7. září 2017 • 18:30

Hráči pro další kvalifikaci: jasná jména, spící štiky či tajné trumfy

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo by mohl být tahounem národního týmu?Kdo by mohl být tahounem národního týmu?FOTO: Sport

    Není kde brát. Tenhle postesk padá v souvislosti se skládáním národního týmu v poslední době pravidelně. Deník Sport zmapoval, jaké možnosti se reprezentačnímu trenérovi Karlu Jarolímovi nabízejí. Řada hráčů ze současného mužstva má perspektivu, další adepti pro elitní český výběr se potřebují probrat z letargie a potenciální oživení doutná také v HET lize. Podívejte se na okruhy hráčů, se kterými může Karel Jarolím počítat pro kvalifikační souboje o EURO 2020.

  • Kdo nesmí chybět

    Český reprezentační trenér Karel Jarolím nechal v utkání s Norskem na lavičce talentovaného Patrika Schicka. Rozhodl se správně?Foto Profimedia.cz, koláž iSport.cz

    Brankáři: Tomáš Vaclík (28, Basilej), Jiří Pavlenka (25, Brémy).
    Obránci: Pavel Kadeřábek (25, Hoffenheim), Tomáš Kalas (24, Fulham), Stefan Simič (22, Crotone), Theo Gebre Selassie (30, Brémy).
    Záložníci: Tomáš Souček (22, Slavia), Vladimír Darida (27, Hertha), Antonín Barák (22, Udine), Ladislav Krejčí (25, Bologna), Jakub Jankto (21, Udine).
    Útočník: Patrik Schick (21, AS Řím).

    Hráči, bez kterých je nominace v tuto chvíli skoro nepředstavitelná. Jedná se převážně o ty, které kouč Karel Jarolím pravidelně povolával. Deník Sport mezi ně zařazuje i talentovaného stopera Stefana Simiče, kmenového hráče AC Milán hostujícího momentálně v Crotone. Nejvíc se bude spoléhat na miliardového Schicka z AS Řím.

  • Na pomezí nominace

    Bořek Dočkal se do Česka vrací kvůli reprezentačním srazůmFoto Michal Beránek (Sport)

    Brankář: Tomáš Koubek (25, Rennes).
    Obránci: Filip Novák (27, Midtjylland), Michael Lüftner (23, Kodaň), David Hovorka (24, Sparta), Jakub Brabec (25, Genk), Marek Suchý (29, Basilej), Jan Bořil (26, Slavia).
    Záložníci: Josef Hušbauer (27, Slavia), Bořek Dočkal (28, Henan Jianye), Jaromír Zmrhal (24, Slavia).
    Útočníci: Michael Krmenčík (24, Plzeň), Milan Škoda (31, Slavia).

    O těchto mužích budou reprezentační trenéři v příští kvalifi kaci uvažovat. Záleží, v jaké zrovna budou formě. Překvapivé jméno v tomto seznamu je Bořek Dočkal, protože v čínské lize zakrněl a Jarolím ho už ani nepostavil do základní sestavy v posledních dvou duelech. Třeba ale Dočkala chystaný návrat do Sparty znovu nastartuje.

  • Kdo může přicházet v úvahu z ligy

    Na šanci v reprezentaci budou čekat také Milan Havel a Michael LüftnerFoto Michal Beránek (Sport)

    Obránci: Lukáš Hejda (27, Plzeň), Michal Jeřábek (23, Teplice), Jakub Jugas (25 Slavia), Tomáš Hájek (25, Plzeň), Milan Havel (23, Plzeň).
    Záložníci: Martin Hašek (21, Bohemians), Petr Ševčík (23, Liberec), Filip Panák (21, Karviná), Aleš Čermák (22, Plzeň).
    Útočníci: David Vaněček (26, Teplice), Matěj Pulkrab (20, Liberec).

    Uvažovat mohou reprezentační trenéři také o těchto jménech pro případ, že z nich někdo vyletí, anebo jim vypadnou z nominací preferovaní hráči. Ať už kvůli formě, či zranění. Například stoper Jeřábek roste v Teplicích, Hašek prodává troje plíce v Bohemians, Panák je kladně hodnocen odbornou veřejností. Jde převážně o perspektivní hráče.

  • Koho nezatracovat

    Střídající Václav Pilař se postaral o vítězný gól proti NizozemskuFoto Barbora Reichová (Sport)

    Obránce: Daniel Pudil (31, Sheffield Wednesday).
    Záložníci: Lukáš Mareček (27, Sparta), Martin Frýdek (25, Sparta), David Pavelka (26, Kasimpasa), Václav Pilař (28, Plzeň).

    Pětice hráčů, kterou Jarolím z různých důvodů opomíjel. Podle Sportu je ale potřeba ji pečlivě sledovat. Pudil hraje pravidelně druhou anglickou ligu. Frýdek se po zranění dal do kupy stejně jako Pilař. Z jejich výkonů navíc máte pocit, že se mohou vrátit do špičkové formy. A nebyla škoda v kvalifi kaci o mistrovství světa škrtnout Pavelku?

  • Mají potenciál, ale musejí přidat

    Tomáš Necid na tréninku fotbalové reprezentaceFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Obránce: Jan Sýkora (23, Slavia).
    Záložník: Martin Zeman (28, Plzeň).
    Útočníci: Václav Kadlec (25, Sparta), Tomáš Necid (28, Slavia), Tomáš Pekhart (28, Beer Ševa).

    Dlouhodobá forma Václava Kadlece vrtá hlavou úplně všem. Zvedne se? A kdy? Sýkora se sice uzdravil, ale je otázkou, kolik toho ve Slavii po hvězdných příchodech odehraje. Zeman umí překvapit kličkou, ale má problém s výkonnostními výkyvy. Pekhart se představí v Evropské lize. Necida má nakopnout comeback do Slavie.

  • Spící štiky v zahraničí

    Branka Václava Černého na výhru nestačilaFoto ČTK

    Obránci: Lukáš Pokorný (24 Montpellier), Aleš Matějů (21, Brighton).
    Záložníci: Jan Morávek (27, Augsburg), Jiří Skalák (25, Brighton).
    Útočníci: Matěj Vydra (24, Derby), Václav Černý (19, Ajax).

    Hráči, kteří nejprve musejí zářit (anebo aspoň začít hrát) v klubu. Ještě na jaře Jarolím trochu nepochopitelně přehlížel Pokorného – na podzim oprávněně, protože ve Francii nenastupuje. To ani Skalák a Matějů v Brightonu. Uvidí se, zda se rozstřílí Vydra (v minulé sezoně dal jen 5 branek). A jak se svým talentem naloží Černý v Ajaxu.

  • Hráči s velkým otazníkem

    Záložník Lukáš Vácha nosil v hlavě dlouho chybu, kterou udělal v dresu reprezentace na půdě IslanduFoto Barbora Reichová (Sport)

    Obránci: Ondřej Čelůstka (28, Antalyaspor), Jan Lecjaks (27, Dinamo Záhřeb), Adam Hloušek (28, Legia).
    Záložníci: Ondřej Petrák (25, Norimberk), Lukáš Vácha (28, Liberec), Petr Mareš (26, Mladá Boleslav), Jan Kopic (27, Plzeň).
    Útočníci: Jan Kliment (24, Bröndby), Josef Šural (27, Sparta).

    Těžko říct, jestli o nich ještě směrem k národnímu týmu uvažovat. Bude záležet, s jakou formou si potykají v následujících měsících. Udrží si Kliment v Dánsku střelecký apetit? Co udělá s Váchou návrat do Liberce, kam odešel hostovat? Šural měl před EURO 2016 myšlenky na cizinu, ale zasekl se ve Spartě i vinou zranění. Velké otazníky...

  • Tajné trumfy z české ligy

    Záložník Michal Trávník vzbuzuje po svých výkonech na EURO do 21 let zájem italských klubůFoto Michal Beránek

    Záložníci: Michal Sáček (20, Sparta), Michal Trávník (23, Jablonec), Martin Fillo (31, Teplice), Šimon Falta (24, Olomouc), Martin Graiciar (18, Liberec/Fiorentina).
    Útočník: Tomáš Chorý (22, Olomouc).

    Borci z ligy, kteří by mohli naplnit reprezentační požadavky. Pozorně je třeba skautovat olomouckou dvojici Falta–Chorý, která letos najela do výborné formy. Fillo byl nejlepším záložníkem minulé sezony, Trávník byl lídrem U21. Otázkou je, jak moc se prosadí talentovaný Graiciar ve Fiorentině, kam za rok přestoupí.

  • S kým nepočítat

    Tomáš Sivok po porážce s tureckými fotbalistyFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Obránci: Tomáš Sivok (33, Petah Tikva), Michal Kadlec (32, Sparta).
    Záložníci: Lukáš Droppa (28, Slovan Bratislava), Tomáš Hořava (29, Plzeň).

    Zde uvedené hráče Jarolím nominoval minimálně jednou a podle názoru Sportu už by to ani on, ani nikdo jiný neměl dělat. Michal Kadlec má nejistou pozici ve Spartě. Sivok dohrává kariéru v Izraeli. Droppa nikdy nepřesvědčil o tom, že může nosit reprezentační dres. A Hořava od pětadvaceti let stagnuje, nikdy nenaplnil svůj potenciál.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud