14. října 2013 • 12:28

Legendární Zidane překvapil: Můj nejlepší gól? Ten málokdo zná!

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Co se vám vybaví, když se řekne Zinedine Zidane? Legendární piruety, hlavu motající kličky, nádherné góly a dost možná i neslavný konec kariéry v podobě vyloučení po úderu soupeře hlavou ve finále mistrovství světa. Jak ale vzpomíná na vlastní kariéru sám jeden z nejlepších fotbalistů historie? 



Který jeho spoluhráč byl podle francouzského maestra tím nejlepším? A který z mnoha nádherných gólů se nejpevněji uchytil v paměti držitele Zlatého míče z roku 1998? I na tyto otázky Zinedine Zidane odpověděl v rozhovoru pro arabský list Sport 360.

Nejpamátnější gól

Zidane, to není jen slavná klička, která snad už navždy ponese jeho jméno, ale i nepřeberné množství nádherných gólů. 125 jich dal v klubových soutěžích, jednatřicet tref přidal v reprezentaci. Kterou z nich považuje za tu nejoblíbenější?

"Každého hned napadne gól z finále Ligy mistrů proti Bayeru Leverkusen v roce 2002, ale já mám jiného favorita," překvapil slavný záložník. Přitom úžasná rána z voleje, která rozhodla o zatím posledním titulu vítěze Ligy mistrů pro "bílý balet", dodnes vévodí žebříčkům nejkrásnějších branek.

VIDEO | Slavný Zidanův gól ve finále LM

"Gól, na který nikdy nezapomenu, zná málokdo. Je to trefa ze Stade Velodrome, kde jsme s reprezentací remizovali v přátelském utkání proti Norsku 3:3," prozradil Zidane.

Není těžké uhádnout, proč zrovna na tenhle gól vzpomíná nejraději. Prvním dotykem si dlouhý balon ťukne na levou stranu, po pár krocích přehodí brankáře. Přesně v Zidanově stylu.

VIDEO | Zidanův nejoblíbenější gól

Nejlepší spoluhráč a nejneoblíbenější protivník

Záviděníhodnou kariéru Zidane odstartoval v maličkém klubu Saint-Henri z marseillského předměstí La Castellane, jeho jméno je ale především spojeno s trojicí slavnějších klubů. Čtyři roky strávil v Bordeaux, po pěti letech pak odehrál za Juventus a Real Madrid.

Ve francouzském celku se potkal s Bixentem Lizarazuem a Christophem Dugarrym, se kterými získali zlato na MS 1998. Jeho parťáci z turínského týmu mu pomohli v roce 1998 získat Zlatý míč. A konečně v Realu zanechal nejslavnější stopu coby člen bájných Galácticos, když na soupisce vedle Zidanova zářila jména jako Luís Figo, David Beckham a Ronaldo.

Právě posledně jmenovaný Brazilec byl podle Zidana tím nejlepším hráčem, se kterým kdy nastoupil v jednom týmu. "Ronaldo byl neskutečný. Jeho pohyb byl nepředvídatelný, byl to jedinečný útočník," zavzpomínal jednačtyřicetiletý "Zizou" na fenomenálního střelce.

A když byla řeč o nejlepším kolegovi na trávníku, muselo zaznít i jméno toho nejtěžšího soupeře, se kterým se kdy rodák z Marseille utkal. "Paolo Maldini. Hrát proti němu bylo nesmírně složité," prohlásil Zidane o legendárním obránci AC Milán a italské reprezentace.

Nejkrásnější fotbalová vzpomínka

"Asi tím nikoho nepřekvapím, je to zisk titulu mistrů světa s Francií z roku 1998. Byl to úžasný moment, na který nikdy nezapomenu," řekl Zidane deníku ze Spojených arabských emirátů o svém největším úspěchu.

Ve finále tehdy skolil Brazílii dvěma góly. Byly to jeho jediné zásahy na celém turnaji a pro vyhlášeného technika přišly nečekaně po dvou hlavičkách. V samotném závěru zápasu se navíc trefil sváteční střelec Emmanuel Petit a Francie tak slavila triumf na domácí půdě.

VIDEO | Dva Zidanovy góly ve finále MS 1998

Radost si Zidane a reprezentační spoluhráči zopakovali i o dva roky později, kdy se stali mistry Evropy. Šampionát pořádaný Belgií a Nizozemskem je ve finále postavil proti Itálii a po smírném stavu 1:1 po devadesáti minutách rozhodl až v prodloužení David Trezeguet.

Se stejným soupeřem se Francie utkala i v boji o zlato na mistrovství světa 2006, euforii z před šesti let však nezopakovala. Zidane sice otevřel skóre utkání chladnokrevnou penaltou, po vyrovnání ale následovalo prodloužení. Zidane hlavou trefil Marka Materazziho, byl vyloučen a nemohl Francii pomoci v penaltovém rozstřelu, po kterém se radovali Italové. Konec zlatého snu byl i koncem Zidanovy kariéry.

Neslavný konec legendy. Zinedine Zidane ve finále MS 2006 dal hlavičku Materazzimu a viděl červenou
Neslavný konec legendy. Zinedine Zidane ve finále MS 2006 dal hlavičku Materazzimu a viděl červenou

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud