6. prosince 2013 • 14:23

Nedvěd chválí rychlost míče pro MS 2014. Brazuca dá gólmanům zabrat!

Prezentace klienta
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak to je Brazuca! Svět už ví, s jakým míčem se bude v létě příštího roku v Brazílii hrát fotbalové MS 2014. Firma adidas stvořila Brazuku. „Bude to hodně rychlý míč a brankáři to budou mít pořádně těžké,“ řekl Pavel Nedvěd, bývalý internacionál a držitel Zlatého míče, když novinku tento týden představoval v Praze.

 



Jméno Brazuca vybrala drtivá většina z více než milionu brazilských fanoušků, kteří o jménu hlasovali. Termín brazuca označuje národní hrdost a brazilský způsob života.

Nedvěd je nadšený i tím, jak Brazuka vypadá. „Ten míč je skvělý, moc se mi líbí, jak je dělaný barevně,“ říká.

Míč je vyveden v modro-zlato-zelené kombinaci. Inspirací byly brazilské náramky pro štěstí. Křivolaký design by měl připomínat meandry řeky Amazonky.

Brazuca je oficiálním míčem MS 2014. S ním se v Brazílii bude hrát o trofej pro světové šampiony.
Brazuca je oficiálním míčem MS 2014. S ním se v Brazílii bude hrát o trofej pro světové šampiony.

Zajímavý je i jeho povrch. Brazuca využívá technologii „husí kůže“. Tahle vlastnost míče nadchla Ivo Viktora, bývalého gólmana a mistra Evropy z roku 1976.

„Z hlediska brankáře by to mohlo být dobré, ta kůže by mohla přispět k tomu takzvanému lepení, aby míč lépe držel v rukavicích,“ pochvaloval si Viktor při představování míče.

Rychlost míče ovlivňuje fakt, že je slepen pouze z šesti díků. Díky tomu má mít lepší letové schopnosti a aerodynamiku než jeho předchůdci, hráči ho budou lépe ovládat.

Do testování míče se zapojilo přes 600 hráčů světové třídy a 30 klubů v 10 zemích. Chcete jména? AC Milán, Bayern, Palmeiras a Fluminense… Z hráčů Messi, Casillas, Schweinsteigera či Zidane.

Svým dílem k testování přispěl i brazilský bek Dani Alves. „Ze všeho nejdůležitější je, že se s ním dobře hraje na zemi i ve vzduchu. Hráči budou nadšení, jak dobře reaguje,“ prohlásil.

Brazuca je v pořadí dvanáctý míč, který značka adidas vyvíjí speciálně pro každé fotbalové mistrovství světa od roku 1970.

Brazuca je slepená pouze ze šesti dílů. Díky tomu je to extrémně rychlý míč, který bude gólmanů dělat problémy.Foto Adidas

Technologie duše a kostry míče je identická s míči Tango 12, s nimiž se hrálo EURO 2012, či s oficiálním míčem Ligy mistrů UEFA.

A ještě pár čísel: Brazuca má obvod 69 cm, váží 437 gramů a po 72 hodinách od nafouknutí ztrácí pouhých 7 % tlaku. V testu absorpce vody vstřebává jen 0,2 % své původní váhy a v testu odskoku se odráží průměrně do výšky 134 cm.

Dva a půl roku trvalo testování Brazuky. Zapojila se do něj technika i světoví hráči v čele Lionelem Messim.Foto Adidas

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud