nounkeu), Assou-Ekotto – Moukandjo, Song, Matip, Eyong, Choupo-Moting (75. Salli) – Aboubakar (70. Webo).

Hosté: Pletikosa – Srna, Čorluka, Lovren, Pranjič – Modrič, Rakitič – Perišič (78. Rebič), Sammir (72. Kovačič), Olič (68. Eduardo) – Mandžukič.

Náhradníci

Domácí: Feudjou, N'Djock, Djeugoue, Nounkeu, Bedimo, Nyom, N'Guémo, Makoun, Eto´o, Webo, Olinga, Salli

Hosté: Zelenika, Subašič, Vrsaljko, Schildenfeld, Vida, Vukojevič, Brozovič, Badelj, Kovačič, Jelavič, Rebič, Eduardo

Karty

Domácí: Song (č)

Hosté: Eduardo

Rozhodčí

Pedro Proenca – Bertino Miranda, Jose Trigo (všichni POR).

Stadion

Arena Amazonia, Manaus.

Chorvaté získali první tři body na turnaji a v posledním duelu skupiny A se s Mexikem utkají o postup. Kamerun naopak prohrál na mistrovství světa jako první tým od roku 1982 šestý zápas po sobě a ztratil naději na účast ve vyřazovacích bojích.

Kamerunci se museli obejít bez nejlepšího střelce Eto'a a ztráta kapitána byla znatelná. Afričané hráli solidně jen v samém úvodu, než v jedenácté minutě inkasovali. Perišic ve vápně křížným pasem našel na zadní tyči Oliče a ten otevřel skóre.

Ve 34 letech a 277 dnech se stal nejstarším chorvatským střelcem na světových šampionátech, o 27 dní překonal nynějšího kouče národního celku Kovače. Chorvatsko skórovalo ve třetím duelu na MS poprvé od roku 1998 a tehdejšího senzačního tažení za bronzem.

Balkánský celek se uklidnil a v dalším průběhu navázal na dobrý výkon z prvního duelu s domácí Brazílií, s níž smolně prohrál 1:3. Navýšit skóre mohl brzy Perišič, ale vychytal ho brankář Itandje.

V zápase Kamerunu s Chorvatskem šlo o hodně. Tomu odpovídalo i množství osobních soubojů
V zápase Kamerunu s Chorvatskem šlo o hodně. Tomu odpovídalo i množství osobních soubojů

Kamerunci znovu potvrdili, že mívají velké problémy s disciplínou. Alexandre Song pět minut před pauzou nesmyslně praštil na půlce do zad Mandžukiče a sudí Proenca ho bez váhání vyloučil.

Kamerun od své premiéry na MS v roce 1982 dostal už osmou červenou kartu, od té doby jich na šampionátech neobdržel žádný tým více, jen Argentina stejně. Bratranci Alexandre a Rigobert Song posbírali tři z osmi kamerunských červených karet.

Po změně stran si už Chorvaté proti oslabenému soupeři dělali, co chtěli. Ve 48. minutě vystihl Perišič špatný odkop brankáře, vřítil se ze strany do vápna a střelou na přední tyč zvýšil. Stal se už šestým hráčem na tomto šampionátu, který si v jednom zápase připsal gól a asistenci.

Vzápětí z úniku těsně minul Mandžukič, ale útočník Bayernu Mnichov se přesto branky dočkal, když v 61. minutě hlavou skóroval po rohu. Unavení Kamerunci odpadli a Mandžukič se pak jako první Chorvat na MS trefil v jednom duelu dvakrát. Jeho tým poprvé v historii vstřelil na mistrovství světa v jednom utkání čtyři góly. Přijít mohly ještě i další, na druhé straně zabránilo Kameruncům v čestném úspěchu břevno.

Branky: 61. a 73. Mandžukič, 11. Olič, 48. Perišič. Rozhodčí: Proenca - Miranda, Trigo (všichni Portug.). ŽK: Eduardo (Chorv.). ČK: 40. Song (Kam.). Diváci: 39.982.

Kamerun: Itandje - Mbia, N´Koulou, Chedjou (46. Nounkeu), Assou-Ekotto - Matip - Moukandjo, Song, Enoh, Choupo-Moting (75. Salli) - Aboubakar (70. Webó). Trenér: Finke.

Chorvatsko: Pletikosa - Srna, Čorluka, Lovren, Pranjič - Modrič, Rakitič - Perišič (78. Rebič), Sammir (72. Kovačič), Olič (69. Eduardo) - Mandžukič. Trenér: Kovač.

Speciální příloha iSport.cz k MS ve fotbale 2014 v Brazílii zde »

Z V R P Skóre B
1. Mexiko 5 4 1 0 8:2 13
2. Brazílie 4 3 1 0 11:3 10
3. Chorvatsko 4 1 0 3 7:9 3
4. Kamerun 3 0 0 3 1:9 0

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud