28. prosince 2015 • 23:15

Čechův historický večer. Slavit budu s vínem a se psem, usmál se

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Posledních pět minut hypnotizoval časomíru a přál si, ať už je konec. A nakonec se dočkal. Petr Čech je po výhře Arsenalu na Bournemouthem 2:0 rekordmanem Premier League, když vychytal ve 170 zápasech čisté konto. „Jsem rád, že se to povedlo,“ oddechl si český reprezentant. Na oslavu si dal víno. Rekordní dres si pak nechá podepsat od spoluhráčů a na památku zarámovat.



V Arsenalu udržel zatím nulu osmkrát, v Chelsea nedostal gól během 162 utkání. Na rekordní zápis čekal dva zápasy. Dobře věděl, jak blízko bylo k zápisu do historie v domácí bitvě s Manchesterem City, jenže tam to ještě nevyšlo. „K rekordu chybělo osm minut,“ vzpomněl si, když na svých internetových stránkách popisoval dojmy z výjimečného utkání..

Teď už to může hodit za hlavu, rekord Premier League je doma. „Je pravda, že jsem posledních pět nebo šest minut koukal na tabuli a sledoval jsem, kolik zbývá do konce,“ ukázal, jak moc mu na udržené nule záleželo. Za stejně důležité považuje ale i vítězství Arsenalu. „Potřebovali jsme napravit minulé zaváhání. Zakončili jsme rok 2015 vítězstvím a pro mě je čisté konto bonus.“

2542941:gallery:true:true

Nováček z Bournemouthu mu cestu rekordem v závěru docela znepříjemňoval. Čech musel zneškodnit i jednu velkou příležitost. „V posledních pěti minutách měli víc akcí a měl jsem velkou radost, když jsem tu jejich šanci chytil. Vyrazil jsem míč levou rukou. Důležité bylo vyrazit ho do místa, kde nikdo z hráčů soupeře nebyl, což se povedlo,“ oddechla si brankářská jednička Arsenalu.

Jistotu ale měl teprve ve chvíli, kdy sudí ukončil zápas. „Byl jsem pyšný, protože ne každému se povede něco podobného v nejlepší lize na světě,“ neskrýval Čech radost. „Teď už se nikdo nebude ptát, kdy rekord překonám,“ naznačil, že se mu ulevilo, že nebude tolik sledován novináři, které rekordní meta přitahovala jako magnet.

Rekord podtrhlo osmé čisté konto v dresu Arsenalu, 162 jich nasbíral v barvách Chelsea. „Je to velká osobní pocta, musím poděkovat všem klukům, kteří se mnou za tu dobu hráli a pomohli mi k rekordu. Sám bych nic nedokázal,“ složil poklonu parťákům z obou londýnských klubů.

Uvědomuje si, že i díky nim září v historických tabulkách. „Když se člověk podívá na všechny ty skvělé brankáře, kteří jsou v počtu nul za mnou, uvědomí si, že je to opravdu skvělý počin.“

Zároveň ale Čech naznačil, že věří, že tímto jeho úspěchy v této sezoně nekončí. „Vážím si toho, že moje nuly zatím pomohly ke čtyřem titulům a věřím, že v sezoně, kdy jsem překonal rekord v počtu čistých kont, budu slavit znovu titul. Podle dosavadního průběhu sezóny je to určitě v našich silách, ale očekávám, že se o titul bude bojovat až do posledního kola,“ pohlédl do budoucna gólman.

Po utkání si užíval ovací, prvními gratulanty byli pochopitelně spoluhráči přímo na hřišti, chválu sklidil i od manažera Wengera. „Na telefonu mám taky spoustu zpráv, ale ještě jsem je nestihl přečíst,“ usmál se Čech. Lidí, kteří mu budou chtít popřát, určitě nebude málo.

Nudit se gólman určitě nebude, na nějakou párty to ale nevypadá. Jak si tedy výjimečný večer užije? „Jsem doma sám, protože manželka s dětmi jsou u rodičů, takže si asi dám skleničku nějakého dobrého vína. Slavit budu s Maxem,“ usmál se Čech v narážce, že společnost mu bude při oslavě dělat labrador.

V jedné věci má ale jasno. Stejně, jako si hokejisté schovávají na památku puk za jubilejní trefu, nechá si Čech jako vzpomínku na výjimečný den dres Arsenalu. „Až ho vyperu, nechám si na něj podepsat všechny spoluhráče, kteří dnes do zápasu zasáhli, a pak ho asi zarámuju,“ plánuje.

A v úterý si užije v roli diváka zápase Leicesteru s Manchesterem City, tedy bitvu dalších adeptů na mistrovský titul. „Uvidíme, jak to dopadne. Ale důležité je, že jsme v pozici, kde jsme chtěli být a pořád hrajeme o titul. Těší mě, že jsme se vrátili na vítěznou notu, i když jsme po sobotě měli ze všech týmů nejmíň času na odpočinek. Do roku 2016 můžeme hledět v pohodě.“

Petr Čech zdraví fanoušky Arsenalu po utkání s Bournemouthem, ve kterém překonal rekord v počtu čistých kont v Premier League
Petr Čech zdraví fanoušky Arsenalu po utkání s Bournemouthem, ve kterém překonal rekord v počtu čistých kont v Premier League

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud