24. března 2016 • 17:45

Poslední šance. TŘI rébusy, které musí Vrba před EURO vyřešit

Autor: kah, pj, jav
Vstoupit do diskuse
0
  • Pavel Vrba hodlá dát v přípravných zápasech šanci nováčkůmPavel Vrba hodlá dát v přípravných zápasech šanci nováčkůmFOTO: ČTK

    Už není čas na velké testování či zkoušení nových hráčů tak jako v listopadových přípravných duelech. Debutanti dostanou šanci, ale víc než na jejich projevu bude záležet, jak se mužstvu povede přenést na hřiště prvky, které chystají pro EURO. A duely se Skotskem (dnes) a ve Švédsku (v úterý) mohou vyjasnit odpovědi 
    na další otázky. Najde trenér ideální obrannou čtyřku? Kdo se ujme pozice zraněného Tomáše Rosického? A samozřejmě, vybojuje si někdo z nováčků místo? Další testy před závěrečnou nominací (23. května) už nebudou.

  • Hledá se stabilní čtyřka

    Pavel Kadeřábek slaví úvodní branku utkání.Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Jeden z úkolů březnové přípravy bude hledání stabilní čtyřky. V sedmnácti zápasech pod trenérem Pavlem Vrbou nastoupilo obranné kvarteto jen ve třech případech ve stejném složení dvakrát po sobě (víckrát nikdy).

    Změny si vynutila zranění (Sivok, Kadeřábek) nebo menší herní vytíženost v klubu (Kadlec) či trest (Limberský). Pokud se dají tito hráči momentálně považovat za nejsilnější čtyřku, pak její nevýhodou je fakt, že toho spolu odehráli minimum - naposledy v říjnu 2014 v Kazachstánu!

    Je to velký rozdíl v porovnání například s prvními roky trenéra Karla Brücknera u národního týmu, jehož čtveřice Grygera, Ujfaluši, Bolf, Jankulovski mohla nastupovat ve většině utkání.

    Vrba včera uvedl, že on sám nemá nějaké vysněné složení obranné linie. „Neřekl bych, že mám čtyřku, o které jsem přesvědčený, že nastoupí do prvního utkání na EURO,“ uvedl Vrba. Naopak jej těší, že má díky větší vyrovnanosti a konkurenci na výběr. „Máme zdvojené posty, někde i ztrojené. Souhlasím, že je lepší, když ta čtveřice spolu odehraje víc utkání a sehranost je lepší, na druhou stranu jsme zase připravení na jakékoliv zranění, které by se mohlo stát.“

    Což se v průběhu kvalifikace, kdy musel opakovaně zasahovat do defenzivy, potvrdilo. Nicméně menší sehranost se může podílet na tom, že Vrbův ofenzivně laděný tým ještě neudržel ani jednou čisté konto. „Pro trenéra je to těžké, že s tím musí (kvůli absencím) míchat. Jako obránce bych chtěl hrát zápasy s nulou, ale kouč má ofenzivní myšlení, tak musíme hrát hodně dopředu,“ usmíval se včera na tiskové konferenci Tomáš Sivok na vedle sedícího Vrbu. „Když vyhrajeme 2:1, 3:2, pořád je to vítězství. Pro nás vzadu je to trošku stres, je nám to předhazováno. Ale teď to není důležité, věřím, že nuly přijdou na EURO,“ dodal Sivok.

  • Kdo za Rosického?

    Vladimír Darida má v současné době největší formu ze všech reprezentantůFoto Pavel Mazáč (Sport)

    „To už tady jednou bylo.“ „Bylo a už je to tady zas,“ odpověděl Limonádový Joe padouchovi Horáci Badmanovi. A v případě otázky, jak nahradit Tomáše Rosického, to skutečně není poprvé. Vlastně to zaznívá už řadu let ve chvíli, kdy kapitána mužstva trápí podlomené zdraví.

    Záložník Arsenalu si poslední lednový den, v prvním utkání po návratu z dlouhodobého zranění, poranil stehenní sval. Na pondělním vyhlášení ankety Fotbalista roku oznámil, že jde rekonvalescence rychleji, než se očekávalo, jenže to ještě neznamená, že EURO skutečně stihne. Trenér Vrba několikrát zopakoval, že potřebuje, aby Rosický ještě nabral zápasovou praxi před šampionátem.

    Proto musí hledat varianty. Od červnového duelu na Islandu, kde patálie „Malého Mozarta“ začaly, sehrálo Česko šest utkání. V každém z nich nastoupil na pozici ofenzivního záložníka či podhrotového hráče jiný postupně: Jiří Skalák, Daniel Kolář, Josef Šural, Jaroslav Plašil, Bořek Dočkal a Martin Pospíšil.

    Je pravděpodobné, že pro Vrbu jsou v tuto chvíli základní dvě varianty, sparťan Dočkal a plzeňský Kolář s tím, že má v záloze i další zmíněné alternativy i díky univerzálnosti hráčů, jako jsou Šural, Skalák či Vydra.

    V posledních zápasech berlínské Herthy byl v rozestavení 4-2-3-1 uváděn na pozici ofenzivního záložníka i Vladimír Darida. Možnost jeho vysunutí však není moc pravděpodobná. „Budeme s ním zkoušet variantu, která mu bude vyhovovat,“ uvedl stroze Vrba. Zároveň tím ale naznačil, že svého bývalého svěřence z Viktorie nehodlá posouvat z jeho stabilní pozice.

  • Boj o nominaci, hlavně pro nováčky

    Martin FrýdekFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Pavel Vrba vyhlásil pátrání po čtvrtém stoperovi. Na Skotsko a Švédsko vzal úplného nováčka Jakuba Brabce ze Sparty, protože s Václavem Procházkou, který paběrkuje v tureckém Osmanlisporu, počítat nemůže. Vždyť od ledna nastoupil ve čtyřech duelech, ale ani jednou neodehrál kompletních devadesát minut. Poslední čtyři zápasy? 10 minut, 0 minut, 3 minuty a 6 minut. Tedy nic moc. V tuto chvíli je pro reprezentaci nepoužitelný. Brabec se přiřadil k Tomáši Sivokovi, Michalu Kadlecovi (nejpravděpodobnější stoperské dvojici pro EURO) a Marku Suchému, jenž vynechá úvodní zápas se Španělskem kvůli červené kartě v závěru kvalifikace.

    Pojďme do zálohy. Zde máme rovnou tři zelenáče bez jediného startu: Martina Frýdka, Lukáše Marečka (oba Sparta) a Jakuba Radu (Mladá Boleslav). Zmiňovaní sparťané zaujali Vrbu zejména v Evropské lize, kde skvělými výkony pomohli svému klubu přes Lazio do čtvrtfinálové fáze. A právě těžké zápasy v evropských pohárech jsou nejvíc ceněné. Ovšem Radu kouč sleduje delší dobu, mluvil o něm už po skončení kvalifikace...

    Zatím ale o těchto třech hráčích musíme uvažovat spíš jako o pouhé náhradě za zraněnou dvojici Jaroslav Plašil, David Pavelka, kteří pokud budou fit, na šampionát do Francie pojedou. Nejbližší dva zápasy jsou tedy pro Frýdka, Marečka a Radu jedinečnou šancí se ukázat, aby o nich Vrba při skládání závěrečné nominace alespoň uvažoval.

    „Všichni nováčci hrají na jaře velice dobře. A sám jsem zvědavý, jak to zvládnou v reprezentaci. Nějaký prostor asi dostanou,“ uvedl reprezentační kouč.

    Co útok? Zde je prostor pro testování Matěje Vydry z anglického druholigového Readingu. Pokud chce totiž národní tým spoléhat na EURO proti Španělsku na rychlé protiútoky, bude potřebovat na hrotu rychlého forvarda.

    A jestli to bude Vydra, nebo třeba Josef Šural, to by mohl prověřit spíš až úterní zápas ve Švédsku. Stále však platí, že útočnou jedničkou zůstává Tomáš Necid.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud