6. června 2016 • 11:09

Inter Milán pod křídly Číňanů. Vrátí nový majitel klub mezi elitu?

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čínská invaze do evropského fotbalu pokračuje. Obchodní společnost Suning Commerce Group se stane majoritním vlastníkem Interu Milán. Podle agentury Reuters koupí 68,55 procenta akcií osmnáctinásobného italského mistra za 270 milionů eur (zhruba 7,3 miliardy korun).



Bývalý prezident Interu Massimo Moratti prodá celý svůj podíl v klubu, který činí 30 procent. Dosavadní majoritní vlastník Erick Thorir z Indonésie zmenší svůj podíl v klubu na 31 procent a zůstane prezidentem.

"Tohle je pro Inter zcela nová příležitost dále růst, Čína se stane jeho druhým domovem. Zdroje Suningu umožní Interu vrátit se ke slavným časům a přilákat největší hvězdy z celého světa," uvedl šéf společnosti Čang Ťin-tung.

Čínský miliardář chce, aby se Inter do pěti let zařadil mezi špičkové světové kluby. Do portfolia jeho firmy patří od konce loňského roku i čínský ligový klub Ťiang-su Su-ning.

Čínský prezident Si Ťin-pching je náruživým fanouškem fotbalu a převzetí vítěze Ligy mistrů z roku 2010 čínskou společností je v souladu s jeho plánem vytvořit z Číny globální sportovní impérium. Čínského majitele má také pražská Slavia a z nejlidnatější země světa má být také nový hlavní sponzor české ligy.

V italské lize jsou kluby na rozdíl třeba od anglické Premier League většinou v rukách domácích majitelů. Další výjimkou v Serii A je vedle Interu ještě Boloňa, kterou vlastní Kanaďan Joey Saputo.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud